Viljapuuaeda ei saa rajada üleöö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sordid on aretatud just meie kliima jaoks ja nii on risk eksida väiksem kui välismaiste tundmatute sortidega.
Eesti sordid on aretatud just meie kliima jaoks ja nii on risk eksida väiksem kui välismaiste tundmatute sortidega. Foto: Taavi Alas

Sügis on hea aeg puude-põõsaste istutamiseks, kuid kes tahab oma vana aeda uuendada või täiesti uut marjaaeda rajada, peaks juba sügisel tellimuse esitama. Sobivad puude või põõsaste istikud võite saada alles aasta või paari pärast.

Kui tahate osta suurema koguse viljapuid, marjapõõsaid vms ning järgmisel kevadel suure viljapuuaia rajada, siis tuleb juba sel sügisel tegutseda, kui tahate järgmiseks hooajaks puud-põõsad kätte saada.

Tuttav maaomanik tahtis oma viljapuuaeda laiendada ja kindlat sorti puude istikuid osta, kuid puukoolide poole pöördudes selgus, et soovitud sorte pole alati varnast võtta. Seega teadmiseks – üleöö ja spontaanselt ei saa suurt viljapuuaeda rajada.

Suhelge Eesti aiandite ja aiakeskustega ning küsige vajadusel ka välismaistelt istikumüüjatelt pakkumisi. Mõned õuna- või marjaistikud võib olla soodsam tuua ise Poolast või mujalt kohale.

Siiski! Vanu häid Eesti viljapuude või marjasorte otsides pöörduge Eesti puukoolide poole, mõningal juhul täituvad soovid kiiresti. Pealegi on Eesti sordid aretatud just meie kliima jaoks ja nii on risk eksida väiksem kui välismaiste tundmatute sortidega. 

Vahel tuleb pikalt ette tellida

Juhani puukooli viljakultuuride tootejuht Ülle Pekk ütleb Maa Elule, et

kui aiaomanikul on soov osta sel sügisel 50 kindlat sorti õunapuud või 100 kultuurmustika- või vaarikataime, siis on see võimalik. Muidugi sõltub kõik soovitud sordist.

„Õunapuid saame pakkuda 100–1000 tükki olenevalt sordist. Mustikaid ja vaarikaid on võimalik ette tellides osta 10 000 ja enam,” märgib Pekk. Hulgiostud lepitakse tema sõnul üldjuhul kokku sügisel ja taimed väljastatakse ostjale järgmise aasta kevadel või sügisel, vastavalt kokkuleppele. „Viljapuude puhul lepitakse soovitud kogused ja sordid kokku umbes kaks aastat ette,” rõhutab ta.

Kui aianduskeskustes või puukoolides tundub ühe taime või istiku hind vahel kallivõitu, siis hulgiostjal on eelis ning hindu saab suurema koguse ostmisel läbi rääkida. Üldiselt on see märkimisväärsemalt soodsam ja sõltub peale ostetava koguse ka sordist, istiku vanusest ja muust sellisest.

Hulgiostja saab Juhani puukooli tootejuhi sõnul veel ühe kasuliku eelise, mis puudutab taimede kvaliteedi kontrolli. „Suurte koguste puhul kontrollitakse kvaliteeti istutuse käigus ja paari nädala jooksul pärast istutust, mistõttu on pretensioonide esitamise aeg tavapärasest pikem,” avaldab Ülle Pekk.

Aianduskeskustest või -poodidest ostes juhtub ikka, et alles kodus avastatakse, et taim polegi elujõuline, ei lähe kasvama või on sel juba varem mingi haigus kallal. 

Suurt kogust taimi või istikuid ostes oleks kahju aga väga suur.

Kuidas taimede kvaliteeti kontrollida ja ebameeldivusi vältida?

Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse teadur Kersti Kahu ütleb Maa Elule, et kvaliteetseid istikuid müüvad Eestis kõik need puukoolid, kes on Taimetervise registris ennast registreerinud. „Nende puukoolide istikud on kontrollitud ohtlike taimekahjustajate suhtes ja kõik nende istikud on varustatud taimepassiga. Sordi ehtsuse kontroll on puukooli omaniku enda vastutus. Nendest puukoolidest saab ettevõtja tellida endale sobiva sordi istikuid ja soovitud koguses,” selgitab ta.

Kahu rõhutab, et oleks hea, kui selline koostöö toimuks üks aasta varem, sest siis saavad puukoolid juba need istikud kas talvel pookida või suvel silmastada. „Kindlasti tasub aga soovi korral pöörduda otse puukoolide poole, kus leitakse ettevõtjale kõige parem lahendus. Suuremas koguses istikuid tasub osta otse tootjalt, sest siis võidab ka hinnas. Istikute nimekiri on saadaval enamiku puukoolide kodulehel,” lisab ta.

Peab olema sertifikaat!

Milliseid taimi võiks aga välismaalt tellida ja mida sel juhul kindlasti tähele panna?

Kersti Kahu sõnul tellitakse ja tuuaksegi väga palju istikuid viimasel ajal Eestisse välismaalt. „Sel juhul tuleb väga selgelt endale aru anda, kust piirkonnast istikud ostetakse. Osta võib ainult nendest piirkondadest, mis on kontrollitud ohtlike taimekahjustajate suhtes, istikuid, millel on kaasas vastav sertifikaat.”

Kuidas aru saada, kas ostetud taimed on kvaliteetsed?

Kersti Kahu, Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse teadur

Istikut ostes tuleb kindlasti pöörata rõhku kvaliteedile.

Kvaliteetne istik peab olema hästi arenenud juurekavaga, millel on arvukalt narmasjuuri. Juurestik peab olema maapealse osaga tasakaalus ja oluliste vigastusteta. Ka nõuistik peab olema hästi juurdunud ning nõu eemaldamisel ei tohi mullapall juurte ümbert laguneda.

Istik peab olema sirge tüvega, millel vähemalt kolm 25–30 sentimeetri pikkust sobiva asetusega võraharu. Hea, kui okste väljumisnurk on vähemalt 45 kraadi. Ei tohiks olla murdunud oksi ega kuivamistunnuseid.

Põõsaste puhul oleks samuti hea, kui põõsal on kaks-kolm oksa. Nii istiku kui põõsa kvaliteet sõltub selles, kas ostetakse ühe- või kaheaastane istik. Eelnev jutt käib kaheaastaste istikute kohta. Üheaastasel istikul ei pea olema võraharusid.

Sordi asjus saame ikkagi usaldada istiku kasvatajat. Paljud Eesti istikukasvatajad on aiandusliku taustaga ja on end täiendanud erinevatel õppepäevadel, kus õpitakse tundma sortide tunnuseid. Seega usun, et Eesti istikukasvatajaid võib usaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles