Etemil on siilide tegemise tööjärg kevadeni ees

Urmas Hännile
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etemi juhataja Madis Pentma ja Peatmax OY Baltikumi piirkonna esindaja Jüri Käsper on ammused koostööpartnerid.
Etemi juhataja Madis Pentma ja Peatmax OY Baltikumi piirkonna esindaja Jüri Käsper on ammused koostööpartnerid. Foto: Urmas Hännile

Hoolimata varemeteks lagunenud masinatehase hoonest on Pärnus jätkuvalt siiski ka suuremahulisi metallitöid tegevaid ettevõtteid: osaühing Etem Pärnu tähistab tänavu 25. sünnipäeva.

„Alguses tegelesime päris palju ehitusega, viimastel aastatel küll märgatavalt vähem, sest oleme läinud masinaehituse peale,” tõdeb Madis Pentma, omal ajal Pärnu Kaluri eksperimentaaltsehhi baasil loodud firma juhataja. „Pärast 2008. aastat tõmbasime aga meiegi tagasi, koondasime inimesi, eks meilgi oli siis kriisiaeg, kuid oleme püsima jäänud.”

Möödanikust ja tollastest suurematest ettevõtmistest rääkides meenutab juhataja, et alltöövõtjana oli Etem tegev nii Terviseparadiisi veekeskuse kui ka Pärnu Maxima püstitamisel.

Viimane ehitis, muide, andis aastaid hiljemgi võimaluse veenduda firma töö kvaliteedis.

Seda siis, kui Riias aset leidnud Maxima kaupluse varingu järel 2013. aastal kontrolliti siinsegi Maxima metallkonstruktsioone.

„Rahule jäädi. Vaid mõni mutter tahtis pisut ülekeeramist,” nendib juhataja.

Paraku on suuremahulised tööd jäänud minevikku ning nii on Pentma sunnitud 2016. aasta hilistalvel märkima: „Vanasti olid suuremad tonnid: siis hakkas suur pihta 100 tonnist. Nüüd on 30–50tonnine juba päris suur ehitus.”

2008. aastal valminud Maxima XXX Pärnu hüpermarket oli seega tollalgi väga suur, sest sinna paigaldas Etem 160 tonni ringis metallkonstruktsioone.

Ühe õnnetus on teise õnn

Eespool põgusalt puudutatud kitsikuseajaga kaasnenud tööpakkumiste vähenemine pani firmat uute tegemiste järgi ringi vaatama ning nii jõutigi ühel hetkel turbatootmisega seotud masinateni. Või täpsemalt väljendudes: jõuti nendeni taas. Seekord juba tõsisemalt.

Jõuti jälle selles mõttes, et omal ajal Tootsis valmistatud turbatootmiseks tarvilikes masinates oli killuke Etemigi tööd ehk masinate komplekteerimisel kasutati mõndagi Etemilt tellitud detaili.

Edasises mängis oma rolli seegi, mida elu on tuhandeid kordi tõestanud: ühe õnnetus on teise õnn. Antud juhul siis nii, et 2003. aastal Tootsi Turba omandanud Vapo OY leidis 2013. aastal, et masinate tootmine Vapo OYs pole enam otstarbekas ning müüs Vapo OY oma turbamasinate tootmise allüksuse kontserni Tamperen Konepajat OYsse kuuluvale Peatmax OYle.

„2003–2013 oli Tootsis kõva tegemine, valmistasime nii pöörajaid, pallitajaid kui ka freesereid,” meenutab toonane ASi Tootsi Turvas masinaehituse juht, nüüd Peatmax OY Baltikumi piirkonna esindaja Jüri Käsper. „Ainuüksi kännukogujaid, mille valmistamist nüüd Pärnus jätkame, tegime Tootsis seitsme-kaheksa aasta jooksul kokku 67 tükki.”

Mis peatähtis: taoline toimetamine andis tööd ja leiba hulgale kohalikele inimestele.

Põhitoodanguks siilid

Ehkki masinate tootmine Vapo kontserni ettevõtetes lõpetati, on see osaliselt siiski väiksemas mahus allhanke korras Eestis jätkunud. Pärnus ning Paides.

„Vanad kauaaegsed suhted veel Tootsi ajast,” põhjendab Käsper koostöö jätkumist Etemiga.

Pentma lisab öeldule omalt poolt: „Koostöö on kestnud pikemat aega, Peatmax on olnud tellijaks viimased kolm aastat, varem oli Tootsi Turvas.”

Põhiline, mida Etem turbatootjate tellimusel praegu valmistab, on peenkännukogujad. Massiivne siili („okkaid” on sel „siilil” 1312) meenutav agregaat, mis suuresti valmib käsitööna.

Ja ega seda tootmist mehhaniseerida annagi. Liiati on partiid väikesed.

„Automatiseerimine ei oleks otstarbekas,” teab Pentma. „Meil on universaalsed metallitöö seadmed: pressid, giljotiinid, plasmalõikused ... Panna mingi robot neid töid tegema ei ole mõtet.”

Traditsiooniliste töövõtete au sees hoidmine tähendab ent sedagi, et Etem on Pärnu mastaabis arvestatav tööandja.

„Kokku on meid 15 inimest,” märgib juhataja. „Neist tsehhis üheksa-kümme, vähemaga ei tule välja.”

On noorigi nakse mehi

Kui kännukogujate tegemise tööjärjega pole esiotsa muret, seda tööd on kevadeni ees, siis päris pilvitu ehk probleemivaba firma tulevikutaevas pole.

Viimast eelkõige seepärast, et kogenud, kuid suhteliselt eakas töölisvägi vajaks noort verd.

Õnneks on Etemil asised suhted Pärnumaa kutsehariduskeskusega, nii et kaks firmas oma praktikat teinud noort on otsustanud töömehepõlvegi jätkata just Etemis.

„Mis puudutab turbatootmisseadmete tootmist ja seda, kuhu see võib liikuda, ei oska me keegi ennustada,” lausub Käsper turbatootmisseadmete valmistamise osas nii Etemi kui ka teiste analoogsete ettevõtete tulevikku vaagides. „Täna on tootmine siin Eestis, aga millised pöörded võivad tulla … Tegemist on siiski väikeseeriate tootmisega.”

Masinad turbaväljal: puujuurte korjaja, turbafrees, freesturba pööraja, freesturba vallitaja, freesturba laadija, transpordivahend, mehaaniline koguja, pneumoturbakoguja, tükkturba vallitaja, tükkturba pööraja, tükkturba laadija, soohöövel, traktor, ekskavaator, plokkturba lõikaja.

Andmed: TTÜ mäeinstituudi teemaleht.

Etem Pärnu OÜ

Ehituslike metallkonstruktsioonide valmistamine. Mahutid. Punkrid. Viilhallid. Mehaaniline töötlemine (treimine, freesimine, puurimine, lihvimine). Keevitamine, lehtmaterjalide töötlemine (lõikamine, painutamine, valtsimine).

Andmed: http://www.metnet.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles