Vaikus enne tormi?

Peeter Raidla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui heita pilk rahandusministeeriumi hallatavale haldusreformi veebilehele, paistab seis eesseisva kardinaalse haldusreformi eel olevat äärmiselt rahulik.

Teisipäevase seisuga oli 21. juunist üleval teade selle kohta, et Valgamaa Helme, Hummuli ja Põdrala vald ning Tõrva linn on otsustanud ühineda Tõrva vallaks. Järgmised teated kajastavad avatud uste päevade korraldamist juba varasemal perioodil ühinenud valdades. Näiteks 4. augustil oli võimalus külastada Kose, Viljandi ja Türi valda, 24. augustil minnakse aga Saue, Lääne-Nigula ja Märjamaa valda.

Samas pole haldusreformi veebilehel ühtegi viidet selle kohta, et kümmekond valda on kaalunud pöördumist Riigikohtusse taotlusega kontrollida Riigikogus heakskiidu saanud haldusreformi seaduse vastavust põhiseadusele. Juunis kinnitas oma pöördumist Riigikohtu poole Kõpu vald, rahandusministeeriumil on praegu käsil oma seisukohtade esitamine vastuseks Kõpu valla taotlusele. Postimees on küll pakkunud, et Kõpu valla taotlus tuleb Riigikohtus arutusele juba septembris. Kui see isegi nii juhtub, siis oma otsust ei jõua Riigikohus kindlasti teha enne 1. oktoobrit, mil omavalitsuste jaoks kukub tähtaeg teatamaks, kellega vabatahtlikult soovitakse ühineda.

Läinud nädalal valmis Kambja, Luunja, Nõo, Ülenurme ja Pala valla tellitud õiguslik analüüs haldusreformi vastavusest õiguspõhimõtetele. Varuli advokaadibüroos valminud analüüsis leiti, et omavalitsuste õigusi on haldusreformi seadusega mitmel puhul riivatud. Kuidas vallad selle taustal edasi käituvad, praegu veel päris selge ei ole.

Tegelikult on ühel või teisel moel ühinemisläbirääkimisi alustanud kõik vallad, keda haldusreform peaks puudutama, Kõpu ja kõik ülejäänud siin mainitud vallad teiste seas. Iseasi, et haldusreformi veebileht sellest meile teada pole andnud. Tõsi, seal on üleval juuni lõpu seisuga koostatud Eesti kaart, mis on võimalikke liikumisi kajastavaid punaseid nooli täis pikitud. Ka haldusreformi viimane infokiri ilmus juunis 2016 ehk veel enne haldusreformi seaduse jõustumist.

Võib arvata, et suvine vaikelu haldusreformi rindel elavneb peagi. Maa Elu jääb huviga ootama Riigikohtu lahendit, mis võib reformi kogu senise käigu pea peale pöörata. Kui see tõesti nii juhtub, tasub oodata üle-eestilist tormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles