Eesti toidu kuu

Peeter Raidla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teist aastat järjest on september Eesti toidu kuu. Tänavu kuulutatakse see välja 4. septembril Muhumaal Koguva sadamas, kus põhirõhk on mõistagi kalal. Tavakohase lesta, ahvena, haugi, räime ja säina kõrval saab maitsta ka võõrliigina Eesti randadesse jõudnud ümarmudilast tehtud hõrgutisi.

Mullu külastas Eesti toidu kuu üritusi ligi 65 000 inimest, ent ega nüüdki külastajaid vähem tule, kui vaid ilmataat vähegi armu annab. Eesti toidu kuu üritusi jagub igasse septembri nädalasse ja need ulatuvad otsaga oktoobrissegi. Kindlasti tasub kiigata veebilehele eestitoit.ee.

Viimsi taluturul, millest meie tänaseski lehes juttu, juhatatakse Eesti toidu kuu sisse juba päev enne kuu ametlikku väljakuulutamist: 3. septembril demonstreeritakse Viimsi vabaõhumuuseumis rohumaaveise rümba lõikamist ja peetakse veiseliha grillimise võistlusi. Tartu kandi rahvas võib samal päeval oma sammud seada põllumajandusmuuseumi, kus toimub eestimaise toidu ja käsitöö sügislaat.

Saaremaa toidufestival kestab koguni nädal aega alates 5. septembrist. Jõgeval toimub 9. septembril Suur-Vooremaa toidu minimess, Karksi-Nuias peetakse järgmisel nädalalõpul meefestivali, 10. septembril on võimalus teha ring peale Jõemaa ja Soomaa kohvikutele. Samal päeval toimub Koigi mõisas moosilaat ja Türil sügislaat, Sagadi mõisas avatakse aga seenenäitus ja pakutakse seeneõhtusööki. Päev hiljem on sügislaat Võrumaal Rogosi mõisas.

Hiidlased alustavad oma toidu nädalat 15. septembril, pakkudes sekka kunstielamusi. 16. ja 17. septembril peetakse Pärnumaal Saarde seenefestivali. Peipsiääre sibulateel avavad 17. septembril uksed aga ühepäevakohvikud. Eestimaa laatade üks kroone, Paunvere suur väljanäitus on samuti 17. septembril.

24. septembril peetakse Narva-Jõesuus silmufestivali ja Olustveres on hoidiste mess. 1. oktoobril toimub Türil arvult juba seitsmes õunafestival. Silmufestivali jätkuks võib pidada Ida-Virumaa toidukohtades peetavaid silmupäevi, mis jäävad juba oktoobrisse.

Eesti toidu kuul tasub silm peal hoida maaeluga seotud põllumajandusmuuseumi, piimandusmuuseumi, Hellenurme veskimuuseumi, vabaõhumuuseumi, loodusmuuseumi ja Põlva talurahvamuuseumi tegemistel.

Head Eesti toidu kuud!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles