Halukaariku abil puud tuppa ja maakodu stiilseks

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halukaarik on abiks küttepuude õuest tuppa toimetamisel ning täidab ka sisustuselemendi rolli.
Halukaarik on abiks küttepuude õuest tuppa toimetamisel ning täidab ka sisustuselemendi rolli. Foto: Erakogu

Disainer Lauri Semevsky välja mõeldud halukaarik kaunistab kodu ning ühtlasi vähendab ahjukütmisega kaasnevat vaeva.

Nende jaoks, kes elavad puuküttega majas või korteris, pole ahju- ja pliidipuude tuppa tassimine võõras. Kel selg raskust ei pelga, laob halud sülle ning viib need sel viisil tuleasemeni. Teised tassivad puid korvi või käruga, talvel sobivate lumeolude korral isegi kelguga. Disainer Lauri Semevsky arvates võiks puuvedu olla eelmainitud variantidest hõlpsam, seetõttu võttiski mees asja tõsiselt käsile ning ehitas valmis halukaariku.

Halukaarik sündis disaineri enda pere vajadusest. „Elame Võrumaal Rõuge vallas. Omal ajal vana talumaja renoveerides otsustasime, et selles keskkonnas ja sellise ajalooga hoones võiksid mõned „arhailised ebamugavused” säilida ning ahiküte oli üks neist, mis jäi. Siiski oleme aastate jooksul katsetanud võimalusi, kuidas need kuus külma kuud aastas võimalikult meeldivaks teha ja viimane tase selles ongi halukaarik,” jutustab ta. „Kuivõrd minu igapäevatöö hõlmab suuresti disainimist ja prototüüpimist, siis see ongi olnud paralleelselt tootearendusprojekt, millel on ka ärilootust,” lisab ta.

Sobib õue ja tuppa

Toote teeb eriliseks asjaolu, et seda saab kasutada nii toas kui väljas. Hea manööverdamisvõimega kaarik ei jää hätta ebatasasel taluhoovil, ei riku toas parkettpõrandat ning seda saab hõlpsalt koos täislastiga treppidest üles vedada.

Samas on tegemist üsna lihtsa leiutisega. „Halukaariku funktsioonis ei ole midagi uuenduslikku. See on levinud abivahend siin ja mujal maailmas. Siiski olen loomisel sihtinud kahte aspekti: esiteks, et disain, kasutatud materjalid ja viimistlus oleksid nii head, et halukaarik pigem kaunistaks tuba kui seal inetu võõrkehana mõjuks. Teiseks peaks seda saama kasutada nii toas kui ka väljas,” iseloomustab Semevsky oma leiutist. Nii on küttepuude toomine maksimaalselt lihtne: riidast puud kaarikusse ja sellega ahju või kamina kõrvale.

Saadaval on kaks mudelit. Lisaks tavalisele halukaarikule, kuhu mahub 3–5 ahjutäit kuni 60 sentimeetri pikkuseid puuhalgusid, on olemas ka väiksem versioon, mini-halukaarik. Sinna mahuvad 25–40 sentimeetri pikkused halud.

Hind disaintootele kohane

Kuigi puude vedamise abimees tundub esmapilgul veatu, on sel siiski üks oluline miinus, mida ei salga ka disainer ise. Nimelt on halukaarik valmistatud vineerist, mis niiskuse käes kipub lagunema. „Vineer materjalina on tugev ja elastne, kuid kardab niiskust. See tähendab, et kahekordselt lakitud halukaarikut pikalt õues hoida ei ole soovitatav,” hoiatab Semevsky.

Keskmise Eesti maainimese jaoks on üsna ehmatav ka halukaariku hind. Disaini- ja kodusisustustoodete e-kaubamajas Furgner küsitakse halukaariku eest 395 eurot ja miniversioon maksab 275 eurot. Disainer selgitab, et peaaegu kõik potentsiaalsed ostjad on väljaspool Eestit ning seetõttu ongi siht toodet eksportida. „Praegu käivad läbirääkimised edasimüüjatega Soomes ja Hollandis. Üks Eesti mööblitootja on pakkunud end agendiks, et katsetada halukaarikute müüki nende müügivõrgustiku kaudu Baltikumis ja Skandinaavias,” räägib Lauri Semevsky.

Tootearenduse käigus võeti disaineri selgitusel eesmärgiks sobituda eelkõige Skandinaavia hinnatasemega ning rakendada igal pool sarnast lõpphinda. Planeeritud lõpphinna sisse on arvestatud ka edasimüüja marginaal. „Seis on aga selline, et meie oma inimestel on väga suur huvi halukaariku vastu, kuid hind selgelt liiga krõbe. Seetõttu müüme otse meiega kontakti võtnud inimestele halukaarikuid üksjagu mõistlikuma hinnaga: suur halukaarik 250 eurot ja mini-halukaarik 180 eurot,” märgib ta. „Lähitulevikus võtame uuesti „pulkadeks” tootearendusprotsessi, eesmärgiga alandada märkimisväärselt toote omahinda,” lubab disainer. Siiski on selge, et just hinna tõttu ei saa halukaarikust meie maapiirkondades müügihitti, sest selle kena sisustuselemendi hind on disaintootele vastav ja kaugeltki mitte kõigile taskukohane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles