Taruvaik vaigustab valu, hävitab baktereid ja turgutab organismi (1)

, teadlasest mahetalunik, terviseteemaliste raamatute ja RemedyWay loodusraviblogi artiklite autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taruvaik on tahke, spetsiifilise terava lõhnaga ning maitselt mõru, natuke lõikava ja kõrvetava mekiga.
Taruvaik on tahke, spetsiifilise terava lõhnaga ning maitselt mõru, natuke lõikava ja kõrvetava mekiga. Foto: Elmo Riig

Taruvaiku kasutasid juba antiikaja kreeklased paljude haiguste raviks. Teiste seas oli taruvaigu tervendavates omadustes veendunud Avicenna, kelle ravipraktikas oli taruvaik sage abiline.

Taruvaiku on palju kiidetud ja põhjusega. Taruvaigus on väga palju makro- ja mikroelemente, antioksüdante, peaaegu kõiki vitamiine ja asendamatuid aminohappeid. Selles leidub rohkelt ka antibakteriaalsete omadustega orgaanilisi happeid, looduslikke antibiootikume, põletikuvastaseid aineid ja biostimulaatoreid.

Taruvaigu toime on paljudel juhtudel tugevam kui sünteetilistel antibiootikumidel ning see mõjub enam kui 100 liigile bakterile, viirusele ja seenele surmavalt.

Oma valuvaigistava toime poolest on taruvaik mitu korda tugevam kui tuntud valuvaigistid (näiteks 52 korda tugevam kui novokaiin). Taruvaik peatab valuliste protsesside arengut ja leevendab valu 5–10 minutiga. 

Taruvaigu valmistamine

Põhilised komponendid, millest mesilased taruvaiku valmistavad, on vaigulised ja palsamitaolised eeterlikud ained, mida mesilased korjavad kase, haava ja papli pungadelt, teistelt neid aineid eraldavatelt taimedelt ning mida saab mesilane ka õietolmu terakeste ümbertöötlemisel. Mesilased mäluvad tarus neid aineid, lisades juurde mett, suira, vaha, sülge ja muid näärmete eritisi seni, kuni tekib vajalik koostis ja konsistents. Tööstuslikult ei osata veel taruvaiku sünteesida, nii et selles saab loota vaid mesilaste abile.

Valmis taruvaik on tahke, spetsiifilise terava lõhnaga ning maitselt mõru, natuke lõikava ja kõrvetava mekiga. Kui taruvaigus on fermenteerimine ja biokeemilised protsessid lõppenud, hakkavad mesilased taruvaiku kasutama. Valmis taruvaigu kleebivad mesilased ülevalpool pesa raamide äärtele, katavad sellega tarus kõik pinnad ja poleerivad sellega ka kärjekanne.

Sellise tegevusega steriliseerivad mesilased taru, tekitavad tarus bakteritsiidse õhu ehk tõrjuvad seeni, baktereid ja viiruseid ning takistavad nende arengut. Taruvaiguga panevad mesilased kinni kõik pilud taru seintes ja katavad ära sisenemise ava, et steriliseerida väljast sisse tulevaid mesilasi ja ka õhku.

Taruvaiku peetakse inimese üheks parimaks organismi biostimulaatoriks. See tähendab, et taruvaik aktiveerib rakkude arengut (samas ka takistab patogeensete, sealhulgas vähirakkude arengut), stimuleerib kudede kasvu, regenereerimisprotsesse, vereloomet ja käivitab organismi kaitsejõu. Tervel inimesel aitab taruvaik võitu saada väsimusest, suurendada töövõimet ning parandada ja aktiviseerida ainevahetust. Taruvaik sobib väga hästi kasutamiseks koos ravimitega, suurendades nende ravitoimet ja maandades kõrvalefekte. Eakale inimesele on vaik erakordselt vajalik.

Kuidas kasutada?

Taruvaiku kasutatakse näiteks tõmmiste, tinktuuride, veelahuste, pastade, kreemide, salvide, võide valmistamiseks ja veel paljuks muuks. Taruvaigu võib kohviveskis ära peenestada. Värsket taruvaiku peaks eelnevalt külmkapis hoidma.

Pulbristatud taruvaiku tarvitatakse päevas profülaktiliselt 2–5 grammi, tervendamise eesmärgil 5–10 grammi. Kindlasti tuleks pulbrit segada mee ja/või suiraga, et organism omastaks paremini kasulikke aineid ja toime oleks tõhusam. Seda võiks tarvitada kolm korda päevas mitte hiljem kui 20 minutit enne põhilisi söögikordi. Suuremal kogusel on eriti tugev bakteritsiidne toime.

LISALUGEMIST

Mesilaste toidusegu on ka inimesele väetoit

Mesilased varuvad talvitumiseks oma tarru mett, suira ja taruvaiku ligikaudu vahekorras 10 : 1,6 : 0,5. Sellises vahekorras mesindussaadused on mesilastele täisväärtuslik toidusegu, mille abil nad ravivad ennast ja elavad talve üle, kasvatades sealjuures noori mesilasi.

Mesilaste väetoit on ka inimesele lausa „superapteek” tänu õiges vahekorras mikroelementidele, vitamiinidele, aminohapetele, rasvadele, antibiootikumidele, hormoonidele, antioksüdantidele ja teistele bioaktiivsetele ainetele.

See on suurepärane epigeneetilise toimega produkt, mille tarbimine võimaldab kas aktiveerida või blokeerida vajalikke geene tervenemise, ravimise eesmärgil. Eriti tähtis on see, et mesilaste supertoit on võimeline takistama ka geneetiliste ja autoimmuunsete haiguste kujunemist ja arengut.

Rohkem huvitavat lugemist leiab samal teemal RemedyWay terviselbogist www.remedyway.ee/blog

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles