Mitmes riigis on varasemast kehvem kartulisaak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid.
Kartulid. Foto: www.flickr.com

Saksamaa, Belgia, Hollandi, Prantsusmaa ja Suurbritannia kartulikasvatajaid ühendav organisatsioon NEPG prognoosib tänavuseks söögikartuli saagiks 24,91 miljonit tonni. Mullu oli saak 25,31 miljonit tonni.

See tähendab, et hoolimata kartulikasvatusmaa laiendamisest 4,8 protsendi võrra eelmisel hooajal, langes eeldatav saak ikkagi 1,6 protsenti.

Riigiti on saak väga erinev. Saksamaal jääb kartulisaak enam-vähem tavapärasele tasemele. Hollandis, Prantsusmaal ja Suurbritannias jäävad saagid alla keskmist. Belgias on oodata keskmisest märksa väiksemaid saake, kuigi eelmisel hooajal võeti seal 12 protsenti rohkem põllumaad kartuli alla. Võrreldes aasta varasemaga on oodata 5,8 protsendi võrra väiksemat kartulisaaki.

Viie riigi kartulikasvatajaid ühendava organisatsiooni NEPG esindajad ütlevad, et kartuli kasvatamise kulud tõusid tänavu kasvatajate jaoks, sest tuli teha lisakulutusi taimekaitsele ning kartuli saagikus hektari kohta oli keskmisest kehvem.

Kartulihinnad on jäänud eelmise hooajaga samale tasemele, kuid need võivad veel tõusta tänavuste väiksemate saakide tõttu. (NEPG)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles