Aiaaugust

Peeter Raidla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänase Maa Elu 4. küljel on juttu põllumeeste esindusorganisatsioonide esmaspäevasest pöördumisest maaeluministri poole, kus öeldakse selgelt: „Eesti otsetoetuste tase on jätkuvalt vaid umbes 60% Euroopa Liidu keskmisest, kuid konkureerida tuleb ühisel turul.“

Kui lugeda Riigikogu kodulehelt samal esmaspäeval toimunud istungi stenogrammi, kus peaminister Taavi Rõivas selgitas valitsuse põhimõtteid põllumajandustoetuste maksmisel, siis jääb vägisi mulje, et üks osapool räägib aiast, teine aga aiaaugust.

Peaminister Taavi Rõivas ja maaeluminister Urmas Kruuse on osavad sõnaseadjad valdavalt Euroopa Liidult saadud miljonitega manipuleerimisel. Neid kuulates võibki jääda uskuma, et Eesti riik annab oma maksimumi põllumajanduse kriisiseisu leevendamiseks.

Tõepoolest, summad võivad ju olla suured, kuid paraku ei muuda see olematuks tõsisasja: Eesti otsetoetuste tase on jätkuvalt vaid 60% Euroopa Liidu keskmisest. Et seda vahet vähendada, on Euroopa Liit andnud oma liikmesriikidele voli maksta ise nn tasandusraha. Eesti tegi seda viimati aga 2013. aastal. Valitsus leidis toona, et põllumajandusel läheb juba piisavalt hästi ja lõpetas omapoolse panustamise selle vahe katmiseks. Jah, meie põllumeeste käsi käiski siis üsna kenasti, kuid olud on ju muutunud. Paljuski just Euroopa Liidu tõttu, kes oma 2014. aasta sanktsioonidega viis Venemaa vastusanktsioonidele, mis lõikasid ära suure osa meie põllumajandustoodangu turust.

Oleks loogiline hakata muutunud olude tõttu taas seda nn tasandusraha maksma. Aga ei, valitsus ei soovi aiast rääkida ning on keskendunud üsknes augule selles aias. Püüdes miljonitega žonglöörides jätta muljet tohutust hoolest meie põllumajanduse käekäigu pärast. Tunnistamata, et kui veel 2013. aastal oli kurikaid žongleerimiseks piltlikult öeldes viis, siis alates 2014. aastast on neid kurikaid kõigest kolm, mis sest, et need pisut kiiremini lendavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles