Maaturism avab uksed

Peeter Raidla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõned nädalad tagasi juhtis Maa Elu tähelepanu üle-eestilisele avatud talude päevale, mis toimub tänavu 24. juulil. Kohe-kohe, juba 1. mail korraldavad aga avatud uste päeva ka Eesti maaturismi ettevõtted. Ehkki kummalgi päeval on oma kindel suund ja eesmärk, on ilmselt neidki, kes löövad kaasa mõlemal üritusel.

Kel vähegi mahti, tasub kiigata Eesti Maaturismi kodulehele www.maaturism.ee, kus on avatud uste päeva huvilistele koostatud interaktiivne kaart enam kui 130 sihtkohaga üle Eesti. Kaetud on kõik meie maakonnad ning kaardil mööda punaseid märke liikudes saab hea ülevaate, kus keegi külla ootab ning mida tal huvilistele on pakkuda. Kes teeb seda päris tasuta, kes tuntava hinnalandusega.

Pakutava valik ulatub seinast seinast, alates maapurjekatest, jahilindudest ja eksootilistest alpakadest ning lõpetades hobuturismi, muuseumide ja mõisaansamblitega. Käsitöötubadest ja saunamõnudest rääkimata. Uskuda võib, et ega kõhtki tühjaks jää. Ja kes ära väsib, leiab kindlasti sobiliku öömaja.

Nii maaturismi avatud uste päev kui ka avatud talude päev on hea võimalus saada osa kaunist Maarjamaast ja selle ettevõtlike elanike tegemistest. Samas on see hea võimalus ka maaettevõtjale saada aimu oma kolleegide ja miks mitte otseste konkurentide ideedest. Konkurents on ju see, mis edasi viib.

Statistikaamet on aastaid jälginud Eesti oma inimeste sisemaist reisimist. Näiteks eelmisel aastal tegid Eesti elanikud kokku enam kui 2,7 miljonit ööbimisega sisereisi, millest vaid 321 700 olid otsesed tööreisid. Puhkusereise oli veidi üle miljoni ning tuttava või sugulase külastamisega seotud reise üle 1,2 miljoni. Pisut enam kui 77 000 sisemaise reisi eesmärgiks oli küll märgitud „muu“.

Huvitav on tõdeda, et sisemaiste reiside jaotus kvartalite lõikes on suhteliselt ühtlane, ehkki kevad- ja suvekuudel liigutakse mõistagi rohkem ringi. Näiteks 2015. aasta I kvartalis tegid eestimaalased 554 3000 ööbimisega reisi, II kvartalis 757 400, III kvartalis 850 400 ja IV kvartalis 542 200 reisi. Nii et eestlane ei istu sügisel ja talvel sugugi vaid kodus nelja seina vahel.

Muide, 2015. aastal jäi Eesti elanike tehtud ööbimistega välisreiside arv (ligi 1,25 miljonit reisi) Eesti-sisestele reisidele enam kui kaks korda alla. Nii et meie maaturismi ettevõtetel on, kelle ja mille nimel pingutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles