Nurmenukk on üks C-vitamiini-rikkamaid taimi (1)

, mahetalunik, terviseteemaliste raamatute ja RemedyWay loodusraviblogi artiklite autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurmenuku õitest ja juurtest valmistatakse teed, tõmmiseid, maitseõli ja salve.
Nurmenuku õitest ja juurtest valmistatakse teed, tõmmiseid, maitseõli ja salve. Foto: Marianne Loorents

Ravimtaimena tunti nurmenukku juba antiikses Kreekas, kus see oli kaheteistkümne jumala lill, sest aitas kaheteistkümne haiguse vastu. Üheski looduslikus taimes ei leidu nii palju C-vitamiini kui nurmenuku lehtedes. Ainult mõne kibuvitsaliigi viljad suudavad sellega võistelda.

Rahvakeeles on nurmenukul väga palju nimetusi: kanavarvas, kanapasalill, kanaperse, kikaspüks, kikkahain, kukekäekaats, kuldvõti, kulupüks, kurekaats, käekaats, käekalts, käolill, kääkaartses, nattalill, neiulill, piimapisar, sõrmkinnas, pasklill, pääsulill, saksapüksid, taevasilm, taevavõti, võipäts jne. Nurmenukul on kokku üle kahesaja nime!

Harilik nurmenukk (Primula veris) kasvab kuivadel ja mõõdukalt niisketel rohumaadel. Eestis üsna sageli ka lubjarikastel muldadel, laialdaselt võib nurmenukke leida pargimurus või niidul. Õisi, lehti, risoomi ja juuri kogutakse õitsemise ajal. Juurt võib korjata kevadel ja sügisel.

Mitmeti kasulik

Nurmenuku lehtedes on palju C-vitamiini, saponiine ja askorbiinhapet, aga ka karotiini, vitamiine A, P ja E ning kõigis taimeosades on palju mangaanisoola.

Taime toime on rahustav, röga lahtistav, seentevastane ja antibakteriaalne, tugevalt higistama ajav, puhastav ning valuvaigistav. Samuti stimuleerib nurmenukk seedenõrede eritumist, aitab peapöörituse, närvilisuse, migreeni, podagra, bronhiidi, larüngiidi, astma ja reumavalu korral ning langetab vere kolesteroolisisaldust, sidudes sapphappeid ja kolesterooli. Nurmenukk aitab kroonilise väsimuse ja unetuse korral ning sel on südamehaigusi ennetav toime.

Õitest ja juurtest valmistatakse teed, tõmmiseid, maitseõli ja salve. Peavalu, migreeni, peapöörituse või unetuse korral võta 2 tl õisi ja 1 tl kuivatatud ning peenestatud juurt, vala peale klaas vett ja lase keema. Lase teel tõmmata viis minutit ja kurna. Tarvita kogu tee kahes-kolmes jaos päeva jooksul.

Vitamiinijoogi valmistamiseks võta liitri vee kohta 100 g värskeid või 20 g kuivatatud lehti ja juuri, kuumuta, lase tõmmata kaks-kolm tundi, jahuta ning lisa maitse järgi mett.

Nurmenukk toidus

Noori nurmenukulehti (õitsemise ajal) võib kasutada salatites nagu leht- või peasalatit. Lehti kasutatakse salatites tavaliselt koos teiste varakevadiste köögiviljadega või isegi kombineeritult mereandidega. Vahel tarvitatakse lehti liharoogade täidises. Kuivatatud lehtede ja juurte pulbrit lisatakse paljudele toitudele. Noorte lehtedega võib kaunistada sülti, liha- või kalatarretist.

Vormiroa valmistamiseks nurmenukuga keeda riis, lisa kohupiim ja nurmenuku juure pulber, samuti võib lisada rosinaid. Peale vala vahustatud muna ja küpseta ahjus. Lisandiks võib pakkuda hapukoort või magusat kastet.

Samas tasub nurmenukuga siiski ettevaatlik olla. Juurte üleannustamisel võib tekkida iiveldus, kõhulahtisus ja oksendamine. Vältida tuleks kasutamist väikelastel, imikutel ja rasedatel. Õite vesitõmmis võib tekitada nahal allergilisi nähte.

Rohkem infot leiab RemedyWay loodusraviblogist http://www.remedyway.ee/blog/.

Huvitavaid fakte

  • Harilik nurmenukk on Norra Hordalandi maakonna tunnuslill.
  • Nurmenukku on mitmes legendis kirjeldatud kui kuldset võtmekimpu, millega avanevad taevaväravad, et kevad saaks maa peale tulla.
  • Juba keskajal peeti nurmenukku suisa maagilise toimega taimeks: usuti, et see toob leidjale õnne.
  • Kuulus loodusravi austaja pastor Kneipp pidas väga tõhusaks reumaravimiks ühte-kahte tassi nurmenukuteed päevas.
  • Nurmenukk on üks väheseid taimi, mille C-vitamiin säilib nii kuivatamisel, soolamisel kui ka marineerimisel.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles