Toiduainetööstus tootis 2015. aastal 1,42 miljardi euro väärtuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi / Postimees

2015. aastal tootsid Eesti toiduainetööstuse ettevõtted kokku 1,42 miljardi euro väärtuses toodangut, mis oli 4,8 protsendi võrra vähem kui aasta varem. Ettevõtete müügitulu vähenes 3 protsenti võrreldes varasemaga. Toiduainetööstuse kogukasum oli 99 miljonit eurot, selgub maaeluministeeriumis koostatud Eesti toiduainetööstuse 2015. aasta ülevaatest.

„Keeruline turuolukord 2015. aastal kajastus ka toiduainetööstuse ettevõtete tulemustes. Suurele osale toodangust tuli leida uusi turgusid ning toodangu müügiks langetada hindu nii sise- kui välisturgudel. Aasta jooksul vähenesid kokkuvõttes nii tootmismahud, müügitulu, kulud, kasum kui ka eksport,“ ütles maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Samas kasvas nii keskmiselt sektoris hõivatute arv kui ka neile makstav keskmine brutotunnitasu. Lisaks suurenesid ligi viiendiku võrra ettevõtete investeeringud tootmise kaasajastamiseks ja tõhustamiseks, millele aitasid kaasa maaelu arengukava 2014-2020 eelarveperioodi avanenud toetusmeetmed.“

2015. aastal tootsid toiduainetööstuse ettevõtted kokku ligikaudu 1,42 miljardi euro eest toodangut, mis on 4,8 protsenti vähem võrreldes aasta varasemaga. 35 protsenti toodangust eksporditi. Toiduainetööstuse müügitulu oli 2015. aastal 1,80 miljardit eurot ehk 3 protsenti vähem kui eelneval aastal. Ettevõtete kasum vähenes 2015. aastal võrreldes eelneva aastaga 13 protsenti. Toiduainetööstuse kogukasum oli 99 miljonit eurot.

„Tegevusalade lõikes olid toiduainetööstuse 2015. aasta tulemustes üsna suured erinevused – mõnevõrra paremini on läinud näiteks kalatööstuse ettevõtetel, kehvem aasta oli piima-, joogi- ning puu- ja köögiviljatööstusel,“ lisas Kand. „Kuna piima-, liha- ja joogitööstusel on toiduainetööstuse müügitulus suurim osakaal, mõjutab keeruline turuolukord nendes sektorites kogu toiduainetööstuse tulemusi.“

Toiduainetööstuse 2015. aasta keskmine tegutsevate ettevõtete arv oli 505, ettevõtete arv suurenes 2015. aastal 80 võrra – enim lisandus alla kümne töötajaga ettevõtteid (36%) kuid ka enam kui 100 töötajaga ettevõtete arv kasvas (15%).

Toiduainetööstus (sh joogitööstus) moodustab ligi 16 protsenti kogu töötleva tööstuse mahust ning toiduainetööstuses töötab üle 14 protsendi töötlevas tööstuses hõivatutest. 2015. aastal oli toiduainetööstuses hõivatud keskmiselt 15 142 inimest, mida on 591 inimese võrra rohkem võrreldes aasta varasemaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles