Pärnu Vana turu uuenemine kütab kirgi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uus turuhoone.
Pärnu uus turuhoone. Foto: Joonis

Teade Pärnu Vana turu ümberehitamisest ajas närvi nii kuurortlinna elanikud kui ka turul kauplevad ettevõtjad, kuid praeguseks ehitus juba käib ja enamik on mõistnud muutuse vajalikkust.

Pärnu Vana turg nägi juba ammu üsna väsinud välja ja vajas hädasti muutusi nii väljanägemises kui ka kauplejate töö- ja turulkäijate ostlemistingimustes. Paraku hakkasid koos uudisega turu uuenemisest levima jutud selle likvideerimisest või ebasobivasse kohta ümberkolimisest.

Vana turu rekonstrueerimist juhtiva osaühingu Hammerhead juhatuse liikme Allan Kooli kinnitusel jätkub kesklinnas väliturul kauplemine endistviisi ja turgu sulgeda pole kunagi kavas olnud.

„Väliturg on ja jääb nii sel aastal ehitustööde ajaks kui ka tulevikus. Talviseks hooajaks paneme väliturule läbipaistvad plastseinad ette ja teeme sinna puu- ja juurviljamaja. Seal kauplevad need inimesed, kes tahavad talvehooajal turul oma kaupa müüa. Tekib 380 ruutmeetrit köetavat sisepinda, kus hoitakse 12kraadist temperatuuri,” selgitab Kool.

Uuena tahetakse hoone avada järgmise aasta märtsis. Väliturg on ehituse kestel avatud ja selle kõrval eraldi majakestes kauplevad ajutiselt liha- ja kalamüüjad. Väljas kauplemise hooaja lõpus ehitatakse väliturg kinni, nii et selles jätkub puu- ja juurviljadega kauplemine ka talviti. Kevaditi avaneb hoone taas tavapärase avatud suveturuna. Kauplemisruum turukinnistul selle uue lahendusega kasvab.

Parkimiskitsikus

Mitu turumüüjat oli mures parkimiskohtade vähesuse pärast turu ümber. Selle kohta ütleb Kool, et parkimiskohtade juurde tekitamiseks ruumi tõesti ei ole, aga olemasolevad parkimiskohad on kavas säilitada. „Oleme lugenud ümber turuhoone tänavatel ja hoovides kokku ligemale sada parkimiskohta ning see on kesklinnas paiknevat asukohta arvestades hea tulemus. Alati võiks olla rohkem parkimisruumi, aga olemasolevate kohtadega saab hakkama. Kui on suveaeg ja väga palju rahvast, siis tuleb tõenäoliselt kasutada mõnd kõrvaltänavat auto parkimiseks, aga suurema osa ajast peaksid olemasolevad kohad turu ära teenindama. Seega turg kuhugi ei kao, parkimiskohad jäävad ja muretsemiseks põhjust ei ole,” seletab ta.

Riidekaupmeestega, kes algul turu uuendamise vastu allkirju kogusid, saavutati lõpuks  kokkulepe, et nad kolivad üle tee Lepa keskusesse ja enamik on seda ka teinud. Kooli sõnul ei olegi odav Hiina või Poola massikaup traditsiooniline Eesti turu kaup, millega Pärnu turg tahaks silma paista. Pealegi on sealne töökeskkond riidekaubaga kauplejale temperatuuride ja muude tingimuste poolest sobivam. Vanas turuhoones oli müüjate jutu järgi alati talviti külm ja suviti liiga palav.

Turistide seas populaarsust kogunud Kalamajakas tegutseb Vana turu hoones kuni juuli lõpuni ja avab jälle uksed uue ja suuremana siis, kui Vana turu hoone taas avatakse ehk märtsis. Praegu on seal töö häiritud nii ehitusmüra kui sagedaste elektrikatkestuste tõttu, kuid see oli Kooli sõnul ette teada ja omanikega varem läbi räägitud.

Veel küttis kirgi Rimi toidupoe turuhoonesse asumine. Osa arvas, et see võtab ilmaasjata ruumi ära, teised aga, et siis saab kogu vajaliku toidukauba ja lisaks veel esmatarbekaubad ühest kohast kätte. Peale Rimi tulevad turuhoonesse veel mitu söögikohta, apteek, liha- ja kalamaja ning käsitöö ja talukauba müügikohad koridoride külgedele. Lisaväärtusena tekib turu ette söögikohtadega terrasside ala, mis loob mõnusa meeleolu ja võimalused ajaveetmiseks turuhoone ees tänavalgi. 

Liha- ja kalamüük

Suur pluss on, et uude hoonesse tulevad liha- ja kalamaja, kus müüjad saavad oma kaupa säilitada ja töötada ajakohastes oludes. Kõigi liha- ja kalamüüjatega on kokkulepped olemas ja nad on uute kauplemistingimustega rahul, kinnitab Kool.

Ehkki koos uudisega Vana turu remonti minekust teatas osaühing Pärnu Uus Turg täiesti uue turu rajamisest aadressil Suur-Jõe 53, sellest kauplejate vähese huvi tõttu siiski asja ei saanud.  Peale selle pakkus EKRE Pärnumaa ringkonna esimees Helle Kullerkupp Pärnu Postimehes välja, et linnavalitsus võiks Jakobsoni parki või jõe äärde uue turu rajada. Mõtet asus toetama ka Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), millel on oma esindajad Pärnu linnavolikogus. Linnapea Romek Kosenkranius aga maksumaksja raha eest eraettevõtetega konkureerimist ei pooldanud ja laitis nõndanimetatud linnaturu mõtte maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles