Kiiresti areneval ettevõttel jääb Kiilis kitsaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma tegevjuht Allar Sass on oma ettevõtte ja selles töötavate inimeste üle silmanähtavalt uhke.
Firma tegevjuht Allar Sass on oma ettevõtte ja selles töötavate inimeste üle silmanähtavalt uhke. Foto: Raul Mee

Kiilis asuva metall- ja plastdetaile tootva ettevõtte Radius Machining (RM) toodangut võib kohata paljudes maailma riikides Kiilist Austraaliani ja pea kõigis eluvaldkondades meditsiinist kosmosetehnoloogiani välja.

Mitmesuguseid võlle ja pukse, raame ja muid väikesi, kuid väga olulisi komponente vajavad ühtviisi nii toidu- kui ka masinatööstus, neid kasutatakse ehitustel ja meditsiinis, kosmose- ja autotööstuseski. Oleme ju näinud, kuidas ilusate roostevabast terasest klambritega on kinnitatud kõik suuremad klaaspinnad ja paljud mööblidetailidki. Just selliseid teeb oma klientide tellimusel ka RM.

Ettevõte, mille üle on juhtkond uhke

Firma tegevjuht Alvar Sass on silmanähtavalt oma ettevõtte ja selles töötavate inimeste üle uhke. On ka põhjust, sest valmiv toodang on üsna unikaalne ja kvaliteetne ning tellimused valmivad alati täpselt tähtajaks. Ilma klientide jätkuva usalduseta poleks ju võimalik kasvatada müügikäivet igal aastal ligi viiendiku võrra.

RMile sai osaks eriline au: teha Eesti Vabariigi aastapäevaks sada täiesti unikaalset käekella korpust, mis lähevad pärast Šveitsist sobiliku sisu saamist Wõitleja tootemargi all tähtsatele külalistele kinkimiseks. Taolisi kelli saabki kogu maailmas vaid sada tükki olema ja rohkem neid ei toodeta.

Radiuse nime kandvaid ettevõtteid on Eestis teisigi. Näiteks Radius Space juhib kosmosetööstusega seotud projekte. Üks RMi toodetud kosmosesatelliidi raam on kasutusel Eesti oma EstCube’i juures, kuid neid tellivad ka Saksamaa ja Soome kosmosetööstused. Veel üks põnev ala, millega see tütarettevõte tegeleb, on päikesepaneelid.

Teine huvitav valdkond, mis vajab väga täpseid osi, on meditsiinitööstus. Näiteks toodetakse siin detaile endoskoopidele. RMi roostevabast terasest detaile leiab ka paljudest hotellidest ja suurköökidest, neist ei pääse lisaks suurte klaasfassaadide kinnitamisele ka laste mänguväljakute ja spordiplatside ehitamisel. Enamik on püsikliendid. Toore tuleb Soomest, Kesk-Euroopast ja mingil määral ka Aasiast.

Peagi algav kolimine viib linnale lähemale

RM alustas täiesti nullist tegevust 2005. aastal Viimsis. Selle ajaga on ühe treipingi asemel kasutusel 15 CNC-keskust ja neid tuleb juurde. Olgu mainitud, et seadmed maksavad sajast tuhandest kuni poole miljoni euroni. Välisinvesteeringuid pole siiski abiks võetud ja enamik kasumist on tootmisse tagasi läinud. Selle aasta suurim investeering on uus hoone, kus pinda praegusest kolm korda enam ehk 3000 ruutmeetrit.

2010. aastal koliti tootmine Kiili valda põhiliselt logistilistel põhjustel, sest siin on parem juurdepääs klientideni – isegi Tallinna lennujaama jõuab veerand tunniga. Pealegi jäi senine rendipind laienenud tootmisele kitsaks.

Veel selle aasta lõpus seisab ees kolimine Peetri külla Mõigu tööstusparki. „Kuna sõltume paljuski oma oskustöölistest, kellest enamik käib tööle Tallinnast, siis on nii mugavam. Praegu toome ju töötajaid siia kolm korda päevas oma transpordiga. Pealegi jäävad olemasolevad ruumid, kus iga ruutmeeter ära kasutatud, nagunii meile kitsaks. Tuleval aastal on plaanis uutes ruumides juurde võtta kümme töötajat. Samas tahame tõsta ka automatiseerituse taset ja hakata pisitasa roboteid kasutama. Tarnekindluse osas on seatud eesmärk 98–99 protsendi peale,” paotab tegevjuht ukse üsna ambitsioonikatesse tulevikuplaanidesse.

Oskustööjõuga on ettevõttel, mille tootmise tase täna kutsekoolides õpetatavast 10–15 aastat ees, väga keeruline. Ka metallitöötluspinkide operaatorid peavad siin IT-teadmisi ja loomingulist mõtlemist omama. „Enam ei piisa sellest, et oskad detaili valmis teha. Küsimus on selles, kui kiiresti sa selle valmis teed, sest müüme peale kvaliteedi ka aega. Muidu konkurentsis ei püsi,” sõnab Sass. Klientideks, kellele RM allhanget teeb, võivad olla nii väikesed start-up-firmad kui ka suured rahvusvahelised tööstuskorporatsioonid. „Teeme detaile, mille tootmisel oleme teistest efektiivsemad ja kiiremad. Investeerime klientide vajaduste järgi,” toob ta välja edu põhjusi.

Lisaks kiidab Sass oma noort ja kõrgelt koolitatud juhtkonda (seitse inimest, keskmine vanus 32 aastat), keda nimetab Team Radiuseks ja kelle töö käib põhiliselt digitaalselt. Töötajaid motiveerib lisaks Eesti keskmisest märksa kõrgemale palgale huvitav töö ja arenemisvõimalus uute moodsate tööpinkide ja koolituste toel. Ettevõttes on olemas oma jalgrattatiim, tehakse ühisüritusi. Uude tootmishoonesse luuakse uued sportimisvõimalused. Tegevjuht toetab praeguse tööjõu puuduse olukorras põhimõtet, et mitte töötajad ei pea ennast ettevõttele maha müüma, vaid ettevõte peab ennast atraktiivseks tegema.

Pool toodangust läheb eksporti, sellest enamik Soome, mida ettevõte peab lausa koduturuks. Euroopas võib RMi toodangut näha paljudes riikides, vähesel määral ka USAs.

Kiili on tootmise arendamiseks hea koht

Ehkki RM ise nüüd ära kolib, kinnitab selle tegevjuht, et Kiili on tootmise arendamiseks hea koht. See asub Tallinnast vaid 21 km kaugusel ning Tallinna-Tartu ja Viljandi maantee vahel, mis muudab liikumise igas suunas lihtsaks. Ka Kiili vallavalitsusega on ettevõttel väga head suhted olnud. Ettevõte on Kiili Ettevõtjate Liidu liikmena aidanud asfalteerida valla teed ja löönud kaasa paljudes muudes ettevõtmistes.

Küsimusele, kas Kiili vald jääb nüüd ühest aktiivsest ettevõttest ilma, vastab Sass, et loodus tühja kohta ei salli ja RMi asemele kolib vabanenud hoonesse peagi teine metallitööstusettevõte. Kiili tehases on RMi viimane tööpäev 16. detsember ja kliente oodatakse uuel aadressil alates tuleva aasta veebruarist.

Radius Machining:

Töötajaid 45.

Selle aasta planeeritud käive 3,2 miljonit eurot.

50 protsenti toodangust läheb ekspordiks, sellest omakorda 90 protsenti Soome.

Eksport veel Rootsi, Taani, Šveitsi, Slovakkiasse, Suurbritanniasse, USAsse.

Toodab aastas 1,7 miljonit ja 3000 erinevat detaili.

Ettevõte on sada protsenti Eesti kapitalil, omanikud Veljo Konnimois ja Andrei Vershinin.

Valdkonnad, kuhu ettevõttes tehtud detailid jõuavad:

kosmosetööstus; toidutööstus, köögid; masinatööstus; komplekteerimisettevõtted; meditsiinitööstus; energiatööstus; rongitööstus; autotööstus (näiteks Volvo, Scania, Bombardier); mööblitööstus; sõjatööstus; ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles