Leevendame kõhu- ja soolehädasid taimede abil

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tedremaran.
Tedremaran. Foto: Elmo Riig / Sakala

Taimedest saab abi mitmesuguste kõhu- ja soolehädade puhul.

Kõhulahtisus

Kõhulahtisuse vastu aitavad lepakäbid, nende korjeaeg on oktoobri lõpust aprillini. Neist saab valmistada tee: vala supilusikatäis käbisid üle keeva veega ja lase tõmmata 10–30 minutit. Oma kogemusest võin öelda, et aitab viie minutiga. Kahetuhandendate aastate algul laatadel alustades sai lepakäbiteega paljusid aidata, sest siis võis ka laadatoidust kõht lahti minna. Tavaliselt andsingi hädalisele lepakäbid tassi põhja ja saatsin kuuma vett otsima.

Tammekoor. Vesta koor noortelt sõrmejämedustelt okstelt või tükelda võrseid. Supilusikatäis koort vala üle veega ja keeda 10–30 min. Tagavaraks võib ka kuivatada.

Tedremaran kipub küll unustusse jääma, aga veel on teadjaid. Taime korjatakse niisketest metsaäärsetest, juur puhastatakse harjaga, lõigutakse ja kuivatatakse. Võib ka toorena viina sisse pista, siis on ravim kapi peal kohe valmis.

Soopihl ja ojamõõl. Varte ja juurte keedus: keeda 30 minutit, lase sama kaua jahtuda. Joo üks-kaks tassi.

Toomingamarju süüakse toorelt. Kuivatatud marjadest keedetakse teed. Teed saab teha ka toominga koorest. Ei soovita kasutada pikka aega järjest.

Koirohi kasvab meil ürdiaedades, aga vahel ka metsikuna, olen näinud Vormsi saarel, Käsmus, Lobikülas ja Narva kindluse ääres. Tehakse tinktuuri: üks osa taime, viis osa viina. Tee saamiseks vala teelusikatäis kuiva koirohupuru üle kuuma veega ja joo lonksudena enne sööki. On väga kibe, aga vanasti võeti tinktuuri vähi ennetamiseks, profülaktika mõttes. Mu vanaema ja vanaisagi pruukisid seda. Tänapäeval on seda natuke vermutites. Koirohust valmistatav absint on keelatud, välja arvatud Prantsusmaal.

Nelk. Teelusika- kuni supilusikatäis nelgiteri vala üle keeva veega ja lase tõmmata kümme minutit. Võib ka keeta tasasel tulel viis minutit ja lasta tõmmata kaane all viisteist minutit. Kui ees soojale maale minek, võib kaasa võtta nelgipulbrit. Peale parkainete on nelgis eeterlikke õlisid. Vene arstid soovitasid nelki toidumürgituse vastu juba nõukogude ajal.

Eespool loetletud taimed aitavad üldjuhul kohe. Nõrgema toimega on kummel ja saialill. Kui ei aita, siis tuleks arsti poole pöörduda, sest tegu võib olla tõsisema probleemiga: pankreas, tsöliaakia vm.

Kõhukinnisus

Vana hea vahend on linaseemneleotis. Linaseemned kalla üle 60kraadise veega ja lase seista umbes tunni. Saadud limast olust võetakse sisse kõhukinnisuse korral.

Limaaineid sisaldavad ka kassinaeri ja altee õied, lehed ja juured. Kuigi nõrga toimega, on neid ohutu kasutada ja koduaias lihtne kasvatada.

Aitab ka peet. Süüa võib nii keedetud kui ka tooreid õhukesi peediviile. Maitsestada maitsetaimedega, sest meil kasutatav pipar paneb kõhu kinni.

Veel on head kõhukorrastajad kõrvits, kabatšokk, ploomid, karulauk ja hapukapsas.

Kõhugaaside vastu aitavad köömned ja fenkoliseemned. Kui neid enne tee tegemist peenestada, siis saab tee valmis viie-kümne minutiga. Terveid seemneid tuleks termoses mitu tundi kuumas vees leotada. Samuti võib köömeid, fenkolit jm maitsetaimi kasutada toidus: köömneid kaalika, kapsa, leiva ja küpsiste sees. Ka fenkol sobib aedviljatoitudesse, aga Jamie Oliver maitsestas fenkoliseemnetega isegi vorste. Sai ka ise järele proovitud – vahva maitse oli!

Kõhukinnisus tekib inimestel ka vähese sapierituse tõttu. Siis tuleks juua sapieritust soodustavaid teesid: kibuvitsamari, võilillejuur, saialill, pune, liivateed. Maitsetaimedest sobivad pune ja koriander.

Seedimise soodustamiseks võib valmistada segusid. Karepa aias oleme seedimise teesegudes kasutanud basiilikut, köömneid, kibuvitsamarju, linaseemneid, saialilleõisi, koriandriseemneid, tüümiani ehk liivateed. Juua tuleb kõiki seedeorganitele mõeldud teesid enne sööki.

Kalmusejuurest tasub teha tinktuuri, sest kui kõht jääb kinni, pole aega juurt kaksteist tundi külmas vees leotada, vaid tuleb võtta kohe väike pitsitäis, 10–20 ml. Tükeldatud värske juur vala üle viinaga ja lase kaks-kolm nädalat pimedas seista. Aitab, kui on gaasidega kõhukinnisus, kuid ei tasu pidevalt tarvitada.

Paakspuukoor kuivata ja kuumuta 100 kraadi juures üks-kaks tundi või lase seista aasta enne kasutamist. Müüakse ka apteegis. Ei sobi pikaajaliseks kasutamiseks.

Lastele antakse ka kummeliteed. See on nõrk, aga ohutu, välja arvatud korvõieliste talumatuse korral.

Ülihappesusega gastriit

Gastriidi korral tuleb vältida praetud, suitsutatud, konserveeritud tooteid ja kulinaariatooteid. Magu on tundlik ja neis toitudes sisalduvad maitse- ja säilitusained on ärritava toimega.

Hommikul võiks esimene toit olla kaerahelbepuder, alles siis kohv. Esimese suutäiena ei tasu kohvi juua. Kes on teejooja, siis hommikul ärgates ja õhtul enne magamajäämist sobib Islandi samblik. Kibe, aga tõhus. Selles sisalduv lima kaitseb ja ravib mao limaskesta ärrituste eest. Teele võib lisada natuke tammekoort, põdrakanepit, hanijala lehti, kanarbikku. Need on ka Karepa Ravimtaimeaia maotee koostises, mis on aidanud paljusid. Islandi sambliku asemel võib ka linaseemneid või altee lehti, õisi või juurt kasutada, samuti kassinaeri lehti ja õisi. Enamasti on need taimed omast käest võtta. On võetud ka taruvaiku mee või võiga. Piirituses on taruvaik ärritava toimega.

Ülihappesuse korral on hea kanarbikutee, sest kanarbik neutraliseerib maohapet. Kanarbiku korjeaeg on august-september, kui taim õitseb.

Alahappesusega gastriidi vastu aitavad hapude toidud ja mahlad: hapukapsas, pohl, pihlakamari, jõhvikad jne. Teetaimedena sobivad teeleht, ubaleht, pihlakamari.

Tsöliaakia põdejal tuleks muidugi vältida teravilja, milles gluteen sees: nisu, oder, rukis, kaer. Samuti toite, mis neid sisaldavad, sh äädikas, majonees, kastmed jpm, sest tänapäeva toit on keeruline ...

Kõhulahtisuse ja soolepõletike korral on abi lepakäbi- ja tammekooreteest. Lepakäbi on siiski tõhusama toimega. Kel on, võib ka kasekäsnateed iga päev juua.

Pärast antibiootikumikuuri on hea maapirn, nii teena, krõpsudena kui ka toiduna. Maapirnis olev innuliin on toiduks kasulikele bakteritele ja aitab taastuda mikroflooral.

Mao- ja soolekasvajate vastu on juba vanast ajast kasekäsna kasutatud. Apteegist saab osta preparaate, kuid paljud otsivad käsna metsast ise ning teevad teed ja leotisi. Nüüd on müügil ka kasekäsnapulbrid, mida saab mugavalt kasutada teeks või toonust tõstvaks joogiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles