Põllumajandusministrite film sobib ajaloo õppimiseks

Heino Laiapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Põllumajandusmuuseumi 6. mai foorumil "Põllumajanduse ja maaelu arengud möödunud kümnenditel ning vaade tulevikku" esitleti Märt Müüri kolme filmi põllumajandusministritest. Filmi üldpealkiri on "Meie, Laia tänava ministrid"

Foorumi moderaator maaülikooli professor  Rando Värnik rääkis viimase kolmekümne aasta põllumajandusest. Filmis nähtu on tuttav, nüüd on see jäädvustatud nendegi tarvis, kes pole selles õhustikus elanud. Umbes nii kõneles põllumajanduse asjatundja Rando Värnik.

Märt Müüri südamega tehtud ajaloolised dokumentaalfilmid valmisid osade kaupa aastatel 2014–2016. Filme vaatama kogunenud huviliste hulgas olid filmis osalenud ja seda rahastanud endised põllumajandusministrid Heino Veldi, Tiit Kõuhkna, Arder Väli, Harri Õunapuu, Aavo Mölder, Jaan Leetsar ja Aldo Tamm.

Filmi idee pärineb Ilmar Mändmetsalt (minister 17.04.1995–17.03.1997), kes ka ise oli filmide autor ja tegija. Filmi sellisel viisil valmimiseks oli mitu eeldust.

Eri aegade põllumajandusjuhtide kokkusaamisele pani aluse Jaan Leetsar, kes 1993. detsembris kutsus Maardu mõisa kõik endised põllumajandusjuhid. Tava jätkasid järgmised ministrid. Ministeeriumi osakonnajuhataja Väino Tanvell meenutas: "Minister Harri Õunapuu (ametis 13.02.1991–29.02.1992) andis mulle videokaamera ja ütles: oskad pilte teha, küll saad ka sellega hakkma. Väino Tanvell jäädvustas ministeeriumi sündmusi. Just need videod mõlkusid Ilmar Mändmetsal meeles, kui ta mõne aasta eest otsustas ministeeriumi ja ministrite tegevuse jäädvustada. "Kas sul on need videod alles?" küsinud Mändmets. "Kõik jäid ministeeriumi keldrisse pappkastidesse," vastas Tanvell. Tanvell ja Märt Müür süstemamatiseerisid ja digitaliseerisid need filmid ja fotod. "Filmis on neist kasutatud alla kümne protsendi," arvas Väino Tanvell. Märt Müür kogus ajaloolõike ja intervjueeris ministreid.

Esimeses filmis "Üleeile,1981–1992" räägivad tolleaegsed ministrid põllumajandusest, selle juhtimise probleemidest ja püüdlustest.

Harald Männikuga kui talupidajaga on filmis lõik 1987. aastast.

"Meid peteti talude tegemise lubadustega," nendib legendaarne põllumajandusminister Harald Männik mulle 2002. aastal enne tema juubelit antud intervjuus. Filmis näeb Harald Männikut tema kodutalus Vigalas.

Teine film "Eile, 1992–2002". See oli kõige suurem muutuste aeg. Ühise joonena on selle kümnendi ministrite mõtetes-ütlemistes 1994. aastal riigikogus vastuvõetud otsus, et Eesti peab oma rahva peamiste toiduainetega ise varustama. Ükski tolle perioodi minister ei saanud ametis olla täit aega, nelja aastat. 

Märt Müür on lasknud ministritel vabalt oma mõtteid avaldada ning ministrid on seda ka teinud. Eriti kolmandas filmis, "Täna, 2013–2014" kus nad hindavad oma tegevust ning näitavad, kuidas nad ise nüüd elavad ja millega tegelevad.

Märt Müür on töötanud läbi tohutu hulga materjali. "Märt on teinud hobuse moodi tööd ja tänu talle selle eest, " ütles tema kolleeg "Viljaveski" päevilt Mati Narusk.

Väino Tanvelli 1999. aastal Jäneda talupäevadel kõnekojas filmitud ja ministrite filmi jõudnud episoodist peaminister Mart Laari "aurustuvast" esinemist jäi meelde kuulajate esimeses reas istuva Raplamaa agronoomi Eino Mikomäe pilk. See on üks filmi võtmekohti.

Filmi näitamise litsents kuulub põllumajandusmuuseumile ja see on hea. Siis on film loodetavasti ka saja aasta pärast kenasti alles.

Minu arvates passiks seda kokku üle nelja tunni kestev filmi 20minutiliste seeriatena näidata Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva eelaastal 2017. aastal ETVs, sest see on üks osa Eesti rahva ajaloost.

P.S.Väino Tanvell on koostanud ülevaate Põllutöö- ja Toitlusministeeriumist kuni Eesti Vabariigi põllumajandusministeeriumini. Ülevaadet võib küsida maaeluministeeriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles