Turismitalud ootavad suve põnevusega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemaa peibutab turiste oma randadega.
Läänemaa peibutab turiste oma randadega. Foto: Taavi Alas

Eesti saartel ja Läänemaal keskustest kaugemal asuvad turismitalud ütlevad Maa Elule, et on elevil, milliseks saabuv turismisuvi kujuneb.

Turismitalude hulgas on neid, kellel on juba praegu suveks palju broneeringuid, ja neid, kes alles ootavad, mis suvel saama hakkab. Eestlaste seas muutub pereturism üha populaarsemaks ning turismitaludes tehakse kõike muudki – peetakse firmaüritusi, suvepäevi, pulmi, kuid tullakse ka uusi asju õppima või rahu ja vaikust nautima.

Läänemaal Noarootsi vallas asuva Saare mõisa ja Lyckholmi muuseumi perenaine Anu Kari ütleb, et kuigi kunagi ei oska ette näha, mis suvi toob, loodavad nad kõige paremat. Kui inimesed lähevad Haapsallu mõnele suveüritusele, siis ei jäädagi alati sinna ööbima, vaid tullakse kaugemale maakonda – loodusesse. Anu Kari toob näite, et väga palju on tehtud neile suveks broneeringuid seoses Haapsalu suurüritustega, samuti on mitmed nädalavahetused kinni suvepäevade ja pereüritustega. „Pakume oma kompleksi nii pulmadeks kui ka suurüritusteks. Saadaval on veel juulikuu nädalavahetusi,” märgib ta kalendrit vaadates.

Läänemaa pakub rahu ja vaikust

Mida pakub Saare mõis turistidele? „Meil on Lyckholmi muuseum kohaliku ja rannarootslaste ajalooga. Taas on avatud Sutlepa mere ääres imekaunid linnuvaatlustornid.” Pakutakse ka elamusi peredele: vaade merele ja ilus päikeseloojang.

„Asume väga privaatses kohas ja meilt leitakse just omaette olekut ja rahu.

Gruppidele pakume mõisasaalis einet ja meie mõisa ning perekond Rosenite ajalugu. Üksikkülastajale on avatud väike kohvituba kohaliku talu toiduga.”

Klientide leidmine ja puhkama meelitamine ei ole Anu Kari sõnul kunagi kerge ega peagi olema. „Iga aastaga on hoogustunud pereturism ja loodame, et nii jääbki. Pakume kohalikku käsitööd ja võimalust seda kohapeal teha (kangasteljed).”

Teine suurematest keskustest eemal metsade keskel asuv puhkekoht on Tuksi Puhkemaja Läänemaal Noarootsi vallas Elbiku külas. Puhkemaja loeb tibusid suve lõpus, aga tavaliselt on neil hooaja lõpuks nii palju meeldivat rahvast läbi käinud, kui vaid vastu jaksavad võtta.

„Meil selgubki tavaliselt suve jooksul, kuidas läheb, see säilitab põnevust ja ootusärevust.”

Tuksis ei osata aga aimatagi, miks puhkajad ja seltskonnad just neile satuvad – kaugele paljudest suurematest keskustest. „Me ei punnita kellelegi midagi eriti pakkuma, me jätame kliendid õdusasti omi asju ajama, kui abi vajatakse, siis küsitakse ja nii on see aastaid toiminud. Mõnele meeldib vist meie juures nõukaaegne nostalgia, äratundmisrõõm. Palju on püsivaid kundesid, kes on oma soodustustega rahul.”

Hea koht müüb ennast ise – kehtib vist Tuksi Puhkemaja kohta, sest nad ei tee tavaliselt klientide leidmiseks ega meelitamiseks midagi. „On paar portaali, kes tahavad majutusasutusi kangesti vahendada ja seal me siis figureerime, nende portaalide palvel ja rõõmuks. Meelitamine las jääb teistele, kes võtavad turismi väga isiklikult, sügavuti ja võib-olla ka raha pärast.”

Vana Haapsalu teed sõites, kui ümberringi on ainult mets ja mets, märkab tee ääres korraga ühte turismitalu. Rehe Turismitalu OÜ peremees Raoul Spitsmeister ütleb, et nemad vaatavad igasse uude hooaega optimismiga, kuigi klientide hulga prognoosimine on tema arust turismitalus võimatu. „Turistide tulek sõltub paljudest asjadest. Oleme portaali Booking.com partner ning peab tunnistama, et välisklientide hulk väheneb iga aastaga,” märgib ta.

Nagu iga möödasõitja aru saab, on Rehe Turismitalu võlusõnad vaikus ja rahu. Raoul Spitsmeister tõstab eelise esile: „Suvel rahu metsa vahel (meil ei ole naabreid) ja talvel metsloomajaht.” Et kliente jaguks, tuleb Rehe Turismitalul pidevalt investeerida ja areneda, pakkuda erinevat meelelahutust ning aina mugavamat majutust.

Saareturismi plussid ja miinused

Mandril asuvad turismitalud võivad mõelda, et saarte omadel on hulga lihtsam, sest suvi on aeg, kui saared on nii kohalikest kui ka välisturistidest pungil.

Ly Kaups, Hiiumaa turismiliidu juhatuse liige ja Roose puhkemajade omanik, loodab väga, et sel aastal ootab Hiiumaad edukas turismisuvi, aga valmis tuleb olla muukski.

„Meie suurim mure on lennuki- ja laevaühendus, seal on nii palju kitsaskohti, et mõnigi potentsiaalne külaline jätab eos reisiplaani katki või lükkab edasi, kuniks asjad korda saavad,” kahetseb Kaups. Aga seda suurem väljakutse on saarte turismitaludel pakkuda sõnumeid ja ahvatlusi, mis meelitaksid tulema. „Kutsume üritustega, Hiiumaa maitsete aastaga, aga ka mere, vaikuse ja rahuga.”

Hiiumaast ei saa inimestel küllalt

Ly Kaups lisab, et Hiiumaal on alati palju püsikliente ja kes korra selle haldjasaare on avastanud, jääb seda armastama. „Tullakse üha uuesti ja uuesti, käiakse oma lemmikkohtades, lihtsalt nauditakse olemist. Hiiumaal on palju peidus pooli, mille avastamiseks ja tunnetamiseks on eelkõige vaja aeg maha võtta. Hiiumaa võlub oma rahulikkuse ja teistsuguse ajaga, külastaja mured jäävad mandrile maha.”

Klientide leidmiseks tuleb Ly Kaupsi sõnul kogu aeg pingutada, eriti terve saar üheskoos. „Kõige tähtsam ongi Hiiumaa tervikmaine, ühised sõnumid, tegemised, kui külastaja on otsustanud, et ta tuleb, küll me siis talle kõige õigema ja sobilikuma koha ja programmi leiame.” 2016. aasta märksõnad on meri ja merekultuuriaasta ning see peaks turismile hoogu juurde andma.

„Hiiumaa on mereriik ja palju põnevat on pakkuda, iga hiidlane armastab ja austab merd, me ei oska ilma mereta elada. Seda tunnet soovime ka külastajale edasi anda.

2016 on Hiiumaa maitsete aasta. Tutvustame oma puhtaid looduslikke, tervislikke maitseid, lihtsaid selgeid toite ning kultuurilugu. Igal asjal oma lugu ja põhjus. Hiidlased on alati märksõna, meie tugev kohaidentiteet, oma keel, naljad, ellusuhtumine. Oleme meie ise ja arvame, et seda hindab külastajagi,” räägib Ly Kaups.

Kukekaarli Villa pakub erilisi matku

Hiiumaal turismi- ja puhketalusid jagub. Meeldejääva nimega Kukekaarli Villa Käina vallas ootab algaval hooajal rohkem külastajaid kui varem, kuid laevaühendus ja ilm võivad takistuseks saada. „Iga suvi on erinev, loodame, et sel aastal tuleb korralik suvi. Ootame palju külastajaid, arvu ei oska prognoosida, sest palju sõltub ilmast ja Hiiumaa laevaühendusest.”

Kukekaarli Villa pluss on professionaalse klienditeenindusega puhas ja avar puhkemaja. 

Sel suvel pakutakse turistidele taas metsikut matka Kassari saarel: jalgsimatka saare laidudele. Tuleb läbida madalaid merealasid jõudmaks paikadesse, kuhu saarekülastajad omapäi ei satu. Samuti saab ratsutada ja ratsa matkata.

Kliendid leiavad neid üles tänu kogutud infole ja puhkeseltskonna huvide-vajaduste järgi. Elu näitab, et külastaja ootab väga sooduspakkumisi, kuid kokkuvõttes on kõige tähtsam ikkagi tagada talle heaolu ning meeldejääv puhkus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles