Psüllium – keerulise nimega rikkalik kiudaineallikas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure kiudainehulga tõttu toetavad India teelehe seemnekestad seedimist ja parandavad soolte tervist.
Suure kiudainehulga tõttu toetavad India teelehe seemnekestad seedimist ja parandavad soolte tervist. Foto: Internet

Psüllium kõlab küll nagu eriti ohtlik keemiline element Mendelejevi tabelist, tegelikult peidab end tundmatu nimetuse taga India teeleht, mille seemnekestad on väga kiudainerikkad.

Suure kiudainehulga tõttu toetavad India teelehe seemnekestad seedimist ja parandavad soolte tervist. Tegemist on ühe tõhusaima loodusliku seedimist soodustava ainega, mis aitab nii kõhukinnisuse kui ka -lahtisuse vastu.

Teadusuuringud on leidnud psülliumi teisegi kasuliku toime, kolesterooli vähendamise. Samuti on psüllium hea abiline kaalust maha võtjale, sest tekitab pikaks ajaks täiskõhutunde ja vähendab söögiisu.

Paisub vees

100 grammis psülliumis on kiudaineid keskmiselt 85 grammi. Vitamiine see ei sisalda ning mineraalidest saab vaid õige pisut rauda ja kaltsiumi. Ent psüllium aitab organismil vitamiine ja mineraale paremini omastada ning põhiline kasu tulebki rohkest kiudainest.

Veega kokku puutudes psüllium paisub ja pakseneb. Teelehe kestad võivad paisuda kuni 20 korda. Sobiva tekstuuri saamiseks on soovitatav psülliumi vees, taimepiimas või mahlas lahjendada, lisades 200 ml vedelikule ühe teelusikatäie psülliumi. Liiga paks tekstuur pole hea, sest seda on raske neelata. Päevane maksimaalne ühekordne annus täiskasvanule on 13 grammi.

Psülliumi kasutatakse seedimist soodustavates toidulisandites, aga ka toidutegemisel. Näiteks gluteenivabade või väikese süsivesikusisaldusega küpsetiste valmistamisel on psüllium hea siduv aine. Samuti sobib psüllium asendama keeksi- või pannkoogitainas muna. Küpsetisi tehes pole vaja seda vees lahjendada, jälgige retsepti.

Psüllium maailmas

Toiduainetööstuseski kasutatakse psülliumi paksendajana – näiteks jäätises või külmutatud magustoitudes. Maailma suurim psülliumi importija on USA.

Psülliumi ei soovitata väikelastele ning eriti ettevaatlik tuleks olla raseduse ajal. Sooleummistuse, suhkurtõve ja ülitundlikusse korral peaks psülliumi samuti vältima.

Teelehtede (Plantago) perekonda kuulub enam kui 200 liiki taimi ja need on levinud mitmel pool maailmas. Eesti kasvab näiteks suur teeleht (Plantago major), mis on tuntud kui haavade välispidine tohterdaja, kuid aitab ka seespidiselt.

India teeleht kasvab, nagu nimigi viitab, Indias, aga ka Madeiral, Kanaari saartel, Põhja-Aafrikas, Hispaanias, Kaukaasias, Türkmenistanis, Iraanis, Afganistanis ja Pakistanis. Selle eksootilisema teelehe seemneid ja kestasid müüakse Eestis peamiselt mahe- ja tervisepoes.

RETSEPT

Mõnus seemnepäts

60 g tšiiaseemneid

60 g linaseemneid

3 spl (13 g) Psyllium husk’i (kaubanduses ka kõrbe-teelehe või India teelehe seemnekestad, psüllium, fiber husk)

100 g mandleid

100 g kooritud kanepiseemneid

100 g kooritud kõrvitsaseemneid

100 g kooritud päevalilleseemneid

100 g toortatart

6 ml Himaalaja roosat peenikest soola

40 g sulatatud kookosõli

30 g (tumedat) agaavisiirupit või datlisiirupit

500 ml vett

kookosõli vormi määrimiseks

Jahvata veskis tšiia- ja linaseemned. Pane saadud jahu suurde kaussi koos psülliumi ja teiste kuivainetega ning sega korralikult. Tšiiaseemned, linaseemned ja psüllium moodustavad teisi koostisosi siduva massi. Ära unusta soola, mõõda seda kindlasti mõõdulusikaga.

Kui kuivained on segatud, lisa sulatatud õli, agaavi- või datlisiirup ja vesi. Sega kõik ühtlaseks massiks. Jäta tainas korraks kaussi seisma ja veendu, et selle paksenemine on alanud.

Kasuta küpsetamiseks silikoonist keeksivormi. Määri vormi seinad korralikult ära, sest isegi see päts kerkib pisut. Jah, ka silikoonvorm tahab selle küpsetise puhul määrimist. Teflonvormi määri eriti heldelt.

Vala segu vormi ja jäta kuni 12 tunniks või üle öö toatemperatuurile seisma.

Seejärel veendu, et vormis on kõva ja paisunud päts.

Eelsoojenda ahi 175 kraadini ja küpseta pätsi tund aega. Võta vorm ahjust ja lase kümmekond minutit jahtuda. Ära lülita ahju välja. Küpsetis tahab pisut taheneda, enne kui vormist välja võtta. Kümne-viieteistkümne minuti pärast kummuta päts vormist tagurpidi välja tükikesele küpsetuspaberile. Kasuta puunuga, kui äär on kinni jäänud. Pane tagurpidi olev päts tagasi ahju ja küpseta 175 kraadi juures 15–20 minutit. Nüüd peaks leib ka teistelt külgedelt ilus kuldpruun saama. Aseta küpsetis jahutusrestile ning oota, kuni see täiesti maha jahtub. Enne täielikku jahtumist ei saa seemnepätsi viilutada.

Allikas: mekutaja.ee 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles