Piim on päeva pärl (1)

Peeter Raidla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allikas: statistikaamet
Allikas: statistikaamet Foto: Maa Elu

Eile tähistati rahvusvahelist piimapäeva. Sel puhul Tallinnas Tornide väljakul toimunud piimafestival ja selle raames korraldatud koolidevaheline piimakokteilide võistlus juhatas sisse terve piimanädala. Täna on kooliõpilastel võimalus osa saada avatud piimafarmide päevast ja laupäeval, 4. juunil peetakse Imaveres Eesti piimandusmuuseumis XI üleriigilist piimapäeva.

„Tähistame tänavu esimest korda üleriigilist piimanädalat, mille eesmärgiks on esile tõsta piima kui väärtuslikku toiduainet ja kohalikke piimatootjaid, kes oma igapäevase tööga toovad meie toidulauale värske ja kvaliteetse piima ning mitmekesise valiku piimatooteid,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Piimanädala sündmused toimuvad piimaprogrammi „Piim – päeva pärl!“ raames, mida toetavad Euroopa Komisjon, maaeluministeerium ja Eesti põllumajandus-kaubanduskoda.

Maa Elu heitis piimanädala puhul pilgu Eesti piimatootmisele ja tõdes rõõmuga, et vaatamata piimanduses juba pikka aega valitsevale madalaseisule, mille on tinginud eeskätt madal kokkuostuhind, läheb piimatööstustel üsna kenasti. Eelmise aasta nelja kuu toodangut tänavuse aasta sama perioodiga võrreldes on toodangumaht kasvanud.

Kahjuks on see kõik tulnud paljuski piimatootjate arvelt. Tänavu aprillis oli piima keskmine kokkuostuhind vaid 219,18 eurot tonni kohta (veel jaanuaris oli see 234,29 eurot tonnist). Eelmise aasta aprillis oli piima kokkuostuhind 249,85 eurot tonni kohta.

Ma ei ole siiani aru saanud, miks piim on odavam kui allikavesi, mille saamiseks ei tule karja pidada, sööta varuda ega lüpsta. Ja miks Soomes on piima hind märksa kopsakam kui Eestis?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles