Eesti poodides müüakse ohtliku nakkusega tomateid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktoritöö käigus uuritud tomatitest oli viiendik nakatunud.
Doktoritöö käigus uuritud tomatitest oli viiendik nakatunud. Foto: Valdo Ots

Eesti ja Rootsi kaubandusvõrgus on müügil tomateid, mis on nakatunud ohtlike begomoviirustega, selgub reedel Eesti Maaülikoolis kaitsmisele tulevast põllumajanduse õppekava doktorandi Kadri Justi väitekirjast „Begomoviiruste infektsioon tomati viljas”.

„Praegusel globaliseerumisajastul, mil toimub ulatuslik toiduainete, sealhulgas köögiviljade import ja eksport, on väga oluline taimmaterjaliga levivate kahjustajate järelevalve,” ütles Just. Viirushaigustest on maailma üks ohtlikumaid begomoviiruste perekonda kuuluv tomati kollase keerdlehisuse viirus (tomato yellow leaf curl virus, TYLCV), mis põhjustab kuni sajaprotsendilist saagikadu. Viirust kannab edasi tubakakarilane Bemisia tabaci ning see levib ka seemnetega. „Nii viirus kui ka seda levitav putukas kuuluvad Euroopa Liidus karantiinsete taimekahjurite nimekirja. Sellest hoolimata levib viirusega nakatunud taimmaterjal laialdaselt, sest tubakakarilane esineb Lõuna- ja Kesk-Euroopas nii avamaal kui ka katmikistandustes ja põhjapoolsematel aladel kasvuhoonetes,” rääkis Just. Doktoritöö eesmärk oli uurida, kas Eesti ja Rootsi jaekaubanduses müügil olevad Vahemere ja Lähis-Ida piirkonnast imporditud tomativiljad on begomoviirustega nakatunud, kontrollida viiruse nakatamisvõimet ja selgitada välja viiruse nakkusprotsess tomativiljas. Uurimistöö tulemusena leiti esmakordselt Eesti ja Rootsi kaubandusvõrgust nakkusvõimelised ohtlikku viirust sisaldavad tomativiljad (seejuures tuvastati viiruse kaks kõige levinumat tüve) ja avaldati nende DNA järjestused. Justi kinnitusel oli uuritud proovidest viiendik viirusega nakatunud. „Uuringutest selgus, et vilja valmimise käigus viiruse hulk selles suureneb ning imporditud tomativiljas olev viirus on nakkusvõimeline,” ütles Just. Töö tulemustest järeldub, et vältimaks viiruse tulevasi võimalikke epideemiaid, on tingimata vaja tõhustada nii imporditud tomatiseemnete kui ka -viljade seiret. Tomatikasvatajatel tuleks meeles pidada, et kasutades poest ostetud tomativiljade seemneid, on oht levitada taimehaigust kohalikus tootmises.

Just ütles Maa Elule, et praegu teadaolevalt ei ole taimeviirused inimese tervisele ohtlikud. „Kahju seisneb taimekasvatajatele põhjustatud saagilanguses,“ täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles