Maailma toiduhinnad tõusid taas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma Toiduorganisatsiooni (FAO) toiduhinnaindeks kasvas augustis 165,6 punktini, olles viimase 15 kuu kõrgeimal tasemel. Aastatagusega võrreldes on toiduhinnaindeks kasvanud seitse protsenti.

Hinnad tõusid augustis kõigi kaupade lõikes peale teravilja. Peamised hinnatõusuvedajad olid piimatooted, taimeõlid ja suhkur. Kõige rohkem (8,6%) kasvas piimatoodete hinnaindeks, mis oli augustis 154,6 punkti. Hinnad kerkisid kõigi piimatoodete lõikes, kõige enam tõusid juustu, täispiimapulbri ja või hinnad.

Suhkru hinnaindeks oli augustis 285,6 punkti, mis on kõrgeim tase pärast 2012. aasta oktoobrit. Aastaga on suhkru hinnaindeks tõusnud maailmaturul tervelt 75 protsenti. Viimase aja hinnatõusu üks põhjus oli Brasiilia valuuta (reaali) tugevnemine USA dollari suhtes. Samuti on maailmaturul oodata suhkru puudujääki hooajal 2016/2017 ning Aasia suhkruvaru väheneb.

Taimeõlide hinnaindeks oli augustis 169,1 punkti, kasvades kuuga 7,4 protsendi võrra. Põhjuseks oli peamiselt oodatust väiksem taimeõlide pakkumine Malaisiast ja rahvusvaheliste varude piiratus, samas kui nõudlus taimeõlide järele kasvas mitmes importivas piirkonnas, nagu Hiina, India ja Euroopa Liit.

Liha hinnaindeks kasvas augustis kõige vähem (0,3%), jäädes 162,2 punkti juurde. Aastatagustest hindadest teeb see ikkagi veel viis protsenti vähem. Maailmaturul tugevnesid peamiselt lamba-, sea- ja linnulihahinnad, samas kui veiseliha hind langes.

Ainsana langes maailmaturul augustis teravilja hinnaindeks, mis oli 143,6 punkti. See teeb kolm protsenti vähem kuu varasemast ning 7,4 protsenti vähem aastatagusega võrreldes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles