Otsetoetuste määramisel leiti vähe rikkumisi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu suurenes nii loomatoetuste taotlejate kui loomade arv.
Tänavu suurenes nii loomatoetuste taotlejate kui loomade arv. Foto: Urmas Luik

Loomapidajad said märtsis, põllumehed mais-juunis taotleda kokku kaheksat liiki otsetoetusi. PRIA kinnitas täna oma pressiteates, et peaaegu kõigile on otsused juba koostatud ja toetused makstakse aasta lõpuks välja.

Otsetoetusteks eraldas Euroopa Komisjon Eestile 114,56 miljonit eurot. Otsetoetused moodustavad suurima osa PRIA vahendusel põllumajandussektorile makstavatest toetustest. Menetlea tuli 15 556 kliendi esitatud taotlused ja teha ligi 33 500 otsust.

Otsetoetuste menetlusbüroo juhataja Tanel Trelli sõnul ei tuvastatud enamikul taotlejail toetuse saamise nõuete rikkumisi.

Peamine toetuse vähendamise põhjus oli taotluse esitamisega hilinemine (1010 juhul) või toetuse taotlemine nõuetekohasest maast suuremale pinnale (842 juhul).

Maakasutusõiguse puudumine oli põhjus, miks peaaegu 170 taotlejale pindalatoetust ei määratud.

Enamikul loomakasvatuse otsetoetuse taotlejail olid toetuse saamise nõuded täidetud. Toetuse vähendamise peamine põhjus oli nõuetekohaste loomade tegeliku arvu erinevus võrreldes taotletuga ja mõnikord küsiti toetust lubatust suuremale loomade arvule.

Taotlustele märgitud pind jäi mullusega võrreldes samasse suurusjärku, kuigi pindalatoetuste taotlejate arv vähenes pea 2000 võrra. Loomatoetustel aga suurenes nii taotlejate kui ka loomade arv. Näiteks ute- ja kitsekasvatamise toetuse saajatel on nõuetekohaseid loomi 3000 võrra rohkem.

Kõik taotlejad saavad andmeid oma saabuvate toetuste suuruse ja laekumise aja kohta vaadata e-PRIA teenusest „Maksed ja võlgnevused”, kuhu tuleb info siis, kui makseotsus on riigikassale edastatud. E-PRIAs näeb klient ka temaga seotud otsuste detailseid väljavõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles