Eestis keelatakse 14 taimekaitsevahendi müük

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Komisjon võttis 1. augustil vastu rakendusmääruse, mis kehtestab rangemad piirangud glüfosaati sisaldavatele taimekaitsevahenditele. Kõik liikmesriigid peavad tagama, et toimeainena glüfosaati sisaldavad taimekaitsevahendid ei sisaldaks enam kaaskoostisainena polüetoksüleeritud rasvamiini (Polyethoxylated tallowamine).

„Eestis on registreeritud 14 taimekaitsevahendit, mis sisaldavad nimetatud kaaskoostisainet,“ ütles Põllumajandusameti taimekaitse ja väetise osakonna juhataja Maris Raudsepp.

Nende toodete kaubanduslikud nimetused on Agro-Glyfo 360, Amega 360 SL, Klinik 360 SL, Barclay Barbarian 360, Dominator, Glyphomax, Glyfos Supreme, Glyphogan 360 SL, Master Gly 36T, Rodeo, Roundup FL 540, Rosate 36, Shyfo, Symbol.

„Tooteid ei tohi enam Eestisse tuua alates 22. augustist. Nii põllumajandustootjatel kui ka väikeaiapidajatel on oluline teada, et vastavalt Euroopa Liidu reeglitele on Põllumajandusamet andnud nendele taimekaitsevahenditele ajapikenduse müügiks 6 kuud ja seejärel veel täiendavalt kasutamiseks 12 kuud,“ lisas Raudsepp.

Polüetoksüleeritud rasvamiin on üks mitmetest glüfosaati sisaldavates taimekaitsevahendites laialt kasutatavatest pindaktiivsetest lisaainetest, mis parandab toote toimimist. Sellised pindaktiivsed ained suurendavad taimekaitsevahendite märguvust, mistõttu toimeaine saab tungida paremini läbi taime pinna. Euroopa Toiduohutusameti hinnangul on polüetoksüleeritud rasvamiin märkimisväärselt toksiline kõigi uuritud näitajate puhul ja potentsiaalselt kahjulik inimese tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles