2017. aasta toidupiirkonna tiitli pälvis Peipsimaa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu suvel esimest aastat toimunud Peipsi järvefestivalil Kolkjal näitas
Peipsimaa kogukonnaköögi kalakokk Tauno Laasik huvilistele kalaroogade valmistamise saladusi.
Tänavu suvel esimest aastat toimunud Peipsi järvefestivalil Kolkjal näitas Peipsimaa kogukonnaköögi kalakokk Tauno Laasik huvilistele kalaroogade valmistamise saladusi. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Peipsi järvega piirnevatest omavalitsustest koosnev Peipsimaa valiti 2017. aasta Eesti toidu piirkonnaks. Aasta toidupiirkonda valitakse, et aidata kaasa kohaliku toidu ja toidukultuuri tutvustamisele.

„Peipsi järve äärne piirkond on tuntud oma eripärase toidukultuuri poolest. See on kogu Eesti sahver, kus kasvatatud või toodetud kvaliteetset toitu käiakse oma toidulauale toomas,“ ütles Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp. „Eesti aasta toidupiirkonda valitakse selleks, et aidata kaasa kohaliku toidu ja toidukultuuri tutvustamisele. Peipsimaa taotlus oligi hindamiskomisjoni hinnangul kõige põhjalikum kava piirkonna toidutraditsioonide tutvustamiseks nii sise- kui ka väliskülalistele.“

Peipsimaa toidupiirkonda kuuluvad nelja maakonna kakskümmend omavalitsust: Ida-Virumaalt Alajõe, Lohusuu, Iisaku, Tudulinna ja Avinurme vallad; Jõgeva maakonnast Mustvee linn, Torma, Kasepää, Saare ja Pala vallad; Tartumaalt Alatskivi, Peipsiääre, Piirissaare, Vara, Võnnu ja Meeksi vallad ning Kallaste linn; Põlva maakonnast Räpina, Mikitamäe ja Värska vallad.

Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine Peipsimaale toimub 1. mail 2017. Peipsimaa maitsete aasta eestvedaja on MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök.

Maaeluministeerium kuulutas konkursi 2017. aasta Eesti toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks välja oktoobris. Kokku laekus konkursile kolm taotlust, millest toidu- ja turismivaldkonna ekspertidest koosnev komisjon valis välja 2017. aasta tiitlikandja.

2016. aasta on Hiiumaa maitsete aasta ja Kadi Raudsepa sõnul on see näidanud kohalike maitsete elujõudu. „Hiidlased on leidnud selles võimaluse väga jõuliselt ja edukalt oma toitu tutvustada,“ ütles Raudsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles