Milliseid taimi korjata juunis? (1. osa)

, fütoterapeut, Karepa ravimtaimeaia perenaine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kibuvitsaõites on rohkesti C-vitamiini ning eeterlikke õlisid.
Kibuvitsaõites on rohkesti C-vitamiini ning eeterlikke õlisid. Foto: Priit Mürk

Poeletil pakutav jätab mind juba maikuust saadik külmaks, sest oma aias ja metsas on kasvamas nii palju head ja väärtuslikku. Praeguseks annavad saaki mitmed taimed, mis kevadel sai külvatud, näiteks petersell, esimesed kurgid, till jne. Aga kindlasti on põhjust seada sammud ka koduaiast välja loodusesse.

Mere ääres alustab juunis õitsemist suurte punaste õitega kurdlehine kibuvits, mille kuivatatud õisi saab panna teesegusse, näokreemi ja teha eriti luksuslikku roosivett või õli. Need imehea lõhnaga õied sobivad ka saunateesse või saunaleilivette ja vannivette. Õites on rohkesti C-vitamiini ning eeterlikke õlisid.

Karepa Ravimtaimeaias kasutame neid õisi näiteks stressitees koos noorte kaselehtede, melissi, pune ja kurgirohuga ning saunatees koos kaselehe, monarda ja vaarikavartega. Korjame õied korvi ja kuivatame kohe pimedas, siis jäävad need ilusad tumelillad ja lõhnavad.

Vereurmarohi

See kollast mahla välja ajav taim alustab kasvamist kohe pärast lume sulamist. Üks esimesi taimi, mida kevadel kasutada saab. Kasvab tihti aiamaal, leppade juures, kasvuhoone ligiduses. Õitseb juunis ja siis on parim aeg seda kasutada ja talvevarusid koguda. Õitsemise ajal korjatud taimed tuleks kiiresti ja pimedas ära kuivatada või panna hakituna sügavkülma.

Vereurmarohtu kasutatakse välispidiselt salvides, seespidiselt lahjendatud mahla või tinktuurina ning teena. Teed ja tinktuuri on kasutatud ägedate maksa- ja sapipõiepõletike korral bakterivastase vahendina ja spasmide korral sapiteedes, salvi aga psoriaasi, jala- ja küüneseene vastu. Vereurmamahl aitab soolatüügaste ja näsade ehk papilloomide vastu.

Kuna tegemist on mürgise taimega, tuleb vereurmarohtu annustada väga täpselt. Tee jaoks võetakse 2–5 grammi droogi ning valmis teed tarvitatakse üks supilusikatäis kuni üks lonks 30 minutit enne sööki kolm korda päevas.

Vereurmarohu tinktuuri tehakse värsketest taimedest. Hakkige taimed peeneks ja valage viinaga üle. Laske kaks nädalat pimedas seista, kurnake ja tilgutage vette. Võtke mitte rohkem kui 20 tilka või üks supilusikatäis kolm korda päevas.

Sapikivide ja ägedate maksahaiguste korral tuleks vereurmarohu tarvitamisega ettevaatlik olla. Üleannus kahjustab maksa.

Teeleht

Teelehti tuleks korjata samuti juunis enne õitsemist puhta loodusega kohast. Teeleht sisaldab limaaineid, C- ja K-vitamiini, flavonoide, ränihapet, kumariine, tanniine, allontoiini ja aukubiini. Tee või leotise valmistamiseks võetakse umbes  kaks grammi puru tassi kuuma vee kohta ja hoitakse kaane all soojas 15–20 minutit. Valmistatakse ka mahla ja külma veega leotist.

Teeleht suurendab köha, bronhiidi ja astma korral lima ja röga eritust. Toimib „mähkivalt” haavandtõve ja gastriidi korral ning suurendab maomahla happesust. Värsket teelehte on kasutatud haavade parandajana. Veritsuse sulgemiseks pannakse muljutud leht haavale, samuti putukahammustuse korral.

Teeleheseemnetest saab valmistada leotist. Seemned tuleb purustada ning seejärel kuuma veega termosesse likku panna. Leotis aitab kehast toksilisi aineid väljutada, kui neerude töö on puudulik. Külmal vesileotisel ja mahlal on nõrk maksa kaitsev ja antibakteriaalne toime, kuuma veega tehtud tõmmisel seda pole.

Teelehetõmmis on hea mao alahappesusega gastriidi korral. Samuti võib teelehest naha pehmendamiseks salvi teha. Selleks hoidke teelehti tund aega kuumas õlis või rasvas. Laske jahtuda, järgmine päev soojendage sulamiseni ja kurnake purkidesse. Võib lisada teisi taimi – näiteks saialille või raudrohtu.

Suures koguses võib teeleht põhjustada kõhulahtisust ning raseduse ajal tuleb tarvitades  ettevaatlik olla.

Aas-kurereha ja tatraõied

Juunis õitseb heinamaadel, aga ka koduaias, kui see sinna loodusest tuua, aas-kurereha, mida võib õitsemise ajal korjata, lõigates kääridega ladvaosa umbes 15 cm ulatuses ära. Hoolikalt kuivatatud ürdist saab valmistada nii teed kui ka salve. Teed on kasutatud põletike, põiehädade, liigse verejooksuga menstruatsiooni ja kasvajate vastu. Psoriaasi korral on tehtud aas-kurereha vanne ning seda ürti võib lisada nahasalvidesse. Tundliku mao limaskesta võib see taim ärritada.

Juuni algul, kui öökülmaoht on möödas, võib maha külvata tatraseemned. Oleme külvanud valgeid tatraterasid, mis idanevad ülihästi. Tatar tõuseb nädalaga ja hakkab jõudsalt kasvama. Tatraõie tee sisaldab rutiini ja tugevdab veresoonte seinu. Lisaks on teel ilus kuldpruun värv ja hea maitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles