Seakasvatajate kahjud tuleb hüvitada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eestis peetavate kodusigade arv on aastaga vähenenud viiendiku võrra. Mai alguse seisuga peeti Eestis 290 963 siga, mida on möödunud aasta sama ajaga võrreldes 72 633 looma võrra vähem. Täna heaks kiidetud arvamuses kutsub Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee Euroopa Komisjoni ja liikmesriike üles kompenseerima loomataudide puhkemisel tekkiv majanduslik kahju põllumajandus- ja toidutootjatele.

„Majanduslik olukord Eesti sealihasektoris on olnud juba pikemat aega sedavõrd keeruline, et kodumaise sealihatootmise vähenemine on jätkunud. Venemaa sanktsioonid ja sigade Aafrika katku levik on viinud sealiha hinnalanguseni ning farmide sulgemiseni. Eesti sealihatootjatele pole kaugeltki kompenseeritud taudipiirangutest tekkinud kahjusid,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

„Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitees täna heaks kiidetud arvamuses toidusüsteemide jätkusuutlikkuse kohta tuuakse muuhulgas esile, et sigade Aafrika katku puhang on näide sellest, kuidas loomahaigused võivad toidusüsteemi kahjustada. Komitee kiitis ühtlasi heaks minu ettepaneku, mille kohaselt tuleks taudide puhkemisel hüvitada üldiste avalike huvide tõttu kehtestatavatest kauplemispiirangutest tekkiv majanduslik kahju põllumajandusettevõtjatele,“ selgitas majandus- ja sotsiaalkomitee liige Sõrmus.

„Alustada võiks sellest, et valitsus suunaks seakasvatuse toetuseks möödunud aastal nn konservimeetme rakendamise lõpetamisel kasutamata jäänud rahalised vahendid. Mäletatavasti eraldas valitsus oktoobri lõpus riigi varusse sealihakonservide soetamiseks 1,78 miljonit eurot, kuid konservide tootmine lõpetati tänavu veebruaris ja meetmele kulutati ministeeriumi teatel vaid ligi 1 miljon eurot,“ lisas Sõrmus.

Sealiha hind on olnud juba pikemat aega väga madal. Käesoleva aasta aprillis oli Eestis E-kategooria sealiha keskmine kokkuostuhind Euroopa Komisjoni andmetel 1,36 eurot/kg, mis on aastaga langenud 5,5% ja 2014. aasta aprilliga võrreldes koguni 15,5%.

Lisaks on sealihatootjatele sigade Aafrika katku leviku tõttu seatud väga karmid kauplemispiirangud, mille tõttu on sealiha kokkuostuhinnad drastiliselt langenud ning paljud seakasvatajad on oma tegevuse lõpetanud. Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) andmetel peeti 2015. aasta 1. mai seisuga Eestis 363 596 siga, käesoleva aasta 1. maiks on sigade arv langenud 290 963 loomani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles