Nipid kauni kuuse ehtimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Jõulukuu on käes, ehted on kapisügavustest välja toodud ja paljud kodud on juba kaunis pühaderüüs. Viimase lihvi jõulutundele annab alati aga hästi valitud jõulupuu. 

Kes ei oleks seisnud nõutult poes, suutmata otsustada, kas osta kunstkuusk või päris, milline suurus oleks see õige ja kui palju ning milliseid ehteid võiks ühe jõulupuu kaunistamiseks vaja minna? Bauhofi päkapikud oskavad neile küsimustele vastata.

Väike või suur

Õige jõulupuu suurus sõltub eelkõige toa suurusest ja sellest, kui palju on samas ruumis liikumist ning sagimist. Valikul on oluline teada ka seda, kas kuusk on mõeldud toa keskseks põhiliseks kaunistuseks või ehtima seinaäärset.

Suuremates kodudes on levinud mitme kuuse ostmine – suurem elutuppa ja väiksem koridori või külaliste tuppa.

Kuuse valimisel tuleks teada toa kõrgust ja kuuse alumise osa soovitud diameetrit. Pole mõtet tuua kuuske, mis on pool meetrit toast kõrgem ning nõnda suure diameetriga, et kingitusi mahub alla küll tervele külale, ent kuuse kõrvalt möödumine ei ka parima tahtmise juures.

Väikesesse tuppa võiks tuua puu, mis on 1-1,5 m kõrgune, keskmises ruumis peaks kuuse pikkuseks olema juba 1,8m, suurt, avarat ning kõrgete lagedega tuba võiks kaunistada 2-2,5 m igihaljas jõulupuu. Kuldne reegel ütleb, et jõulupuu ladva ja lae vahele võiks jääda pool meetrit vaba ruumi. Väiksemas ruumis tuleks vältida suure diameetriga puud, kuid suures toas võiks ilutseda tihe kolmnurkne puu.

Juhul kui majas leidub ruumi ja suguvõsas palju lapsi, oleks tore idee hankida lastele ehtimiseks eraldi jõulupuu, kus nad saavad lasta oma fantaasial lennata.

Päris või kunst

Metsast kuuse toomine on kena traditsioon, ent tänapäeval minnakse tihti lihtsama vastupanu teed ja valitakse sobilik puu poest. Päris jõulupuu kasuks räägivad mõnus lõhn, autentsus ja võimalus see hiljem põletada või komposteerida. Miinuseks on muidugi okkaid täis vaip, loodusressursi kulutamine ja suhteliselt kallis hind. Kui oled siiski otsustanud autentse kuusepuu kasuks, siis peaks arvestama, et puud ei tohiks õuest kohe sooja tuppa toimetada, sest järsk temperatuuri muudatus ehmatab puu ära ja ta laseb okkad lahti. Teel õuest tuppa, tehke 24 tunnine vahepeatus verandal või garaažis ja alles siis tooge oma puu tuppa ehtimiseks.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Kunstkuusk on saanud paljude suureks lemmikuks, sest kord soetatud kuusk võib omanikku teenida aastaid. Ainus asi, mille pärast muretseda, on panipaik, kus jõulupuud hoiustada. Haiglates, ostukeskustes ja lennujaamades kasutatakse kunstkuuski seepärast, et need ei muutu kuivades tuleohtlikeks ning inimestel ei ole ka nende vastu allergiat. Kunstkuuski leiab poodides erinevates suurustes ja tihedustega, tuledega ja ilma. Kodus ei tohiks teda kindlasti asetada kuuma radiaatori, ahju ega kamina ette.

Ehted või tuled

Jõulupuu kaunistamine on põnev tegevus nii suurtele kui väikestele, kuid nähes poodide ehete valikut lööb paljudel silme eest kirjuks.

Bauhofi sisekujundajad soovitavad läbiva stiili saavutamiseks valida endale meelepärases värvikombinatsioonis ehted. Klassikalisteks kooslusteks on punane-kuldne, kreemjas roosa ja roheline, sinine-hõbedane, must ja valge. Uueks trendikaks tooniks on kindlasti vask, mis toob meie lumisesse jõuluaega idamaist hõngu meie. Kombineerides vasekarva ehteid kuldse või punasega on peen tulemus garanteeritud. Erinevatest ehtekombinatsioonidest leiad inspireerivaid ideid siin.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Ehete arv puul sõltub nii ehete kui puu suurusest. Väikesele puule võiks panna 50-60, keskmisele 90-110 ja suurele jõulupuule 100-120 eri suuruses ehet. Ümarad kuulid on kindel valik, ent tõeliselt suursuguse kuusepuu saamiseks proovi erikujulisi ehteid kombineerida klassikaliste kuulidega.

Õhtu saabudes annavad jõulupuule erilise sära tuled, mida on samuti võimalik valida erinevates värvitoonides. Värvilised tuled toovad tagasi mälestused lapsepõlvest, valged tuled aga on puhas ja klassikaline valik. Soovituslik tulede arv ühele kuusele sõltub taaskord puu suurusest ja tulede arvust, aga üldiselt võiks väikesele kuusele valida jada pikkusega alates 2 m, keskmisele 4 m ja suur puu vajab juba 5 m tuledesära enda ümber.

Kauni ja särava tulemuse saamiseks soovitame kombineerida erisuurustes ja teile sobivas värvikombinatsioonis ehted elektrituledega, mis pimeduse saabudes loovad piduliku, ent hubase meeleolu.

Näited erimõõdus kuuskedel olevatest ehete suurusest ja arvust.

  1. Suur kuusk – kõrgus 200+ cm
Foto: Bauhof/Aiaparadiis
  1. Keskmine kuusk – kõrgus 150 + cm
Foto: Bauhof/Aiaparadiis
  1. Väike kuusk – kõrgus 100+ cm
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles