Taimedega nahaprobleemide vastu

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saialillesalviga saab ravida kriime ja isegi suuremaid haavu.
Saialillesalviga saab ravida kriime ja isegi suuremaid haavu. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Nahaprobleemide korral saab taimi kasutada teena, vannina, salvide valmistamiseks, kompressideks ja mähisteks.

Ekseemid ja mikroobid

Kasevihaga vihtlemine on aidanud mikroobidest põhjustatud nahaprobleemide ja ekseemide vastu. Aga kellel pole võimalust sauna minna, võib teha kaselehtedest tõmmise ja lisada seda vanni- või loputusvette. Kasetõrvasalvi on kasutatud ekseemide jm löövete vastu. Kasetõrva saab sulatatud rasva sisse segada.

Allergiad ja sügelevad lööbed

Nii nagu erinevad inimesed, erinevad ka haigused ja probleemid. Nahahädad võivad alguse saada ka seestpoolt, kui me ei kontrolli, mida sööme-joome ning keha ei tule enam saastega toime. Tihti tekivad just lastel sügelevad punnid ja lööbed, kui laps on söönud seda, millega organism hakkama ei saa: toit sisaldab värvaineid, šokolaadi või pähkleid, mõni laps ei kannata valku, mõni piima. Sama võib juhtuda mõne ehte kandmisel: mul tekkis hõbeketist lööve ja edasi üle keha sügelevad punnid. Peale arstirohtude ja kõikvõimalike mähiste, näiteks aaloemähise, leidsin Tatajana Gorbunova raamatust paplipungade salvi retsepi, salv aitas kolme päevaga. Olen sellega paljusid aidanud. Salvi saab teha ka haavapungadest, need puud on vennad. Pappel on siiski tugevam, selles on rohkem eeterlikke õlisid. Igaühele ei sobi, aga enamik saab abi just sügelevate löövete ja sügeleva psoriaasi korral.

Salvi saab kergesti kodus valmistada: pange 200 ml kuuma rasva või õli sisse 20 g paplipungi, laske seista toas soojas kohas kolm-neli päeva või ahjus 80–90 kraadi juures neli-viis tundi. Kurnake ja pange purki. Salv on tugeva lõhnaga. Õlile võib lisada 10 g sulatatud vaha. Õli ja vaha peavad olema sama temperatuuriga: umbes 70 kraadi.

Salvi on tehtud ka kolmisruskme ürdist. Kolmisruskmeteed on hea juua sügeleva lööbe korral, kolmisruse puhastab lümfisüsteemi ja rahustab. Vene ajal oligi kolmisruse ainuke taim, mida kasutati, kui lastel olid allergilised sügelevad lööbed. Samuti lisati kolmisruskme ürdileotist vanniveele.

Veel on hea vere- ja lümfisüsteemi puhastaja teeleht. Võib kasutada ka ristikuõisi, kõrvenõgest ja raudrohtu maksa toetamiseks ja organismi tugevdamiseks. Eriti tähtis on organismi tugevdada taimeteede ja toiduga, kui on pidev allergia ja kehvveresus. Loomulikult peavad taimed olema korjatud puhtast loodusest.

Putukahammustused

Metsas olles võib võtta kuuselt vaiku või muljuda teeleht või raudrohuleht ja sellega kihelevaid kohti määrida. Targem on loodusesse minnes kaasa võtta juba valmis kuusevaigusalv. Karepa Ravimtaimeaias teeme salvi kuusevaigust, varemerohust, paplipungadest ja saialillest.

Sõrme-, kanna- ja suunurgalõhed, kriimud, vistrikud, mädapunnid, haavad

Kõige paremini aitab ikka kuusevaigusalv koos varemerohujuurega. Kuusevaik on antiseptiliste omadustega, varemerohujuur soodustab raku uuenemist. Kui kannalõhesid 3–5 korda päevas määrida, siis järgmisel päeval lõhesid enam ei tunnegi!

Salvi valmistamiseks võtke peotäis kuusevaiku ja peotäis varemerohujuurt, kui on, siis ka pool peotäit paplipungi ja saialilleõisi. Valage kõik üle sulatatud rasva või linaõliga ja pange ahju või pliidi äärele hauduma, umbes 90 kraadi juurde 6–8 tunniks. Kui kuusevaik lõhnab ja on sulanud ning varemerohujuured klaasjad, on salv peaaegu valmis. Kurnake ja lisage õlile kümnendiku osa sulavaha. Lihtsam on salvi teha rasvast, sobivad palmi-, kookos- ja searasv. Mina kasutan kuusevaigusalvi valmistamiseks linaseemneõli. On aidanud ka mädanevate haavade ja põletuste korral, samuti parandab koerte-kasside haavu.

Kuusevaigusalv on ajaloost tuntud rohi, millega vanavanemad ravisid kõikvõimalikke nahahädasid ja haavu nii endil kui ka koduloomadel.

Saialillesalv – kriimudele, veenihaavadele, aedniku kätele

Vanasti leidus igas majapidamises saialillesalvi. Seda valmistati sulatatud rasvast ja saialilleõitest. Sulatatud rasva sisse (200 g) puistake peotäis saialilleõisi ja laske haududa pliidiserval või ahjus kolm-neli tundi. Salviga saab ravida kriime ja isegi suuremaid haavu. Kuna saialillesalv ei säili pikemat aega, siis lisan salvile lavendli eeterlikku õli või keedan salvi koos lavendliokstega. Salv saab hea lõhnaga, ka lavendlil on mikroobe hävitav toime. Teen saialillesalvi shea-võiga. Aga sobib ka kookos- ja palmirasv, neid saab ökopoodidest ja suurematest poodidestki. Kui on kvaliteetset searasva, miks mitte sedagi kasutada.

Jala- ja küüneseen

Taimedest saab teha jalavanni, kuhu on lisatud liitri vee kohta 1 spl 30protsendilist äädikat või sidrunimahla. Vannivette võib lisada tammekoort, salveid, liivateed, noori kaselehti või pungi, nelki, kaneelikoort. Taimed valage üle keeva veega, laske jahtuda 37 kraadini. Leotage jalgu kümme minutit, seejärel kuivatage hoolikalt.

Ise olen läinud lihtsamat teed ja valmistanud klientidele jalasalvi, mida saab kasutada ka ujulas, ühissaunas ja spaas, kust on oht jalanakkust saada. Taimed valame üle sulatatud rasva või õliga, nii et need oleksid kaetud, siis paneme ahju kolmeks-neljaks tunniks hauduma. Välja võttes kurname, õlile lisame 10 protsenti sulatatud vaha. Lisada võib teepuu, eukalüpti, lavendli, kaneeli, nelgi eeterlikku õli ja supilusikatäie äädikat või sidrunimahla. Salviga määrige jalgu hommikul ja õhtul pärast duši all käimist.

Loomulikult tuleb kanda naturaalsest nahast jalatseid. Küünehooldusvahendid tuleks alati pärast kasutamist äädikaveega desinfitseerida.

Kuiv nahk

Talvel aitavad salvid, mis on valmistatud sulatatud shea-võist, palmi- või kookosrasvast ja kuhu on lisatud saialille, ristikut, teelehte, kibuvitsamarja. Hautage üks-kaks tundi 90 kraadi juures ja määrige paar korda päevas. Kuivadele huultele võib teha määrde naturaalsetest rasvadest ja taimedest. Huultele on hea kakaovõi, kui osta ökopoest mahe kakaovõi, on see mõnusa šokolaadimaitse ja -lõhnaga. Sinna polegi vaja midagi lisada.

Haprad juuksed ja küüned

Aitavad põldosjakuurid, tehke kahe nädala kaupa. Teed keetke 30 minutit, laske seista 30 min, kurnake ja jooge. Võib valmistada pulbri munakoorest ja põldosjast ning seda mõne mahlaga sisse võtta. Tehke ühekuune kuur.

Juustele mõjuvad hästi loputamine või mähised nõgese, humalakäbide, takjajuure tõmmisega, rosmariiniga. Valmistage 3–5 tilgast rosmariini eeterlikust õlist ja supilusikatäiest viinamarja- või mandliõlist segu ja määrige sellega juuksejuuri.

Julget katsetamist ja abi loodusest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles