Saadikud soovivad tööstuslike transrasvhapete vähendamist toidus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Parlamendi saadikud leidsid eelmisel nädalal vastu võetud resolutsioonis, et Euroopa Liit peaks kehtestama kohustuslikud piirmäärad tööstuslikult toodetud transrasvhapetele.

Transrasvhappeid on seostatud südame-veresoonkonnahaiguste, viljatuse, Alzheimeri tõve, diabeedi ja ülekaalulisuse riski suurenemisega. Saadikute arvates ei piisa nende märkimisest pakendile, sest vaid üks kolmest tarbijast ELis teab transrasvadest. Seetõttu näevad saadikud vajadust kehtestada ELis piirmäär tööstuslike transrasvade sisalduse kohta kõigis toiduainetes. Saadikud sooviksid, et seda tehtaks kahe aasta jooksul.

Taanis, kus transrasvade sisalduse piirnormiks õlides ja rasvades sätestati 2003. aastal kaks protsenti, osutus see edukaks, sest selle tagajärjel vähenes märkimisväärselt südame-veresoonkonnahaiguste põhjustatud surmade arv, rõhutatakse resolutsioonis.

Transrasvhappeid kasutatakse rohkem odavates toiduainetes. Seega on väiksema sissetulekuga inimesed kõige vähem kaitstud suure transrasvhapete sisaldusega toiduainete eest. See omakorda suurendab tervisealase ebavõrdsuse tõenäosust, lisavad saadikud.

Allikas: Euroopa Parlament

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles