Tänavuse viljelusvõistluse saagid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Käesoleva aasta viljelusvõistluse saagikuse arvud on selgunud. Võistlusel osaleti viie kultuuriga – raps, rukis, oder, nisu ja hernes.

Põldoa- ja tritikupõlde pakuti mõlemaid vaid üks ja sellepärast ei saanud neid võistlusele registreerida. Sellest on tõsiselt kahju, kuna Saaremaal välja pakutud tritikupõld olevat andnud 11 t/ha saagi, kuid tulemus jäi võistluse reeglite kohaselt fikseerimata, kirjutab veebiportaal viljelusvoistlus.ee. Võitjaid tunnustatakse 29. novembril Paide kultuurikeskuses.

Uudsena Eesti viljelusvõistluse ajaloos oli sel aastal reegliks, et ei võisteldud üksnes kõrgeima saagikuse nimel, vaid parima kultuuri kasvataja tiitel kuulutati välja kolme näitaja kokkuvõttes. Arvesse võeti kultuuri saagikust, saagi kvaliteeti ja põllu tulukust. Saagi kvaliteeti võrreldakse Saku Põllumajandusuuringute Keskuse labori analüüside alusel ning põllu tulukus hinnatakse kasutatud agrotehnika ja toodete põhjal.

Rapsi parimad saagid jäid eelmisele aastale tublisti alla. Suurima saagi sai Avo Samarüütel Tartumaalt – 4,6 t/ha. Erki Oidermaa Põlvamaalt sai 4,4 t/ha ja Henry Tammann Ida-Virumaalt ainsana CL sordiga 4,3 t/ha. Võrdse tulemuse sai ka Martin Salu Saaremaalt. Parima suvirapsisaagi kasvatas Anneli Tihu – 3,1 t/ha.

Rukis oli selle aasta üllatuskultuur, kuna ületas saagikuselt teisi teravilju nii viljelusvõistlusel kui ka Eesti kultuuride keskmisena. Üks põhjus oli kindlasti see, et kevadine pikk põud ei mõjunud tugeva juurestikuga rukkile nii halvasti kui teistele kultuuridele. Senine rukki kõrgeim saak oli eelmisest aastast 10,3 t/ha Tanel Tõrvandil. Nüüd sai uue rekordsaagi Tuuli Vaarak Viljandimaalt: 10,4 t/ha.

Oder ei üllatanud sel aastal kahjuks heade tulemustega. Pooled taliodrapõllud tuli Eestis ümber külvata ning need, mis alles jäid, andsid ligikaudu sama saagi mis suviodra sordid, Eestis keskmiselt 2,8 t/ha. Viljelusvõistlusel võitis napilt talioder: 7,7 t/ha Erik Paalmani põllult Põlvamaalt. Teise koha sai Kaido Kirst Saaremaalt (7,6 t/ha) ning kolmanda koha Pille Nugis Viljandimaalt varase odraga saagiga 5,0 t/ha.

Nisusaak oli tänavu suhteliselt ühtlane ning suurte saakide üllatusi kahjuks ei tulnud. Parima saagi kasvatas esmakordselt osalenud Erik Paalman Põlvamaalt (8,6 t/ha). Napilt jäid alla 8,5 t/ha tulemusega Kaido Kirst Saaremaalt ja Erki Oidermaa Põlvamaalt. Huvitav on märkida, et nii odra kui ka nisuga olid esimestel kohtadel samad mehed. Parima suvinisusaagi 7,2 t/ha sai Madis Tamm Tartumaalt.

Hernes oli viljelusvõistlusel esimest korda ning parima saagi 6,6 t/ha kasvatas Mihkel Vainula Pärnumaalt. Sellega seadis ta järgmisteks aastateks ette kaunis kõrge põldherne rekordtulemuse. Taolise saagikusega võib hernes oma väikeste kulutustega edukalt konkureerida senini pidevalt võitnud talirapsidega. Margus Klais Tartumaalt sai 4,8 t/ha ja kolmanda tulemuse 4,2 t/ha Eha Piip ja Mati Lillemets Järvamaalt.

29. novembril Paide kultuurikeskuses toimuval konverentsil tehakse viljelusvõistlusest kokkuvõtteid, vahetatakse ja levitatakse parimaid kogemusi Eesti ja teiste maade, sealhulgas Inglismaa, Taani, Soome, Rootsi ja Läti taimekasvatuse tipptegijatelt. Oma autasud saavad seal kätte ka viljelusvõistluse parimad. (ME)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles