Kannikesi ja sireliõisi kasutatakse ka ravimtaimena

, fütoterapeut, Karepa ravimtaimeaia perenaine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirelid.
Sirelid. Foto: Raido Kaljula

Kannikesed ja sirel ei paku üksnes silmailu, vaid sisaldavad ka rohkelt kasulikke aineid ja aitavad mitmete tervisemurede, näiteks neerupõletike, köha või haavade tohterdamisel. 

Põldkannike (Viola arvensis Murray) ja aaskannike (Viola tricolor L.) kasvavad aias ja peenramaal tihtilugu umbrohuna. Kannike on aga väga kasulik taim ning seda tasuks ka ravimtaimena korjata. Selleks tõmba taim maast välja, lõika juured ära ja kuivata.

Kannikest kasutatakse näiteks köha-, astma- ja bronhiiditeedes, sest see soodustab röga eritumist. Samuti soodustab kannike uriini eritumist ning sel on organismi puhastav toime. Kannikest peetakse ka antioksüdandiks, mis aitab vabasid radikaale neutraliseerida ja vananemist pidurdada. Kannikesest tehtud salvist ja teest on aga abi nahapõletike ja ekseemide korral.

Kaunid õied

Kannikese õied on söödavad ning need sobivad suurepäraselt suviste kookide ja salatite kaunistamiseks. Samuti võib õisi kasutada alkohoolsete jookide või muude toitude naturaalseks värvimiseks. Aias kasvatatakse ka aaskannikese suureõielist vormi – võõrasema –, mille õied on samuti söödavad ja sobivad hästi suviste roogade kaunistamiseks.

Kannike sisaldab flavonoide (sh rutiin), polüsahhariide (10% lima), saponiine, karotenoide, kumariini, eeterlikku õli ja tanniine. Juurtes leidub ka alkaloide (violametiin).

Sirel

Sirel on teada-tuntud taim oma õnneõite poolest, mida paljud hoolega otsivad ja hea õnne usus ära söövad. Sireliõisi võib küll süüa ka toorelt, kuid kohe õitsemise algul tasuks mõned sireli õiekobarad kuivama panna, et neist teed, salvi või tinktuure valmistada. Kuivatamiseks eelistage just selliseid kobaraid, kus osa õisi on veel puhkemata.

Sireliõied sobivad hästi näiteks stressivastasesse teesse ning Venemaal kasutatakse sirelit toonust tõstva teena. Samuti lisatakse sirelit neeruteedesse, sest sel on uriinieritust suurendav toime ning sellest on abi neerupõletikest taastumisel. Sirel suurendab ka higieritust. Menstruatsioonihäirete korral tõstab sirelitee emaka toonust.

Sirelilehti võib aga närida suuhaavade ravimiseks. Liigesevalude korral saab abi, kui liigeseid määrida sirelist tehtud alkoholitõmmisega. Põletikuvastase vahendina on kasutatud ka sirelikoort. Niisiis on tervislikud mitte ainult sireli õied, vaid ka lehed ja koor. Sireliõite ja nurmenuku kooslusest saab imehead likööri valmistada.

Raseduse ja imetamise ajal ei tohiks sirelit tarvitada.

Sireli keemilise koostise moodustavad eeterlik õli, iridoidid, glükosiidid, alkaloidid ja polüsahhariidid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles