Naturaalne majonees annab nii maitset kui ka kasulikke toitaineid

, teadlasest mahetalunik, terviseteemaliste raamatute ja RemedyWay loodusraviblogi artiklite autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Majoneesi eelkäijaks loetakse juba Vana-Rooma kuulsa luuletaja Vergiliuse ajal laialdaselt tuntud Hispaania kastet alioli, mis koosneb peamiselt suurest hulgast küüslaugust ja oliiviõlist, maitseks soola. Meile tuttavamat majoneesi hakati esmakordselt valmistama 18. sajandil Vahemeres asuval Menorca saarel kalkunimunadest, oliiviõlist, sidrunimahlast ja piprast. 

Tänapäeval on majonees maailmas väga levinud ja armastatud toiduaine. Poeletid on täis erinevaid majoneese, kuid naturaalset toodangut on nende seast väga raske leida. Suurtööstuste majoneesis on kasutatud enamasti odavaid, modifitseeritud, rafineeritud või isegi hüdrogeenitud õlisid, söögiäädikat, modifitseeritud tärklist, muna asemel munapulbrit ja tervet hulka tarbetuid lisaaineid. Sellist majoneesi tasub igal juhul vältida ja otsida naturaalset toodangut või valmistada kodus ise majoneesi.

Vitamiinid ja mineraalid

Naturaalne majonees koosneb värsketest ja ehtsatest koostisosadest, nagu mesi, oliiviõli, muna ja teised lisandid (vaata retsepti). Sellises majoneesis on A-, D-, K-, E-, F-, C- ja B-grupi vitamiine, väga vajalikke asendamatuid rasvu ja aminohappeid ning mineraale, nagu fosfor, kaalium, kaltsium, magneesium, naatrium, raud, tsink, vask ja väävel. Provansaali majoneesi koostises on tavaliselt rasvu 67%, valke 2,8%, süsivesikuid 3,7%, selle kalorsus on 630 kcal ja glükeemiline indeks 60.

Majoneesi suurt rasvasisaldust pole vaja karta. Juba Hippokratese aegadest on teada, et hea seedimise tagamiseks vajab inimese organism vähemalt supilusikatäie ehtsat oliiviõli päevas.

Naturaalse majoneesi koostisosad toimivad tervendavalt väga paljude tervisehädade ja haiguste korral. Näiteks normaliseerib selline majonees hästi happe ja aluse vahekorra organismis (tänu leelismoodustavate mineraalide rohkusele), ergutab ainevahetust ja verevarustust, suurendab töövõimet, toniseerib närvisüsteemi tegevust, stimuleerib maomahla eraldumist, seedetrakti tööd ja seedimist ning aitab täielikumalt omastada toitaineid. Samuti aitab see vähendada ohtlike ainete mõju maksale. Noorel emal suurendab naturaalne majonees rinnapiima kvaliteeti ja hulka.

Majoneesi tervendavat toimet saab suurendada, täiendades selle koostist veel teistegi tervislike lisanditega, näiteks ravimtaimed, maitseained, puuviljad, juurviljad.

Väärt kosmeetika

Naturaalne majonees on tänuväärt abiline ka naha ja juuste eest hoolitsemisel. Majoneesis sisalduv rasv pehmendab, sool niisutab, munakollane noorendab, sidrunimahl desinfitseerib ja sinep suurendab vere juurdevoolu. Kõik need komponendid varustavad nahka toiteainetega, parandavad ainevahetust, aitavad lagundada rasvasid nahas, pidurdavad naha vananemist ja juuste väljalangemist ning parandavad juuste struktuuri.

Kodune majonees on täiesti ohutu, tehtud naturaalsetest ainetest, kahjulikke aineid pole lisatud. Ainsa ohu võib tekitada inimene ise, kui seda liiga palju tarbida. Ei tohi unustada, et majonees on kõigest kaste, mitte põhiroog. Päevase kalorite hulga arvestamisel tuleb majoneesi suhtuda samamoodi nagu oliiviõli või päevalilleõli tarvitamisse, sest üleliigsed kalorid suurendavad kehakaalu ning viivad rasvumise, hüpertoonia ja südamehaiguste tekkimiseni.

Pikemalt saab majoneesi omadustest ja kasutamisest lugeda mais ilmuvast raamatust „Isetervendamise kunst ja praktika”.

Kuidas kodus ise majoneesi teha?

Järgmise lihtsa ja universaalse retsepti autor on Remedy Way.

Provonsaali majoneesi valmistamiseks läheb vaja 1 muna, 200 g oliiviõli, 1 tl mett, 0,5 tl soola, 1 tl sinepit, 1 tl mädarõigast ja pool sidrunit. Vaja läheb ka saumikserit (aukudega otsikuga) ja selle kannu.

Pigista sidrunist välja mahl (2–3 spl). Vedelda auruvannil mesi. Pane ettevaatlikult kannu üks lahtilöödud muna ja lisa ülejäänud komponendi peale sidrunimahla. Pane segu sisse saumikser, nii et selle otsik ulatuks kannu põhja ja lülita see 20 sekundiks väikestel pööretel tööle, et muna teiste komponentidega seguneks.

Kui klaasi põhjas hakkab tekkima emulsioon – valge mass, siis hakka saumikseri otsikut aeglaselt ülespoole tõstma, kuni kogu mass muutub valgeks ja paksuks. Lülita mikser välja ja lisa segule sidrunimahl. Sega mass mahlaga läbi, liigutades saumikserit nõus üles-alla. Seejärel lülita mikser sisse, lase sel suurtel pööretel töötada ning liiguta otsikut samal ajal nõus üles-alla. Kui majonees ei moodustunud, võib lisada topsi ühe munakollase ja hakata uuesti segu töötlema.

Kui terve mass muutub ühtlaselt paksus, on majonees valmis. Aega kulub selle valmistamiseks umbes viis minutit. Seetõttu pole mõtet majoneesi väga palju korraga valmis teha. Pealegi ei säili naturaalne majonees külmkapis üle nädala. Majoneesi tasub säilitada külmkapis suletud kaanega nõus. Mitu päeva seisnud majonees segage enne tarvitamist läbi.

Valmis majoneesi sisse võib käsitsi juurde segada hästi peenestatud toorest küüslauku, tilli, basiilikut, peterselli, rohelist sibulat, oliive või juustu, et saada põnevaid maitseelamusi. Selline majonees säilib 2–3 päeva.

Veel nippe: kõik komponendid peavad olema toasoojad, naturaalse majoneesi valmistamiseks kasutage tuttavast talust pärit mune või mahemärgistusega mune. Mesi peab olema naturaalne, pigem tatramesi. Mädarõigast võib kasutada tööstuslikku (näiteks Felix Special). Ka sinep võib olla valmistoode, kuid selline, mille valmistamisel pole kasutatud rapsiõli. Tasub ka meeles pidada, et oliiviõlil on alati mõrkjas maitse. Kes tahab mahedamat majoneesi, võib kokku segada oliiviõli ja päevalilleõli (soovitatavalt mahe ja rafineerimata) vahekorras 1:3. Kasutada võib veel Kreeka pähkli õli, viinamarjaseemneõli, ehtsat kanepi- või seesamiõli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles