Puiduvedude digitaalne aruandlus

, Deskis OÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Puiduvedaja ja puidu vastuvõtja igapäevane kaaslane – veoseleht – ei pea olema mitte üksnes tüütu kohustus, vaid hoopis kasulik mugavus. Minnes üle elektroonilisele veoselehele, avanevad selle aruandluse kasulikud nüansid puidu saatjale, vedajale ja vastuvõtjale.

Metsamaterjali vedamisel on seadusega nõutud, et iga veetava puidukoorma kohta on vormistatud veoseleht, millel kirjas materjali veo lähtekoht, sihtkoht, kogus, materjali omaniku ning veokijuhi andmed. Paberkandjal veoseleht peab olema autojuhil alati kaasas, elektrooniline veoseleht aga kättesaadav riigi infosüsteemide andmevahetuskihi X-tee kaudu. Seadus nõuab samuti, et veoselehed oleksid riiklikule järelevalveasutusele kättesaadavad ning metsamaterjali omanik ja saaja kohustuvad veoselehti säilitama seitse aastat pärast materjali vedu.

Seadusest tulenevad kohustused tähendavad küll rohket aruandlust, kuid kasutades infotehnoloogiat, saab dokumente vormistada efektiivselt ning saada kogutavatest andmetest rohkelt lisaväärtust. Seetõttu ongi elektrooniline veoseleht ehk e-veoseleht üle võtmas paberveoselehte, kuna digitaalsele andmetöötlusele lähevad üle nii metsaomanikud kui ka puidu vastuvõtjad.

E-veoselehti kasutades salvestub veoselehtede arhiiv riiklikus andmesüsteemis, soovi korral ka ettevõtte andmebaasis, eraldi paberarhiivi pole vaja. Rohkete paberdokumentide töötlemine, kontrollimine, käsitsi infosüsteemi ja raamatupidamisse sisestamine jääb e-veoselehe korral ära. Isegi veoselehe enda vormistamine on digitaalselt hulga lihtsam ja kiirem. Paberil veoselehe andmeid tuleb mitu korda käsitsi ümber kirjutada, e-veoselehel saab kasutada eeltäidetud andmeid. Samuti ei teki e-veoselehtedega hiiglaslikku paberikuhja seoses kohustusega neid seitse aastat säilitada. Näiteks 2015. aastal vormistati kokku 174 000 elektroonilist veoselehte, mis omakorda tähendab, et säästeti umbes 500 000 paberilehte.

Elektroonilise veoselehe võimalused

Elektroonilise veoselehe tegemiseks on praegu kaks võimalust. E-veoselehe võib vormistada otse elektroonilise veoselehe infosüsteemi (ELVIS) veebilehel veoseleht.ee. Teine võimalus on vormistada leht mõne spetsiaalse tarkvara abil, mis on ühenduses ELVISe infosüsteemiga ning edastab ja võtab sealt vastu veoselehtede infot. Viimase aasta jooksul on olnud aktiivses kasutuses üle 20 spetsiaaltarkvara, mis ELVISe süsteemiga andmeid vahetab. Nende seas on näiteks Deskis Langihaldus (lank.ee) ja Eesti Puidumüügikeskus (vaheladu.eu), samuti Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) tarkvarad.

ELVISe veebileht veoseleht.ee on sobilik väikesele ettevõtjale, kes vormistab ükskuid veoselehti kuus. Pidev veoselogistika nõuab aga juba mugavamat ja operatiivsemat lähenemist. On ettevõtteid, kes on endale puiduvedude haldamiseks ise eraldi tarkvara arendanud. Odavam on kasutada mõnda turul saadaolevat tarkvara. Reeglina on e-veoselehtede vormistamisvõimalus olemas metsanduslikes langihalduse või laoplatsi tarkvaralahendustes.

Tulu igal rindel

Lisaks e-veoselehe vormistamise võimalusele on spetsiaaltarkvarades tavaliselt teisigi metsanduslikke lisafunktsioone ning võimalusi, eelkõige pideva ja ajakohase laoinfo saamine sortimentide kogusest langil, aruannete tegemise võimalus ning puidu veologistika efektiivsem korraldamine olemasoleva info põhjal. Kuna tarkvaras on raielangi ja materjali omaniku info juba eelnevalt olemas, siis veoselehe vormistamiseks piisab autojuhil ainult sihtkoha ja koguse sisestamisest ning veoseleht ongi tehtud. Nii säästab e-veoseleht palju aega ja tagab ülevaatlikkuse sisuliselt reaalajas.

ELVISe süsteemiga seotud langihalduse tarkvarasse sisestatavate andmete alusel saab pidada ka harvesteri, veduki ja autojuhi palgaarvestust. Samuti saab eraldi arvestada lage- ja harvendusraie kogust, aruandeid saab teha nii töötajate kui ka masinate lõikes.

Metsandusettevõtte infosüsteemi on võimalik ELVISega ühendada ka hoopis teistpidi: tehtud vedude veoselehed laetakse ELVISest alla ning seotakse puidu ja transpordi hinnakirjaga. Vastuvõtja saab veoselehele märkida vastuvõetud koguse ja otse tarkvarast saab vormistada arveid või akte transpordifirmale, metsamaterjali müüjale või ostjale.

Digitaalsed andmed ja tarkvarad võimaldavad töötada efektiivsemalt, täpsemalt ja mugavamalt. Proovige järele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles