Looduslikud immuunsuse tugevdajad

, fütoterapeut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pihlakamarju peavad väärt söögipooliseks linnudki.
Pihlakamarju peavad väärt söögipooliseks linnudki. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kui elukeskkond, toit ja ümbritsevad inimesed resoneeruvad meiega, valitseb harmoonia ja õnn. Kui õnnetunne sees, saavad immuun-, närvi- ja hormonaalsüsteem ise väliste terviseohtudega hakkama. Kui aga soodustavaid tegureid on meie elus vähe, muutub organism happeliseks ja välistele terviseohtudele vastuvõtlikuks. Õnneks leiab abi taimemaailmast.

Mõnel aastal võib looduses märgata ebaharilikult palju üheksavägist, nii teeserval, niidul kui ka metsaservas. Tavaliselt kasvab see taim inimese läheduses aias ja eluhoonete territooriumil. Ka minu aias kasvab üheksavägine mõnel aastal väga jõudsalt, ulatudes peaaegu kahe ja poole meetrini.

Vägiheina nimetatakse üheksavägilaseks ehk sel on üheksa väge sees. Kui seisad taime ees, siis tunned ennast väiksena ja pead alt üles vaatama. Kui õisi avanemispäeval ära ei korja, jääd ilma, sest taim lihtsalt viskab need maha. Kui viitsid suvel iga päev käia selle vägeva taime juures õisi korjamas, saad endale rohukappi üheksa väge, mis hoiab kõik haigused eemal.

Vägihein on põletikuvastane, valuvaigistav ja rögalahtistav, immuunsüsteemi tugevdav. Väga tubli abiline köha vastu. Tee teed nii: võta teelusikatäis õisi tassi kuuma vee kohta, hoia kümme minutit ja joo. Üheksavägiseteed nõudev köha on kurgus kõditav, justkui oleks puru kurgu limaskestadele kinni jäänud. Kui proovid korra üheksavägise õit mäluda ja alla neelata, siis saad aru, mis tunne on, ja järgmine kord oskad juba endale köhataime valida.

Hingamisteede põletikku ja kõhuvalu võid samuti teega ravitseda, kuid tugevama toimega on siiski üheksavägise tinktuur. Seda saad kodus kasutamiseks teha nii, et paned pooleliitrisesse purki poole purgi jagu üheksavägise õisi ja leheribasid, valad peale 40protsendise viina ja jätad kaheks nädalaks tõmbama. Kui immuunsüsteem ei toimi nagu vaja, võib seda võtta kaks tilka kolm korda päevas segatuna klaasi leige veega.

Kui oled sageli haige ja organism nõrgestunud, võid võtta teelusikatäie õisi tassi kuuma vee kohta, hoida viisteist minutit ja juua.

Suunurgalõhe korral hõõru seda õiemahlaga või pane peale kuivatatud õiepulbrit.

Üheksavägisest saab valmistada tervisliku põleva tõrviku, kuna selle tossu sissehingamine leevendab astmat ja köha. Selleks kuivata kogu taim ja määri enne põlemasüütamist kokku kuusetõrvaga.

Pihlakas

Pihlakas on seenhaigusevastane, verejooksu peatav, lahtistav, haavu parandav, immuunsüsteemi tugevdav. Mõjub hästi veresoontele.

Kui on köha, tee pihlakaõieteed: pane teelusikatäis pihlakaõisi tassi kuuma vee sisse, hoia kümme minutit ja joo.

Seeninfektsiooni vältimiseks või sellest tervenemiseks söö pihlakamarju. Kui kõht on kinni, söö kümme värsket või külmutatud pihlakamarju meega pool tundi enne sööki.

Teelusikatäis kuivatatud pihlakapulbrit päevas segatuna meega turgutab väga hästi immuunsüsteemi.

Must sõstar

Must sõstar ergutab kehavedelike liikumist, toimib põletiku, valu, veresoonte lubjastumise, mikroobide vastu, tugevdab immuunsüsteemi. Musta sõstra lehtedest või okstest tee aitab organismi haigustest parandada, puhastada ja noorendada.

Joo musta sõstra lehtedest ja pungadest teed, kui tahad organismi puhastada kusihappest ja ladestunud sooladest, samuti aitab see kõhuvalu ja peavalu korral. Söö marju värskelt ja kuivatatult, et parandada vere koostist ja enesetunnet. Külmutatud musti sõstraid söö jäätise asemel organismi toetamiseks ja seedimise elavdamiseks.

Joo mustasõstramahla, et haigustest kiiremini paraneda. Samuti soodustab tee neerude ja kuseteede toimimist.

Päevakübar

Kui tunned haiguste ja viiruste ajal, et haigus hakkab tulema, on kasulik juua päevakübaratõmmist. Mina soovitan korjata päevakübarad terve „siilina”. Pane liitrisesse teekannu 7–8 siilikest, lase tõmmata 20 minutit ning joo ära päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles