Eesti naine hakkab tervislikke marjakrõpse tootma (1)

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ellyt Talv plaanib hakata taolisi krõpse ise siinsamas Eestis kasvavatestmarjadest ja puuviljadest tootma.
Ellyt Talv plaanib hakata taolisi krõpse ise siinsamas Eestis kasvavatestmarjadest ja puuviljadest tootma. Foto: Sirje Niitra

Praegu Taist külmkuivatuse meetodil valminud tervislikke krõpse Eestisse toov Ellyt Talv plaanib hakata taolisi krõpse ise siinsamas Eestis kasvavatest marjadest ja puuviljadest tootma.

Asi sai alguse 2008. aastal Tais, kui Ellyt Talv (31) avastas kaugel maal tooted, mis teda kohe köitsid. Koos sealsete peretuttavatega ongi nüüd ühine äri käima pandud. „Nägime, et Eesti turul selliseid tooteid ei ole, ja siit see idee tekkis,” selgitab naine. Sama ajal otsisid tervislikke krõpse, kuhu ei ole suhkrut lisatud, ka meie Figuurisõbrad, mille juhilt Talv heakskiidu sai.

Kuna uudsed krõpsud pole just madalast hinnaklassist, siis võttis turu kompamine aega. Talve aitas varasem koostöökogemus kreeklastega, kellega koos töötati spetsiaalselt meie turu jaoks välja Gurmante kaubamärk ligi saja tootega.

Müüdi oliiviõlisid, palsamiäädikakreeme ja muud Vahemere kaupa. Praegu on need tooted müügil juba paljudes riikides, kuid Talv enam sellega ei tegele. Nimelt otsustasid kreeklased, siis kui nägid, et tootemark hästi tööle hakkas, selle ühele suurele tarnijale maha müüa.

Nüüd tegutseb noor naine oma loodud firmade MySnack ja Premium Brand nimede all. Esimene neist toodab ja teine turustab.

„Meie eesmärk on hakata siin tootma kohalike marjade baasil,” lausub ta. Praegu on MySnacki valikus 20 toodet, kuid nende hulk kindlasti laieneb. Eksootiliste puuviljade töötlemine jääb endiselt Taisse, sest plaani hakata neid pooltoorelt siia vedama ei ole. Tähtis on, et toore oleks puhas – kohapeal toodetud ja pakendatud. Kui kõik õnnestub, saavad tulevikus Eesti marjade ja puuviljade maitse teiste seas suhu ka Taimaa elanikud.

MySnacki krõpsude hea naturaalse maitse saladus peitub almistamise tehnoloogias. Tooted külmutatakse –40 kraadini, seejärel võetakse vedelik vaakumiga välja. Selline külmkuivatus säilitab marja kuju, maitse ja värvi, kusjuures kõik vitamiinid jäävad alles. Niimoodi valminud viinamarjad, maasikad ja banaanid lausa sulavad suus, kusjuures neile ei ole midagi lisatud ehk need on täiesti orgaanilised. Näiteks maasikad on terve marja kujuga ja hammustades muredad. Kuuldavasti on see tehnoloogia NASA välja töötatud, et oleks kosmosesse kaasa võtta võimalikult kergeid, kuid toitainerikkaid näkse.

Ellyt Talv ammutab oma äri tarvis praegu teadmisi Räpina majanduskoolis, mille teda kõiges abistav abikaasa Talis Talv on juba lõpetanud. Naisel on ka toitumisnõustaja dokumendid.

Perel, kus kasvab kaks last, on plaanis asuda elama maale Antsla valda, kus uue tehase ehitus Kraavi külas juba käib. Seal on juba olemas ka mustasõstraistandus, mida on kavas laiendada ja mille saagist tahetakse uuel aastal hakata eestimaiseid krõpse tootma. Kõige selle jaoks on PRIAlt toetust saadud. Kui tootmine käima läheb, saavad kindlasti tööd paljud Eesti marjakasvatajad ja -korjajad. Kui kohalikust kaubast ei piisa, on plaanis seda lisaks tuua teistest Euroopa riikidestki.

MySnacki tervislikke krõpse, mida võib näiteks lastele kommide-küpsiste asemel kooli kaasa anda, leiab Statoili terviseriiulilt, kuid ka mitmest poeketist. Samuti saab tellida netipoest. Väikesed pakid maksavad kaks ja suuremad kolm eurot, praegu müügil oleva jõulupaki, kus sees kaheksa väikest pakki, saab seitsme ja poole euro eest. Paljud lasteaiad on seda juba tellinud. Kavas on hakata tootma ka kilost pakki.

Uudisena on maitsvad krõpsud tehtud ka aedviljadest, millele on lisatud veidi hooaja maitseaineid ja vaid üks protsent maitseainest on soola. Talv räägib, et on koolides katsetanud: neid söövad needki lapsed, kes muidu näiteks brokolit suu sissegi ei võta. Eriliseks muudab krõpsud jällegi valmistamine ehk vaakumkuivatus, mille käigus ei lisata grammigi õli, mistõttu need pole rasvased nagu kartulikrõpsud tavaliselt.

MySnack on juba oma toodetega Soome turu vallutanud, kuid pärast Eestis tootmise käivitamist on kavas eksporti laiendada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles