Farmid on suurimad õhusaastajad (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Uuest USA teadlaste uuringust selgus, et USAs, Euroopas, Venemaal ja Hiinas on farmid suurimad inimtegevuse tagajärjel tekkinud õhusaaste põhjustajad. Põllumajanduslikku saastet põhjustavad loomsete jäätmete ja lämmastikväetiste aurud. Need ühinevad omakorda põlemisgaasidega, mida tekitavad sõidukid, elektrijaamad ja tehased, ning moodustavad peenosakesi. 

Peenosakesed on segu tahketest (tolm) ja vedelatest (aerosool) osakestest. Peenosakeste läbimõõt on 2,5 mikromeetrit ehk umbes 1/30 inimese juuksekarva läbimõõdust. Peenosakesed on ühed peamised haiguste tekitajad ja surma põhjustajad. Aerosoolid võivad kopsudesse sattudes põhjustada südame- ja hingamisteede haigusi. Näiteks teadusajakirjas Nature avaldatud uuringu hinnangul sureb õhusaaste tõttu igal aastal vähemalt 3,3 miljonit inimest.

Uuringu autori ja atmosfääriteadlase Susanne Baueri arvates on see hea uudis, et aerosoolide moodustamiseks peavad erinevad saasteained ühinema. Enamik prognoose ennustab, et rangemate piirangute tõttu väheneb põlemisgaaside hulk. Seega pole põllumajanduslikel saasteühenditel piisavalt teisi ühendeid, millega moodustada aerosoole. Ennustatavalt väheneb peenosakeste saaste isegi siis, kui väetise kasutamine kahekordistub.

Baueri hinnangul jäävad farmide toodetud saasteained troposfääri, umbes kahe kuni kümne kilomeetri kõrgusele maapinnast. „Kuigi äike ja muud protsessid võivad samuti luua peenosakesi, jääb enamik neist kinni vihmapiiskadesse ja need eemaldatakse ohutult atmosfäärist,” ütleb Bauer.

Johannes Lelieveld, teadusajakirja Nature uuringu autor, Baueriga ei nõustu. „Peab olema ettevaatlik selliste väidetega, et näiteks toidu tootmist suurendades ei suurene õhusaaste,” ütleb Lelieveld. Tema arvates ei pruugi kõik riigid edukalt vähendada heitgaaside hulka. Lelieveld toob näiteks, et USAs on palju piirkondi, kus ületatakse Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) soovitatud peenosakeste piirmäära.

Uuring avaldati Ameerika Geofüüsika Liidu väljaandes Geophysical Research Letters.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles