Parim talutoit: mahekeefir, tudraõli, kadakasiirup ...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Talupidajate Keskliit

Sel aastal korraldas Eestimaa talupidajate keskliit esimest korda parima talutoidu konkursi, kuhu laekus 77 talutoodet pea veerandsajast talust.

Konkursitooteid hindas kümneliikmeline ˛ürii, kes valis parimatest parimad seitsmes kategoorias: pagaritoode, lihatoode, piimatoode, tervisetoode, keedis, maius ja jook. Nende seast valiti ka üldvõitja. Parima talutoote konkursi võitjad kuulutati välja läinud laupäeval Jänedal toimunud Eesti talupäevadel. Parimatest parimaks tunnistati Pajumäe talu mahekeefir.

Parima talutoidu valimisel hinnati nii talutoodete maitset kui ka talunike äriplaane, tootearendust ja turundust. „Parimat talutoitu valida oli keeruline, kuna häid talutooteid oli palju. Eesti talupidaja oskab tootearendusse panustada ning valmistada huvitavaid ja väga maitsvaid talutooteid,” kommenteeris talupidajate keskliidu pikaajaline eestvedaja Kaul Nurm.

Parim pagaritoode – seemnekrõps

Kaarli talu seemnekrõps pälvis parima talutoidu konkursil parima pagaritoote kategooria alavõidu. Lääne-Virumaal asuva Kaarli talu perenaine ja peremees on talus tegutsenud juba kaheksa aastat. Talu põhitooted on veskitooted ja külmpressiõlid. Talu maadel kasvatatakse mahekaera, mahespeltat ja talu leivanumbriks kujunenud Sangaste rukist. Kaarli talu perenaine Kadri valmistab oma leivatoas neljandat aastat seitset sorti leiba, lisaks väiksemaid leibasid ehk pätsereid ning mitmesuguseid küpsiseid. Kõigile tellijatele korraldab perenaine leivategemise õpitubasid, kus iga soovija saab kätt proovida.

Parim lihatoode – küülikulihakonserv

Parimaks lihatooteks valiti küülikulihakonserv Võrumaal asuvast Palvemaja talust, kus küülikuid kasvatatakse juba 2000. aastast. Talu põhitoodang on küülikuliha, millest valmistatakse küülikulihakonserve ja suitsuliha. Palvemaja talus saab tutvuda küülikutõugudega, osaleda küülikuteemalises õpiringis või soetada endale talu perenaise meisterdatud küülikunahatooteid.

Parim keedis – kadakasiirup

Parimaks keediseks valiti Saaremaa kadakate vahel käsitööna valmiv kadakasiirup. Ligi 500 aasta vanuses Leedri külas Lääne-Saaremaal keedavad siirupiemandad kadakast ja suhkrust nõiduslikku hõrgutist, millele lisavad pähkleid, marju, ürte ja vürtse. Kadakas on rahvausu järgi elujõu ja tervise andja: toob merelist kosutust kopsudesse, suvesooja kontidesse, annab häälele väge. Saaremaa Kadasiirupi tooted on ehe käsitöötoit ega sisalda E-aineid. Praegu valmivad kadakasiirupid-kastmed Orbu Talu koduköögis, kuid peatselt valmib talu karjaõues asuv Kadakakoda – tootmishoone.

Parim tervisetoode – tudraõli

Tervisetoodete kategoorias valiti parimaks külmpressitud tudraõli Karmeli talust, mis tegutseb Saaremaa kihelkonna aladel. Talus kasvatatakse ja tegeletakse laiade kasutusvõimalustega toortatraga ja kvaliteetse külmpressitud tudraõliga. Unustusehõlma vajunud tudraõli on väga kasulik ja tervislik õli, sisaldab suures koguses E-vitamiini ja muid tervisele kasulikke koostisosi ning sobib igapäevaseks kasutamiseks nii toitudes kui ka lihtsalt toidulisandina. Kõik Karmelis valmistatu on kohalik saaremaine-eestimaine, tervislik, võimalikult naturaalne ning sobib ideaalselt nii väikesesse kui ka suurde tervislikkust hindavasse kööki.

Parim maius – mustikamarmelaad

Parim maius on Minna Sahvri mustikamarmelaad, mille valmistaja marmelaaditädi Sireti soov on teha lihtsalt kõigil suu magusaks. Minna Sahver sai nime perenaise Sireti vanaema Minna järgi, kelle kodune sahver oli alati häid aiasaadusi täis. Raplamaal asuva Minna Sahvri tootevalikust leiab marja-, puu- ja kööviljapüreedest käsitööna valmistatud marmelaadikomme, mida müüvad suuremad ja väiksemad poeketid ning valitud kohvikud.

Parim jook – astelpaju toorsiirup

Võrumaa Villagu talu astelpaju toorsiirup pälvis parima joogi tiitli. Villagu talu astelpajukasvatuse alguseks võib lugeda 2003. aastat, mil istutati esimesed sada taime. Istandikku on aasta-aastalt laiendatud ja esimene katse midagi toota toimus 2009. aastal. Villagu talu kõige nõutum toode on kuumutamata ja ilma säilitusaineteta astelpaju-toorsiirup. Praeguseks kuuluvad talu tootevalikusse veel teed, astelpajujahu, sama jahu meega segatult, astelpajumoos ja astelpajusinep. Võrumaa metsade vahelt pärinevat astelpajusiirupit ja teisi Villagu talu tooteid leiab valitud kauplustest Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Võrus.

Parim piimatoode ja parim talutoit – mahekeefir

Pajumäe talu Viljandimaal pälvis oma mahekeefiriga võidu kõige konkurentsitihedamas, piimatoodete kategoorias, kus võistles koguni 24 talutoodet. Pajumäe talu on pikkade traditsioonidega talu, mille 75pealine lüpsikari suudab toota päevas ligi 2000 liitrit piima, millest valmistatakse üle saja toote. Valikus on toorpiim, maitsestamata mahejogurt, mahekeefir, mahevõi, mahekoor, mahehapukoor, Gouda stiilis kerajuust, erinevate maitsetega kohupiimad ja ühe uudistootena ka ghee. Pajumäe talu mahekeefir pälvis ka konkursi „Parim talutoit 2016” üldvõitja tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles