Riik tülitab kalatöötlejaid edaspidi vähema bürokraatiaga

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalapüügi ja töötlemisega tegelevatel ettevõtetel on lootust edaspidi vähema paberimajandusega läbi saada.
Kalapüügi ja töötlemisega tegelevatel ettevõtetel on lootust edaspidi vähema paberimajandusega läbi saada. Foto: Mailiis Ollino

Kala töötlemisega seotud  ettevõtetel on lootust tulevast aastast läbi ajada pisut vähema bürokraatiga, sest kaks nende üle järelvalvet tegevat organisatsiooni jagasid omavahel vastutusalad.

Nimelt allkirjastasid veterinaar- ja toiduameti (VTA) ja keskkonnainspektsiooni (KKI) juhid  koostööleppe, mis määrab ühistegevused ning jagab järelevalve vastutusalad kala käitlemisel. Koostööleping sõlmiti selleks, et tõhustada järelevalvet kalapüügi ning kala ja kalatoodete käitlemise seaduslikkuse üle.

VTA peadirektori Indrek Halliste sõnul on neil keskkonnainspektsiooni tegevusega mitmeid kokkupuutepunkte ning koostöö aitab mõlemal paremini oma ülesandeid täita. „Koostööleping aitab takistada inimeste ja loomade tervisele ohtlike ning nõuetele mittevastavate kalatoodete sattumist Eesti ja Euroopa Liidu territooriumile,” täpsustas ta.

KIKi peadirektor Peeter Volkov tõi välja, et koostöö aitab vähendada bürokraatiat. „See tähendab, et riik tülitaks oma kontrollidega kodanikku võimalikult vähe. Samas aitab see riigiasutustel ressurssi kokku hoida,” märkis ta.

Kokkuleppe järgi teeb KIK 1. jaanuarist järelevalvet kala ja selle käitlemise nõuetele vastavuse hindamisel kalalaeval ning kala lossimisel. Samuti hakkab KKI hindama kala transpordivahendi nõuetele vastavust. Mõlemad järelevalvetegevused kuulusid siiani VTA pädevusse.

VTA hakkab tegema järelevalvet seni KKI pädevuses olnud kalatöötlemisettevõtete üle ja kala jaemüügiga tegelevate ettevõtete üle kala päritolu tõendavate dokumentide osas ning hindama kala vastavust kehtestatud alammõõdule.

Koostööleppes on tähtsal kohal omavahel informatsiooni vahetamine, vajadusel tehakse ühisoperatsioone laevade ja kalatöötlemisettevõtete kontrollimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles