Tegusa naise käe all rassib terve meestevägi

, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Igal õigel eesti naisel peab olema korralik saag ja punane traktor,” räägib naerusuine OÜ Ökopesa omanik Triin Peips.
„Igal õigel eesti naisel peab olema korralik saag ja punane traktor,” räägib naerusuine OÜ Ökopesa omanik Triin Peips. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pea kümme aastat Otepää külje all tegutsenud OÜ Ökopesa pakub metsandus- ja haljastusteenuseid istutamisest lõppraieni ning kavandist kõrghaljastuseni. Avatud on autoremonditöökoda ning kauplus, kus müügil kõikvõimalik metsa- ja aiatehnika. Kogu selle meheliku ettevõtmise eesotsas on firma ainuomanik, endine suusataja Triin Peips.

„Igal õigel eesti naisel peab olema korralik saag ja punane traktor. Ta peab olema võimeline üles kasvatama seitse last ja ülal pidama joodikust meest – asi see siis metsafirmat juhtida ja saepoodi pidada,” ütleb naerusuine Triin Peips vastuseks küsimusele, kuidas üks naine taolise mehelikke töid tegeva firma etteotsa sattunud.

OÜ Ökopesa on ennast sisse sättinud endise Otepää sovhoosi töökoja ruumides. Aprilli alguses avas firma metsa- ja aiatehnika kaupluse.

Seadmeid saab ka rentida

Kaupluses saab osta metsa-, aia- ja puhastustehnikat, kohapeal hooldatakse tehnikat ja renditakse seadmeid. „Meilt saab rentida mullafreesi, muruõhutajat, tööstuslikku tolmuimejat, pinnasepuuri, puulõhkumismasinat, hekilõikurit, lehepuhurit. Inimesel on tihtipeale vaja neid kasutada kord-paar aastas, kuid neid soetada on päris kallis lõbu. Seepärast arvasimegi, et rendivõimalus peaks rahvale peale minema,” sõnab firma juht.

Peipsi sõnul oli kaupluse avamise eesmärk kohalikel elu mugavamaks muuta. „Murrame müüte ja toome teenused kodule lähemale,” kinnitab Peips.

Kaupluses on firmal kauba all kinni hulk raha. „Tänapäeval ei anna keegi oma kaupa müügile niisama ehku peale, kõik tuleb välja osta. Ainuüksi meil müügil olevate väiketraktorite hinnad ulatuvad paarikümnest tuhandest viiekümne tuhandeni. Saeasjade alla on pandud vähemalt 30 000 euro ringis,” räägib Peips. Ökopesa on sisse toonud ka hüdropressid, väiksed traktorid ning kärud ja miniharvesterid, mida klientidele müüakse.

„Esindame aastast 2015 kaubamärke Usewood ja Kranman. Töötame ise nende masinatega ning soovitame ka klientidele. Tegemist on säästlike, ökonoomsete ning väikese ülalpidamiskuludega masinatega. Müügil oleva tehnika osas on firmal esindus-, müügi- ja hooldusõigus,” sõnab Peips.

Omapärased istutuslabidad on hästi kaubaks läinud

Kaupluses on müügil ka huvitavad metsaistutuslabidad, mis valmistatud Kanadas. „Ostame neid sisse Rootsi esindaja kaudu. On natuke kallivõitu, kuid seda hinda igati väärt. Labidas annab võimaluse istutada metsa üksinda, tavaliselt tehakse seda tööd paaris. Töö efektiivsus tõuseb tunduvalt,” selgitab firma juht. Peamiselt – juba üle 200 – on neid labidaid ostnud RMK.

Aastast 2015 alustas autoremonditöökoda, kus pakutakse traktorite, metsamasinate, veoautode, mototehnika ja sõiduautode remonti ja hooldust. „Lisaks remondime ja hooldame ketisaagisid, trimmereid ja aiatehnikat, valmistame hürdovoolikuid. Teeme rehvitöid ning reguleerime sildu,” loetleb Peips töökojas pakutavaid teenuseid.

Firmal on õigus täita autode kliimaseadmeid, sertifikaat on olemas. „Oleme soetanud uusi ja kvaliteetsed töövahendid, et pakkuda parimat kompleksteenust. Meie hooldusmehed on käinud väljaõppel meie esindatavate kaubamärkide tehastes.”

Suurte eesmärkide nimel

Elupõline otepäälane Triin Peips on tuntust kogunud suusatajana. Ta on lõpetanud Otepääl Audentese spordigümnaasiumi, jätkates õpinguid Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas.

„Viis aastat käisin küll kõrgkoolis, kuid lõputöö jäi tegemata. Pean haridust väga oluliseks, aga praegu mõtlen, et milleks see diplom ja kellele neid treenereid üldse vaja on. Diplom lihtsalt paberi pärast ei anna mulle midagi juurde. Kui midagi teen, siis ikka suuremat eesmärki silmas pidades,” nendib alla kaheaastase pisitütre ema.

2007. aastal asutaski ta OÜ Ökopesa. „Suusatajana ei saanud hooajal tööl käia, lisaks pidevad treeningud. Kevaditi, kui oli väike puhkepaus, käisin metsa istutamisega raha teenimas. Eks sealt mõte idanema hakkaski.”

Algul pakkus mõne inimesega firma ainult metsaistutamis- ja trimmerdamisteenust. Aastate jooksul on ettevõte teenuste ringi laiendanud ja töötajate arvu märgatavalt kasvatanud. Praegu on neil poolsada töötajat, hooajatöödel rohkemgi. Peale selle on firmal alltöövõtjaid.

Kõik on valmis igale tööle käed külge lööma

„Ametnikke meie firmas pole. Enamik töötajatest on mehed, kolm-neli naist teevad paberitööd. Samas on aga kõik, kaasa arvatud mina, vajadusel võimelised piltlikult öeldes käed mullaseks tegema,” sõnab Peips. Firmas töötavad kutsestandardi omandanud raietöölised, arboristid, aednik-kõrghaljastaja.

Aasta käive on 1,2 miljoni euro ringis ning lõviosa sellest annab elektriliinide aluste puhastamine võsast, tänu millele pääses ettevõte tänavu Äripäeva Gaselli ehk kiiresti arenenud ettevõtete edetabelisse.

„Elektriliinide aluste hooldustöid teeme peamiselt Eleringile, kuid ka Elektrilevile ja Imatrale,” täpsustab Peips. Kolmandik töödest tehakse alltöövõtjana Soomes ja Rootsis.

„Ise välismaal konkureerida on mitte küll võimatu, kuid keerukas, seetõttu kasutamegi tööde saamiseks alltöövõttu. Peamiselt teeme seal kevadest lume tulekuni metsatöid, hooldust ja metsaistutamist, kuid hooldame Soomes ka elektriliinide aluseid.” Metsatöid teeb Ökopesa Eestis peamiselt RMK-le ja Rootsi koostööpartneritele, kes Eestimaale metsi soetanud. Töid tehakse veel erametsaomanikele ja esimest aastat tehti metsaistutustöid ka Valga Puule.

Firmajuhi sõnul on Rootsi, Soome ja Eesti metsade vahe tohutu. „75 kuni 80 protsenti Soomes ja Rootsis kasvavatest metsadest on istutatud metsad, mida on palju lihtsam hooldada. Eesti metsad on selle kõrval kohati lausa rägastikud, see teeb hooldustöö keeruliseks ja kallimaks,” jagab Peips selgitusi.

Küsimusele, kas tööpõllu leidmisega tuleb palju vaeva näha, vastab tegus naine, et unetuid öid on tal olnud rohkesti. „Mul on vastutus inimeste ees, keda olen palganud, pean tagama neile töö. Tööjärje leidmisest suurem mure on aga tööjõud. Mentaliteet ja töökasvatus on alla igasugust arvestust. Töösse suhtumine jätab samuti soovida. Raha tahetakse palju saada, kuid korralikult tööd teha ei soovita.”

Kuigi alatasa kuuldub juttu, et töötuid on palju, on tal korralikku töömeest leida tegelikult väga raske. „60–70 inimesest, kellega olen töötukassa kaudu kohtunud ja vestelnud, jõuavad tööle ehk kaks-kolm. Inimesed on vastutustundetud, teevad kuidagi midagi ära, kuid kui tehtu nõuab ületegemist, on rahulolematud. Ma ei saa tehnikaga töötama võtta mehi, kel teises käes õllepudel. Kuna olen ise palju seda tööd teinud, tean täpselt, mida ja kuidas teha vaja, petta mind ei saa,” räägib Peips veidi ägestudes.

Naise sõnul hakkab kala mädanema peast ja nii tuleb tema meelest tõsiselt vaadata just pere ja kooli suunas. „Kui 20–25aastane noor käib juba alkoholiravil ja joob viiskümmend päeva järgemööda, on midagi tema kasvatamisel läinud väga valesti. Taolised juhtumid ei ole haruldased. Tööjõukriis on ulatuslik ja olen juba pilgu suunanud Ukraina ja üldse välistööjõu poole. Pean endale selgeks tegema, kuidas neid siia tööle värvata,” ütleb ettevõtlik naine emotsionaalselt.

Kergelt, kiiresti ja palju

Peips ei ole rahul ka noorte suhtumisega: kiiresti tahetakse saada hõlptulu, kergelt ja palju. „Ökopesas on sõltub töötajate palk otseselt tehtud tööst. Kel töötahe olemas, teenib korralikku tasu,” kinnitab ta. Enamik töötajatest on mehed, kuid metsaistutuse hooajal satub sekka ka naisi. Lisaks kohalikele on tööl inimesi Lõuna-Eestist ja Pärnustki. Töötajad peavad olema valmis töötama üle Eesti ja ka välismaal.

Meie jutuajamisega liitunud raamatupidaja Anu Aleste lisab, et tema ülemus Triin on ihu ja hingega asja kallal ja muretseb pidevalt nii vajaliku tööjärje kui ka töötajate heaolu eest. „Nõudlik on ta ka, sest teisiti selles vallas tegutsevate meestega hakkama ei saaks,” nendib ta. „Triin on suure töövõimega inimene ja on ise iga tööga kursis, haldab valdkonda täielikult. Meie firmas teevad kõik seda, mida parasjagu vaja. Ka mina lähen metsa istutama, kui tarvis,” kinnitab Aleste.

Peipsi sõnul arvavad paljud, et ettevõtja elu on lust ja lillepidu. Reaalne elu on teistsugune. „Et raha teenida, tuleb pidevalt otsida töötajatele tööd. Närvid on tihtipeale krussis ja kui juhtub helistama koostööpartner Rootsist või Soomest, lööb esimese mõttena kohe pähe, et mis nüüd lahti on ... Ega siis, kui kõik hästi, ei helistata, ikka siis, kui mingi probleem üleval. Ettevõtja töö on vastutusrikas ja kasum ei tule kergelt. Mõnigi kord tuleb tulevikule mõeldes või kogemuste saamiseks vastu võtta töö, millest tead, et see toob kaasa miinuse. Riske tuleb võtta.”

Murekoht: kõlvatu konkurents

Eriti teeb talle meelehärmi kõlvatu konkurents. Sellelgi alal on hulga mitteametlikke tööpakkujaid. „Kui ikka mõni pakub tööd poole odavamalt, tekib minul ettevõtjana küsimus, kuidas see on võimalik. Ainus variant on maksta töötajatele mustalt ja jätta maksud tasumata. Mina ei ole MTÜ, vaid äriühing ning pean töötama kasumiga. Kui kunagi tööturg korda saab, hakkavad ehk ka tööde hinnad ühtlustuma,” avaldab ta lootust.

„Ma ei ole nii rikas, et teha ebakvaliteetset tööd ja osta odavaid asju. Hindame kvaliteeti ja püüame seda pakkuda klientidele. Koolitame oma töötajaid, hoiame end kursis uue tehnoloogiaga. Töötajad on läbinud mitmesuguseid ohutus- ja tööalaseid kursusi.”

Kogu teenitud kasumi on ettevõtja investeerinud oma firmasse eesmärgiga seda arendada. Rõõmu teeb talle, et üha enam hoolitakse metsast ka Eestis. „Järjest rohkem istutatakse, ei tehta ainult lageraiet. Suhtumine metsa kui meie rikkusesse on muutunud.”

Esimest korda osales Ökopesa tänavu maamessil, kust saadi nii mõnedki sidemed, kellele hinnapakkumised saadeti. „Igal asjale on oma ostja. Mess andis kindluse, et tuleb seal ka järgmisel aastal kohal olla. See on koht, kus ettevõtja saab ennast ja oma tegemisi kõige paremini tutvustada,” sõnab Peips.

Kuna töö on Triin Peipsile hobi ja hobi on töö, siis vähese vaba aja pühendab naine oma väikesele tütrele. „Tema jaoks võiks rohkem aega olla küll,” tunnistab ta ise. Üks harrastus on tal aga siiski – ta on kirglik jahinaine.

Tulevikust rääkides arvab ta, et ega temast kaupluses müüjat ikka ei saa. „Olen leidnud endale tegevuse, mis huvi pakub. Olen valdkonna endale põhjalikult selgeks teinud ja püüan oma ettevõtmistega jätkata,” sõnab ta kokkuvõtvalt.

„Ega siis kogu pilt nüüd nii masendav pole, aga nähes põhja pool asuvate naaberriikide töökultuuri ja tavaelu, tean, mis suunas soovin areneda ja pürgida. Oma elu paremaks muuta saame ainult ise, otsuseid ei tee meie eest mitte keegi. Kui öösel saad juba rahulikult magada, on asjad laias laastus korras.”

OÜ Ökopesa oli Äripäeva edukaimate firmade pingereas 2014. aastal Valgamaa ettevõtete seas viiendal kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles