Osalegem lihavõtte-linnuloendusel

Olav Renno
, ornitoloogiaühingu auliige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Binokkel on linnuvaatlusel hea abimees.
Binokkel on linnuvaatlusel hea abimees. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Juba alates 1998. aastast pööravad meie linnuhuvilised lihavõttepühade aegu lindudele enam tähelepanu kui muidu. Püütakse määrata, loendada ja kirja panna kõik nähtud sulelised, olgu kodu juures või kaugemal, jalutades või autoga sõites. Vaatlused toimuvad laupäeval ja pühapäeval.

Kuna igal aastal vaadeldakse eri ajal, on nähtud lindude hulk ja liikide arv erinev. Märtsikuusse jäävatel munapühadel on neid loomulikult vähem kui aprillis, näiteks 2013. aastal pandi kahel märtsikuu lõpu päeval kirja kokku ainult umbes 23 000 lindu 95 liigist või 26.–27. märtsil 2005. aastal 21 000 isendit, aga 114 liiki. Eri aastail on vaatlejaid olnud 230 ja 500 vahel, kelle saadetud nimekirjades on olnud kokku kuni 200 linnuliiki (2000. aastal) ja kogusummas kuni 304 000 isendit (2012. aastal).

Tänavu kutsub Eesti ornitoloogiaühing linnusõpru linde märkama 26. ja 27. märtsil. Pole oluline, kas teete oma vaatlusi vaid koduaknast või pikemal matkal, jalgsikäigul või autosõidul. Et hiljem koostatud kokkuvõte oleks võimalikult täielik, peaks kõik nähtud linnud ja nende arvu (ka need, mille liik jäi määramata) kohe märkmikus või tahvelarvutis kirja panema. Vaatluspäevadeks EOÜ kodulehel www.eoy.ee avatava veebiankeedi lõpus on ruumi ka tundmatuks jäänud lindudele.

Üldkokkuvõtte tegemiseks palutakse kõik nähtud linnuliigid ja lindude arv kirja panna ning kas veebilehe kaudu või posti teel (Veski 4, 51005 Tartu) hiljemalt 31. märtsiks ära saata.

Nende linnuvaatluspäevade raames toimub 27. märtsil ajaliselt piiratuna – kella 5.00 ja 13.00 vahel ka linnadevaheline linnuvaatlus. Sellest osa võtvad linnusõbrad peaksid sel ajavahemikul mõne linna piires üles leidma võimalikult palju linnuliike. Nähtud-kuuldud liikide nimekiri tuleb esitada juba samal päeval enne kella 16 kas e-aadressil tarvo.valker@gmail.com või telefonil 5393 2684. Selle mõneti võistlusliku linnuvaatluse kaudu selgitatakse Eesti kõige mitmekesisema varakevadise linnueluga linn.

Linnade linnuvõistluse tulemused tehakse teatavaks juba pühapäeva õhtul kella seitsme paiku. Lihavõtte-linnuvaatluse esialgsed tulemused avalikustatakse 28. märtsil ja lõplik kokkuvõte 5. aprillil.

Head vaatluslusti kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles