Minister Kruuse: Haldusreform maaelutoetuste maksmist ei mõjuta (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse.
Urmas Kruuse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Omavalitsusüksuste piiride muutumine Eestis käimasoleva haldusreformi käigus ei muuda kohalikuks arenguks ette nähtud põllumajandus-, maaelu- ja kalandustoetuste maksmise põhimõtteid, kinnitas maaeluminister Urmas Kruuse täna Maaeluministeeriumis toimunud kohtumisel Pärnumaa omavalitsuste esindajatega.

Maaeluminister Urmas Kruuse kinnitusel ei muuda omavalitsusüksuste võimalik liitumine maaelu arengukava 2014-2020 perioodiks ettenähtud eelarvevahendite senist jaotust ja jaotuspõhimõtteid ning ükski omavalitsus haldusreformi tulemusel seni saadud toetustest ilma ei jää. „Maaelutoetuste põhimõtted ja eesmärgid ning senine territooriumi- ja piirkonnaspetsiifiline lähenemine jäävad kehtima sõltumata sellest, milliseks kujunevad tulevikus uute omavalitsusüksuste piirid. See tähendab, et ühegi omavalitsuse toetusvõimalused haldusreformi tulemusel ei vähene.“

Kruuse sõnul peaksid omavalitsused liitumisel lähtuma ennekõike sellest, kuidas tagada piirkondade terviklikkus ja teenuste parem kättesaadavus, mitte sellest, millised on hetkel kohalikuks arenguks ettenähtud toetuste saamise tingimused. „Toetusmeetmete tingimusi on võimalik muuta ja haldusreformi arengute valguses vaatame need kindlasti üle,“ lisas Kruuse.

Kehtiva halduskorralduse ning olemasolevate omavalitsuste suurusega on  maaelutoetustest seotud eelkõige Leader-meede, aga ka majandustegevuse mitmekesistamise ning mikro- ja väikeettevõtjate põllumajandustoodete töötlemise ning turustamise investeeringutoetus. Otsetoetustest puudutavad võimalikud omavalitsuste ühinemised rohestamise toetust ning kalandustoetustest kohalike kalanduspiirkondade arendamise toetust.

Toetuste maksmise siseriiklikke tingimusi on kavas muuta vastavalt haldusreformi tulemusel kujunenud olukorrale sellisest, et toetuste maksmine jätkuks ka haldusreformi järel samas geograafilises ulatuses vähemalt käesoleva eelarveperioodi 2014-2020 lõpuni.

Kohtumisel osalesid Pärnumaa Omavalitsuste Liidu, Pärnu Linnavalitsuse, Tori valla ja Rahandusministeeriumi esindajad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles