Moel hakati õlut pruulima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vahetult enne vabariigi aastapäeva jõuab müügile esimene partii Moel pruulitud Muddis käsitööõlut. Ettevõtmise taga on osaühing Moe Õllevabrik, mille omanikud on osaliselt kattuvad Rakvere Piiritusetehase omanikeringiga.

Moe Õllevabriku ühe osaniku Sven Ivanovi sõnul on Muddise käsitööõlut saanud osta juba üle aasta, kuid siiani tehti seda nii-öelda mustlaspruulina teiste tootjate juures.

„Meil tekkis plaan taastada õlletootmine sellisel kujul, nagu siin oli olnud siin enne teist maailmasõda. Renoveerisime toonase hoone ehk siis Moe, endise nimega Muddis, õllevabriku ja uuendasime täielikult pruuliseadmed. Kuni 2014 aasta detsembrini pruulisime oma õlut justkui mustlased teiste juures, võttes kaasa Moelt ka vajaliku vee. Nüüd jätkame oma ruumides ja oma sisseseadega, mille tellisime Hollandist ja Itaaliast eriprojektina meie tarbeks. Kogu õllevabriku investeering oli ligi 690 000 eurot,“ selgitas Ivanov.

Moe Õllevabrik jääb sõltumatuks väiketootjaks, mis tähendab kuni 300 000 liitri kesvamärjukese tegemist aastas. Moe Õllevabriku pruulmeistri Marius Vahuri sõnul on eesmärk teha stiilipuhtaid õllesid, küll väikese nüansiga.

„Praegu on meil näiteks käimas bock-tüüpi õlu November ja Shoti kanarbikuõlu. Viimase õlle puhul saame kasutada ka kodumaist toorainet, kanarbiku saame Kubja ürditalust ja rukkilinnased Sangastest. Lähiajal lisandub kolmele olemasolevale õllele veel neli uut õlut,“ ütles Vahur.

Sven Ivanov, kes on ka üks Moe viinavabriku osanikke, rääkis, et kui piiritust ja viina toodetakse kohalikust teraviljast ja tulemus läheb suures osas eksprodiks, siis õlle puhul on vastupidi. Tooraine, välja arvatud vesi, tuleb mujalt ja toodang jääb koduturule.

Moe Peenviinavabrik ja Moe Õllevabrik avavad koos Moel kõrtsi Muddis Krog oma jookide tutvustamiseks nii Moe Piiritusmuuseumi külastajatele kui ka muudele huvilistele.

Moe Õllevabriku esimeseks pruuliks oli Eesti ühe parema restorani Noa majaõlu, mis valmis koostöös restorani peakokk Tõnis Siiguriga. Muddise õlled on pruulitud Pandivere veekaitseala karstiveest, mis on eriti hea pinnakääritusõllede pruulimiseks. Valdav enamus käsitööõlut on pruulitud just sellel meetodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles