Vändra saeteritajad on Skandinaavias eeskujuks (1)

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus juurdeehitus võimaldab rohkem tellimusi täita, nendib lintsaelintide teritaja ja rihtija Viljar Tammai.
Uus juurdeehitus võimaldab rohkem tellimusi täita, nendib lintsaelintide teritaja ja rihtija Viljar Tammai. Foto: Erakogu

„Meil on teadmised, kogemused, kogu vajalik kompetents ja tublid töötajad kohapeal. Meie Rootsi juhtkond usub meisse ja toetab meid igati,” kinnitab lintsaelintide ja saeketaste tootja LSAB Vändra ASi juhataja Juta Tammai. 

Ligemale veerand sajandit Vändras tegutsenud Baltikumi suurim lintsaelintide ja saeketaste tootja LSAB Vändra AS laiendas äsja tootmist 360ruutmeetrise juurdeehituse võrra.

„Laienemine oli hädavajalik, et suuta teenindada Eesti ja Läti turul jõuliselt kasvavaid saeveskeid,” lausub Vändra külje all tegutseva LSAB Vändra ASi juhataja Juta Tammai. „Seni ei julgenud kliente juurde võtta, kuna töötasime pidevalt täisvõimsusel.”

Kallis masinapark

Tammai teatel on nelja aasta jooksul ettevõttesse investeeritud ligemale miljon eurot, sealhulgas on tänavu valminud juurdeehitus.

Ettevõttel on ligemale 500 klienti, kellest suurema osa moodustavad saeveskid, aga ka sisustuse, köökide, uste-akende, mööbli ja treppide tootjad. Toodetakse lintsaelinte ja saekettaid nii puidu- kui ka metallitööstusele, osutades samal ajal teritus- ja remonditeenust. Samuti müüakse ja teritatakse hakkuriteri ja freese.

Tootmises kasutab ettevõte peamiselt Saksamaal toodetud Vollmeri tehase CNC-teritusmasinaid, mis on oma ala tippklass. Uus lintsaelindi teritusmasinate komplekt maksab üle 100 000 euro ja neid on soetatud viimase kolme aasta jooksul kolm.

LSAB Vändra asutasid 1993. aastal Rootsi firma Långshyttan Slipservice AB ja Vändra mees Kalle Tammai ning firma kandis nime AS Vändra Saeteritus, kuuludes Långshyttan Slipservice AB ettevõtte gruppi. Ettevõte on kogu tegutsemisaja olnud finantsiliselt tugev ja pidevalt kasvanud.

Kui ettevõte alustas saeketaste tootmisega, lisandusid 2002. aastal lintsaelindid, mis praegu moodustavad 60 protsenti tootmismahust. Lintsaelindi toorikud saabuvad Vändrasse sajameetristes rullides, ent kuna saeveskid kasutavad eri pikkuse ja laiusega saelinte, lõigatakse need vajaduse järgi, keevitatakse kokku, stellitiseeritakse, teritatakse ja rihitakse. Analoogselt käib lintide hooldus. Saeteritaja Heino Põld võrdleb lintsaelindi hooldust hambaraviga: töötades saelindi hambad kuluvad või lähevad katki ning vajavad parandamist.

Kogemused maksavad

2011. aastal müüdi kogu grupp Rootsi ettevõttele. Uue grupi nimeks sai LSAB Grupp AB, mis omakorda kuulub Latour Industries International AB kaudu Rootsi börsiettevõtte Investment AB Latour gruppi.

LSAB Vändra vajas edasiseks kasvuks investeeringuid uutesse masinatesse ja juurde tootmispinda: lintsaelintide tootmine toimus kolmes vahetuses ja areneda polnud võimalik. Tolleaegne LSAB Vändra nõukogu ei näinud juurdeehituse vajalikkust, grupi välisettevõtetele ei pööratud küllaldaselt tähelepanu.

19 aastat ettevõtte juhina töötanud Kalle Tammai lahkus ettevõttest ja rootslastest koosnev nõukogu pakkus samas ettevõttes üheksa aastat finantsjuhina töötanud Kalle Tammai abikaasale Juta Tammaile juhi kohta. „Elasime koos abikaasaga 1990. aastate alguses sugulaste pool Rootsis ning õppisime selgeks rootsi keele. See on üks põhjus, miks koostöö rootslastega on toiminud väga hästi,” selgitab Juta Tammai. Tänaseks on Juta LSAB Vändrat juhtinud neli aastat. Firmas on tagasi ka Kalle Tammai, ettevõtte üks asutajaid, kes töötab kvaliteedi- ja tehnikajuhina. Selline kompetents ja kogemustepagas on hädavajalik.

Töötajaid on vaja hoida

Ettevõte töötab kolmes vahetuses: palgal on kokku 32 töötajat. Juta Tammai räägib, et head töökvaliteeti on võimalik anda üksnes stabiilse personaliga. Inimeste pidev vahetumine toob kaasa probleeme tootmises.

Kõik lintsaelintide ja saeketaste tootmisega tegevad mehed on kohapeal välja õpetatud. Seda eriala pole kusagil võimalik õppida. Ala sobib väga hästi väljaõppinud autoremondilukksepale.

Pooled töötajatest elavad Vändra alevis ja teist samapalju Vändra vallas. „Tööjõuga siin hõisata pole. Inimesi on vaja hoida,” lisab juhataja ning kirjeldab mitut juhust, kus hea töötaja on eelnevatel aastatel valinud minna Soome või Rootsi ehitajaks või veoautojuhiks. Parem palk meelitas mehed ennast piiri taga proovile panema, ent mõne aasta pärast oldi valmis kodumaile ja ka saeteritusse naasma. Mis on see, mis mehed tagasi toob? „Soome ja Rootsi tasemel me palka maksta ei suuda, aga keskmisest kõrgemat küll. See-eest paneme rõhku töötingimustele. See on ülioluline. Mehed töötavad soojades ruumides ja töö on vaheldusrikas,” kirjeldab Juta Tammai.

Juta Tammai tõdeb, et ettevõtte Rootsi juhtkonnas on personal mitu korda vahetunud. Eestlaste pingutusi on õpitud aja jooksul hindama ning Vändra saeteritajate töökorraldust tuuakse teistele Skandinaavia ettevõtetele eeskujuks – majandusnäitajate põhjal on Vändra tütarfirma tänaseks grupi üks parim ettevõte. „Oleme tugev firma, me ei saaks suuri saeveskeid muidu teenindada.

Staažikaimad ettevõtte töötajad on vennad Kalle ja Reivo Tammai, kes on siin ametis olnud üle 20 aasta.

LSAB Vändrale kuulub kaks tootmishoonet, kokku 2100 ruutmeetrit tootmispinda. Firmal on kaks kaubikut, millega lintsaelindid ja saekettad klientidele toimetatakse ja teenusesse tulev kaup Vändrasse tuuakse. 

LSAB Vändra

LSAB on tööriistade tarnija, kes pakub kogu puidu- ja metallitööstusele tööriistalahendusi koos operatiivse mobiilse teritusteenusega. LSAB Grupp müüb, toodab ja hooldab puidu- ja metallitöötlemise tööriistu Rootsi, Taani, Soome, Eesti, Läti ja Venemaa turul.

LSAB Grupp kuulub ettevõttele Latour Industri AB, mis on kontserni Investment AB Latour üks neljast täisomanduses ärivaldkonnast kogukäibega 188 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles