Lääne-Virumaa 4000 seaga farmis tuvastati sigade Aafrika katk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) diagnoosis sigade Aafrika katku Lääne-Virumaal Kadrina valla Kallukse külas asuvas ligi 4000 seaga farmis. Nakkuse tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul algas juhtumi uurimine seoses sigade suurenenud suremusega farmis. „Proovid võeti nädala alguses ja tulemus selgus eile õhtuks.“

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, mis tähendab loomapidajatele kitsendusi ja täiendavaid kohustusi. Tsoonidesse jäävaid farme kontrollitakse viivitamata võimaliku nakkuse tuvastamiseks. „AS Vireen alustab täna sigade hukkamist ning toimetab korjused loomsete jäätmete käitlemise tehasesse,“ lisas Kalda.

Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult VTA volitatud isikud. Eesti Maaülikooli teadlased aitavad epidemioloogilise uuringu käigus välja selgitada, kuidas haigusetekitaja võis farmi pääseda. Farmis hiljuti läbiviidud kontrolli käigus bioturvalisuse nõuete rikkumisi ei tuvastatud.

„See juhtum tõendab veelkord, et praeguses olukorras tuleb sigade haigestumisest ja hukkumisest teavitada veterinaararsti või Veterinaar- ja Toiduametit ning kahtluse korral võtta kasutusele kõik ettevaatusabinõud taudi edasise leviku vältimiseks“ lisas Kalda.

VTA-le teadaolevalt transporditi eile, 20. juulil farmist 30 siga Lääne-Virumaal asuvasse väiketapamajja. Nakkuse edasise leviku vältimiseks on kogu tapamajas olnud liha saadetud hävitamisele ning hoone ja inventar desinfitseeritakse.

Tänavu on VTA sigade Aafrika katku tuvastanud juba kokku viies farmis. Esimesed sigade Aafrika katku leiud diagnoositi juuli algul Jõgevamaa kolmes ja ühes Järvamaa majapidamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles