Maailmaturul langes enim piima hind (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma toiduorganisatsiooni (FAO) toidu hinnaindeks oli märtsis 151 punkti, mis on ühe protsendi võrra veebruari näitajast madalam, kuid tervelt 12 protsenti (ehk 21 punkti) kõrgem aasta varasemast tulemusest. Keskmist hinnaindeksit aitasid hoida ja veidike tõstagi peamiselt suhkruhinna ja taimeõlide hinna tõus, mis tasakaalustas suurt piimahinna langust.  

Piima hinnaindeks oli märtsis 130,3 punkti – see on 11,7 punkti (8,2%) väiksem kuu varasemast näitajast. Viimati oli piimahinna indeks sama madal 2009. aasta juunis. Kõigi piimatoodete hinnad langesid, kuid enim mõjutas langus või ja juustu hinda: see näitab, et ekspordi sihtriigid on varudest küllastunud. 

Teravilja hinnaindeksi väärtus oli 147,6 punkti, muutus kuu varasemaga pole märkimisväärne, kuid aastatagusega võrreldes on ka teravilja hinnaindeks langenud 13,1%. Nisu hinda mõjutas tihe konkurents ning positiivsed ootused tänavuse hooaja suhtes.

Liha hinnaindeks oli märtsis 146,4 punkti, sisuliselt samal tasemel kuu varasemaga võrreldes. Sealiha ja linnuliha nõudlus ning pakkumine olid hästi tasakaalustatud ning lambaliha hinnad stabiliseerusid.

Taimeõlide hinnaindeks tõusis märtsis viimase 15 kuu kõrgeimale tasemele 159,8 punktini, mis on 6,3 % ehk 9,5 punkti rohkem eelneva kuu tulemusest. Hinnatõusu vedas peamiselt palmiõli kallinemine. Suure tõusu tegi ka suhkru hinnaindeks, mis oli märtsis 219 – seda on 32 punkti ehk 17,1% rohkem eelneva kuuga võrreldes. Viimati oli suhkru hinnaindeks nii kõrge 2014. aasta novembris. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles