Kartulikasvatajatele valmisid kaardikihid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kartuli-kiduussiga (Globodera spp.) saastunud ja sellest vabade alade kaardikihid on kättesaadavad kõigile huvilistele Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) veebikaardil https://kls.pria.ee/kaart/ .

Kaardikihid on abiks tootjatele kartuli kasvukoha valikul. Veebikaardil kuvatakse kiduussiga saastunud alad, millel on leitud elujõulised kiduussi tsüstid ja kehtestatud sellest tulenevalt viljeluspiirangud. Kiduussist vabade alade kihil kuvatakse eelneval ja käesoleval aastal kontrollitud põllud, millel elujõulisi kiduussi tsüste ei ole leitud. Kihi valik aktiveerub, kui kaarti suurendada. Infoaken, mis avaneb konkreetsel põllul vajutades, kuvab proovivõtu aja ja ala suuruse. Saastunud põldudel kuvatakse ala suurus, kehtestatud tõrjemeede ning selle kohaldamise algus- ja lõppaeg. Veebikaardi info uueneb kord ööpäevas.
 
Põllumajandusamet kontrollib nii seemne- kui tarbekartuli tootjate põlde. Igal aastal kontrollitakse ligikaudu 100 põldu. Eestis on seni leitud ainult kollase kartuli-kiduussi (Globodera rostochiensis) tsüste, teistes Euroopa riikides esinevat valkjat kartuli-kiduussi (Globodera pallida) siiani tuvastatud ei ole.
Kaardikihid valmisid Põllumajandusameti ja PRIA koostöös.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles