Taanis on mahetoidu osakaal suurim maailmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taanis moodustab mahetoodang kogu toiduturust umbes kaheksa protsenti, mis on suurim osakaal maailmas. Samuti kasvab mahetoodangu osa järjepidevalt.

Populaarsemad mahetooted taanlaste toidukorvis on piimatooted, munad, kaerahelbed, nisujahu ja porgandid. Iga kolmas liiter piima, mida taanlased ostavad, on mahetoodang. Kogu munatoodangust umbes 20 protsenti moodustavad mahemunad. Tõusteel on ka mahepuuvilja ja -köögivilja tarbimine. Mahepõllundusest pärit puuviljad moodustavad 11 protsenti ning köögiviljad 10 protsenti puu- ja juurviljade kogutarbimisest. Seevastu maheliha tarbimine on suhteliselt tagasihoidlik, kuid seegi kasvab.

Taanlaste suure mahekaupade nõudluse tõttu on mahetoodangu import suurem kui eksport. Taani ostab teistest Euroopa Liidu riikidest, nagu Hollandist, Saksamaalt ja Itaaliast, sisse peamiselt mahetunnustusega puu- ja juurvilju, teravilja ja loomasööta. Oma mahetoodangust ekspordib Taani kõige rohkem piimatooteid, sealiha, teravilja ja loomasööta. Suurim ekspordi sihtriik on Taani jaoks Saksamaa, millele järgnevad Rootsi, Prantsusmaa ja Suurbritannia.

Taani põllumajandusmaast on umbes seitse protsenti mahepõllunduse all ning valitsus on seadnud sihiks selle osakaalu kasvatamise 15 protsendi aastaks 2020.

Allikas: Taani Põllumajanduse ja Toidu Nõukogu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles