Ratsutav minister

Peeter Raidla
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Raidla

Kui põllumehed eelmise aasta septembris 101 traktoriga Toompeal meelt avaldamas käisid, ilmus ühtäkki rahva sekka hobune, ratsuriks riigikogulasest kitsefarmipidaja Martin Repinski. Tõsi, tuleb tunnistada, et uhke loom ei tahtnud kirevas melus ratsuri sõna väga kuulda võtta. Loodetavasti nüüd, mil Repinskist on saanud maaeluminister, tuleb ta olukorraga paremini toime. Seda enam, et rahvahulk, kes temalt tegusid ootab, on nüüd oluliselt suurem kui toona Toompeal.

Ehkki Repinskil on olnud probleeme suhtlemises kiirusmõõdikutega, nagu teisipäevane Postimees kirjutas, on ta kaameratega tegelikult sina peal. Kui Maa Elu pidas mais 2015 Türil ideeturgu, kus üheks kaasamõtlejaks oli ka Repinski, tunnistas ta, et on oma kitsefarmis üles pannud 14 kaamerat, mille pilti saab ta oma mobiilist millal iganes jälgida. See aitavat tal Tallinnas olles Ida-Virumaal asuva farmi tegemiste ja arengutega paremini kursis olla.

Repinski kinnitas juba siis, et tema maaelu väljasuremise ohtu ei näe. Vastses ministriametis saab ta oma tegudega selle ohu vältimisele nüüd igati kaasa aidata. Seda, et ta põllumajanduse edendamist kindlaks kapitaliks peab, näitab juba tema farmifirma nüüd küll juba endine nimigi: OÜ R Capital. Ehk siis R(epinski) Capital. Osaühinguna Konju Kitsefarm toimib ligi seitse aastat tegutsenud ettevõte alles oktoobrist 2016.

Olgu öeldud, et Repinski ettevõte on aastatega tublisti kosunud. Mees on suutnud mõne aastaga osaühingu müügitulu ligi kümnekordistada, viia see 39 583 eurolt 2013. aastal 390 747 euroni 2015. aastal. Tõsi, viimasel juhul on tegu konsolideeritud näitajaga ning olulise panuse müügitulu kasvu on andnud 2014. aasta lõpus loodud osaühing Konju Talupood, mis pakub Toompeast üldsegi mitte kaugel, Tallinnas Lembitu tänaval asuvas kaupluses nii oma talu kui ka teiste väiketootjate kaupa. Nullist rajatud Konju Talupood suutis juba esimesel tegevusaastal viia müügitulu üle 212 000 euro. Ehk siis Repinski on teinud seda, mille vajadusele senine minister Urmas Kruuse pidevalt on viidanud: lisaks tootmisele tuleb osata ka müüa. Põgusal vaatlusel tundub, et Repinski seda oskab. Näis, kuidas ta oluliselt globaalsema müügiprotsessi juhtimisega hakkama saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles