Talud avanevad

Peeter Raidla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu 24. juulil toimub taas avatud talude päev. Üle-eestiliselt juba teist korda. Kui aasta tagasi avas külalistele oma värava või ukse 147 talu ja põllumajandustootmist, siis selle nädala alguseks oli avaldanud soovi külastajaid vastu võtta sadakond talu. Aga registreerimine algas alles hiljuti ning võib arvata, et tänavune avatud talude päev eelmisele mitte millegagi alla ei jää.

Linnainimesele on avatud talude päev hea võimalus näha, kuidas maal tegelikult elatakse, ja paljudel juhtudel osa saada ka maaettevõtjate toodangust. Mõistagi tasub mõnda talu või põllumajandustootmist külastades alati lapsed kaasa võtta, sest uudistamist jagub neile ilmselt rohkemgi kui täiskasvanutele. Oma neljajalgsed lemmikud tuleks siiski koju jätta, sest mine tea, kuidas üks vaid linnaelu kogenud koer võib kodulinde või seda enam endast suuremaid koduloomi nähes reageerida.

Tundub, et korraldajad jäid mulluse avatud talude päevaga igati rahule. Taludesse ja põllumajanditesse tehti ühe päeva jooksul ligi 45 000 külastust. Päevade korraldamist veavad küll maaeluministeerium, maamajanduse infokeskus, põllumeeste keskliit ja talupidajate keskliit, kuid päeva põhiline raskuskese lasub ikkagi neil, kes on otsustanud oma uksed külastajaile valla lasta.

Avatud talude päeva idee pole sugugi Eestile ainuomane. Samalaadseid talupäevi on korraldatud üle maailma eri riikides. Näiteks Soomes ja Rootsi, Itaalias ja Portugalis, Suurbritannias, Austraalias, USAs ja Kanadas.

Neil, kes alles kaaluvad oma talu või põllumajandi avamist külastajaile, tasub kindlasti väisata järgmise nädala teisipäeval ehk siis 29. märtsil Jänedal toimuvat avatud talude päeva infoüritust. Lähemalt saab selle kohta lugeda maamajanduse infokeskuse kodulehelt. Samas saab ülevaate ka neist taludest ja majanditest, kes on end avatud talude päevale juba registreerinud.

Maa Elu vaid lubab, et iga külastaja suudab endale kindlasti midagi huvipakkuvat leida. Ja kinnitab, et kogu pakutav valik võtab silme eest kirjuks ja ulatub seinast seina: alates juustuteost kuni emamesilasteni, roosidest kultuurpohladeni, käsitööküünaldest ökoseepideni, puidust mängusasjadest mööblini, hoidistest ürtideni. Piimakarjast, kitsedest ja lammastest rääkimata. Igaühele oma.

Kohtumiseni avatud talude päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles