Puuriit kui uhke aiakujunduselement

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui heinasaolaadse puuriida tegemine on selge ning soov on veel midagi uut proovida...
Kui heinasaolaadse puuriida tegemine on selge ning soov on veel midagi uut proovida... Foto: Erakogu

Tavaliselt varutakse vähemalt ühe talve puud korraga ette, paraku kõigil ei ole aga kuuri, kuhu aasta haluvaru mahutada. Kuna küttepuud vajavad kuivamiseks nii tuult kui ka päikest, siis üks hea võimalus on laduda õuele heinasaolaadne puuriit.

Ümaral riidal on ka eeliseid: see võtab vähem ruumi ega vaja eraldi toestamist, samuti on tagatud tuule ja päikese otsene ligipääs. Puuriidale ei pea juurde pääsema igast küljest, kuid välimus jääb efektsem, kui kolmveerand riidast on avatud. Seega võib üks külg jääda suletuks ning olla paigutatud näiteks vastu aeda.

Esivanemaid jäljendades peaks küttepuud riita laduma juba talvel, kohe pärast puude mahavõtmist ning halgudeks lõhkumist. Seejärel lasti küttepuudel terve suve seista ning sügisel laoti need puukuuri või katuse alla. Tänapäeval aga laotakse puud riita siis, kui kuivad küttepuud koduõuele saabuvad. Seega pole veel hilja talveks puid tellida ning ümara puuriida ladumist katsetada.

Heinasaolaadne puuriit

Kui on üle vaadatud küttepuude hulk ja selle järgi määratud umbkaudne riida suurus, siis märgi alustuseks maha märkida riida kavandatav asukoht koos piirjoontega. Riida võid laduda otse maapinnale, kuid nagu igasugune puuriit vajab ka see ühtlast siledat pinnast. Aja möödudes põhi vajub ja moodustab kindla aluse.

Kuna küttepuud on väärtuslik materjal, siis võid esimeste halgude alla asetada alusmaterjali. Põhja-Eestis ja saarte peal, kus on paekivi rohkem, on tehtud paekivist aluseid, kuid sobib ka näiteks euroalustest meisterdatud karkass. Samas kui puud saavad riidast otsa, siis on mugavam, kui pole vaja hakata eraldi ehitatud põhja lammutama, vaid saab alustada kohe uue riida ladumist.

Enamjaolt soovitatakse teha vähemalt kolmemeetrise alusega riit, sest väga väikese diameetri korral tekivad ladumisel suured tühjad vahed. Halud aseta ringiratast üksteise kõrvale. Küttepuud ei pea olema kõik ühepikkused, kuna eri pikkuses halge on isegi mugavam üksteise kõrvale sobitada.

Kasuks tuleb, kui paned aluse keskele kas alguses või poole ladumise ajal ühe posti, mille külge on hiljem lihtne katust kinnitada.

Koolkonnad

Selles osas, kuidas halge riita laduda, on levinud mitmeid arusaamu. Ühte loogikat järgides tuleks küttepuud laduda koor allapoole, et niiskus saaks halgudest kergesti välja aurustuda. Teisel juhul eelistatakse asetada halud riita, koor ülespool, et vihmavesi saaks mööda koort alla voolata ning halg ei vettiks läbi. Koolkondade teine suur erinevus: kas laduda riit kaldega sisse- või väljapoole.

Elmu Potter organisatsioonist REC Estonia kirjutab, et halud tuleks laduda riita, koor allapoole ning need peaksid kalduma sissepoole. „Nii on turvalisem ja riit ei lagune laiali,” põhjendab ta. Kui mõned halud kalduvad väljapoole, tuleks paigutada järgmises kihis osa halge nendega risti.

Kõrguse kasvades on Elmu Potteri juhtnööre järgides tähtis vähendada riida läbimõõtu ning tipu poole jõudes tuleks hakata sujuvalt halge väljapoole kaldu laduma. Riida võib laduda nii kõrgeks, kui peremehel jõudu ja jaksu on, kuid enamjaolt soovitatakse piirduda siiski kolme-nelja meetriga. Mida madalam riit, seda mugavam on laduda ning hiljem riidast küttepuid tuppa viia.

Kui riit on valmis laotud, siis jäta kõige ülemisel kihil küttepuudel koor väljapoole – see on nagu katus, mis kaitseb puid vihma ja lume eest. Kõige pealmine kiht võib olla kaetud veekindla kattega. Küljed aga soovitatakse jätta avatuks.

Puuriida ladumine

Alustuseks märgi tulevase puuriida põhja suurus maha.

Alumist rida lao hõredalt, siis saad selle kuju hiljem korrigeerida.

Lao halud nii, et need asetseksid sissepoole kaldu.

Soovitatav on hakata riida läbimõõtu kahandama algusest peale, kasvõi millimeetri kaupa.

Puuriida kasvades tuleb aina rohkem läbimõõtu vähendada.

Kuhja ülemisse osasse jõudes võid halge tasapisi väljapoole kaldu laduma hakata.

Pealt lao hunnik ilusasti halgudega kinni, aseta halud koorega ülespoole. Vihm voolab siis mööda halgu maha.

Kõige peale võid asetada vettpidavast materjalist katte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles