Jaapanisse viiakse kalafileed ja Norrasse herneid

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupadest kasvas enim kuivatatud kaunviljade väljavedu.
Kaupadest kasvas enim kuivatatud kaunviljade väljavedu. Foto: Kasper Mäe

Ehkki Eestis toodetud ja töödeldud põllumajanduskaupade eksport saavutas septembris aasta kõrgeima taseme, viidi riigist välja veerandi võrra vähem kaupa kui mullu samal ajal.

Maaeluministeeriumis koostatud põllumajanduskaupade ekspordi septembri ülevaatest selgub, et põllumajandussaadusi eksporditi septembris kokku 100,8 miljoni euro väärtuses.

Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand selgitas, et hoolimata nisu ekspordi vähenemisest 13,9 miljoni euro võrra aastases võrdluses, oli see septembris ikka peamine ekspordiartikkel.

Riikide lõikes suurenes eksport enim Saksamaale (+2,9 miljonit eurot), Norrasse (+784 000) ja Jaapanisse (+652 000). Jaapanisse viidi suuremas mahus kalafileesid, Saksamaale nisu ja Norrasse kuivatatud herneid. Kaupadest kasvas enim just kuivatatud kaunviljade väljavedu.

Euroliidust väljapoole ehk kolmandatesse riikidesse viiakse Eestis valdavalt väikse lisaväärtusega ja töötlemata tooteid. Kõige enam kaupu läks Saudi Araabiasse, Norra ja Ukrainasse. Saudi Araabiasse viidi teravilja ja võid, Norrasse ja Ukrainasse kala ja kalatooteid ning jooke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles